​​Peste 5.000 de persoane au participat luni la ceremoniile de comemorare a victimelor bătăliei de acum 75 de ani din Valea Uzului, în cimitirul militar din localitate. Organizatorii au îngrădit porţiunea cimitirului unde Primăria Dărmăneşti a amenajat în aprilie o parcelă şi a ridicat un monument românesc, generând atunci un scandal diplomatic între România și Ungaria, iar Jandarmeria a închis drumul dinspre Moldova spre Valea Uzului pentru a preveni ca oponenţii comemorării maghiare să poată ajunge la faţa locului. Călugărul franciscan Csaba Böjte a vorbit în predica sa despre nevoia de dreptate şi iubire, spunând că iubirea trebuie îmbrăcată în dreptate şi, în cazul Văii Uzului, dreptatea trebuie să biruiască, potrivit agenției ungare MTI.

Cimitir Valea Uzului 11Foto: Consiliul Judetean Harghita

În Cimitirul militar situat la graniţa dintre Transilvania şi Moldova au fost pomenite luni, în cadrul unei slujbe ecumenice, victimele bătăliei de acum 75 de ani din Valea Uzului. La ceremonii au participat peste 5.000 de persoane, iar organizatorii au îngrădit acea porţiune a cimitirului unde Primăria Dărmăneşti a amenajat în aprilie o parcelă şi a ridicat un monument românesc. Jandarmeria a închis drumul dinspre Moldova spre Valea Uzului pentru a preveni ca oponenţii comemorării maghiare să poată ajunge la faţa locului.

Călugărul franciscan Csaba Böjte a vorbit în predica sa despre nevoia de dreptate şi iubire. În opinia sa, iubirea trebuie îmbrăcată în dreptate şi, în cazul Văii Uzului, dreptatea trebuie să biruiască.

El şi-a îndemnat audienţa să se roage pentru ca şi steagul Ţinutului Secuiesc să ajungă pe clădirea Parlamentului din Bucureşti. “Dacă pentru această ţară sunt buni banii noştri plătiţi prin taxe, munca noastră cu sudoare, atunci să fie bune şi drapelul nostru, şi imnul nostru, şi limba noastră”, a declarat călugărul.

“Au fost şi vor mai fi evenimente ca Valea Uzului, dar menirea noastră este să construim pod din piatra cu care s-a aruncat în noi”, a concluzionat călugărul.

Csaba Borboly, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a spus, la rândul său, că exemplul tinerilor secui căzuţi în bătălia din Valea Uzului îi obligă la rezistenţă curajoasă şi pe urmaşii acestora.

El a adăugat că, dincolo de dezbaterile cotidiene, este nevoie şi de momente în care maghiarii sunt uniţi şi pot demonstra că îşi pot strânge rândurile când există probleme.

“Ei pot demonstra putere în faţa celor ce vor să dobândească acest pământ, dar acest pământ este casa noastră de 1000 de ani”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

Tensiunile între autoritățile române și maghiare legate de cimitirul militar din Valea Uzului au început la jumătatea lunii mai, când Primăria Dărmănești a ridicat acolo zeci de cruci pentru eroii români. Acestea au fost ulterior acoperite cu saci negri de câțiva cetățeni maghiari. După aceste incidente, în 3 iunie, Consiliul Județean Harghita a decis că cimitirul va putea fi vizitat doar o oră pe săptămână.

Mai multe asociații de români au anunțat pentru 6 iunie, Ziua pomenirii eroilor români, intenția de a merge în acest cimitir pentru a comemora soldații români. După acest anunț, senatorul UDMR Tanczos Barna a anunţat, în aceeași zi, că membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna vor organiza un protest „paşnic” la cimitir, deoarece nu sunt de acord „ca până la soluţionarea problemei din Valea Uzului să aibă loc orice inaugurare sau orice sfinţire a crucilor de acolo”.

De Ziua Eroilor însă tensiunile au explodat, poarta a fost ruptă, iar românii, împreună cu un sobor de preoți, au intrat în cimitir, unde a avut loc o slujbă de sfințire.