Dan Barna spune că nu există niciun dubiu că USR va vota "da” la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului anunțată de PNL. De asemenea, el a afirmat că USR nu va intra la guvernare dacă Executivul Dăncilă pică, afirmând că partidul său va intra în guvern doar după alegeri, anticipate sau la termen.

Dan BarnaFoto: Uniunea Salvati Romania - USR

"După 3 ani de abuzuri, în sfârșit se întâmplă ce trebuia să se întâmple de mai mult timp. Vedem că această majoritate este în descompunere pentru că ALDE încearcă în disperare de cauză (...) să salveze ce se mai poate salva dacă se mai poate salva ceva. (...) Dacă doamna Dăncilă va veni în fața Parlamentului să solicite un vot de încredere, vom vota împotrivă. PSD nu mai are legitimitatea să guverneze în România, este mesajul pe care îl dăm de trei ani”, a declarat Dan Barna, marți, la Digi24.

El a spus că la moțiunea de cenzură USR va vota, categoric, "pentru".

Legat de alegerile anticipate, Dan Barna a declarat că acestea nu sunt imposibile dacă intrăm într-o logică de responsabilitate politică. "După ceea ce s-a întâmplat în România (...), este nevoie de alegeri anticipate. (...) La modul realist, alegerile generale ar putea fi organizate odată cu localele, la jumătatea anului viitor”, a precizat liderul USR.

Întrebat ce se va întâmpla până atunci și dacă USR e dispus să intre la guvernare, Barna a răspuns: "USR va susține parlamentar variantele de guvern generate după căderea guvernului PSD. Va fi un guvern de tranziție, care nu va putea funcționa în realitate și nu va putea să angajeze reformele mari. Poziția noastră e tranșantă acum. Participarea la o guvernare presupune legitimitate din partea cetățenilor. (...) Ideea că am putea guverna alături de Tăriceanu și Ponta este de neacceptat pentru electoratul nostru”, a spus Dan Barna.

Legat de cine ar trebui să asigure guvernarea de tranziție, Barna a spus: "Domnul Ludovic Orban își dorește să fie premier, poate fi una dintre opțiuni. Pot fi alte opțiuni, în funcție de decizia pe care o va avea președintele. Până la urmă, și președintele trebuie să aibă un rol important în nominalizarea premierului”.