Patru turişti care au rămas blocaţi duminică în zona Valea Spumoasă din Munții Bucegi au fost găsiţi de jandarmii montani şi coborâţi în siguranţă în staţiunea Buşteni, anunţă IJJ Prahova, citat de Agerpres.

Interventie SalvamontFoto: Facebook / Salvamont

„În jurul orei 12.50, în urma unui apel primit prin SNUAU 112, o patrulă din cadrul IJJ Prahova, Postul de Jandarmi Montani Buşteni, a acţionat pentru recuperarea şi aducerea în siguranţă a patru persoane, doi cetăţeni englezi şi doi cetăţeni români, care au rămas blocaţi în zona Valea Spumoasă, prin aplicarea procedeelor tehnice specifice alpinismului de vară, pe trasee de gradul III, IV conform clasificării U.I.A.A, prin deplasări în teren muntos, folosind materiale specifice de alpinism. Aceştia au fost găsiţi în jurul orei 14.00, într-o zonă greu accesibilă şi au fost coborâţi în siguranţă în staţiunea Buşteni, în jurul orelor 16.30, fără a avea nevoie de îngrijiri medicale", precizează sursa citată.

În acest context, jandarmii prahoveni le reamintesc celor care doresc să facă drumeţii în zona montană a judeţului să se informeze cu privire la starea traseelor, a condiţiilor meteorologice şi nu în ultimul rând să fie echipaţi în mod corespunzător, pentru a preîntâmpina orice eveniment nedorit.

GPS-ul i-ar fi dus pe un traseu nemarcat

Anterior, Salvamont România anunțase că doi turiști americani ar fi rămas blocați într-o zonă accidentată de pe Valea Spumoasă, după ce GPS-ul folosit pe telefon i-ar fi direcționat pe un traseu nemarcat.

„Cei doi s-au orientat după Google Maps, au crezut că abordează cel mai scurt traseu și au rămas blocați într-o zonă dificilă”, a arătat sursa citată.

Șeful Salvamont Bușteni, Gheorghe Haiduc, a declarat pentru Mediafax că mai multe echipe de salvamontiști au plecat pentru recuperarea turiștilor. „Pe aplicație este arătat un traseu care nu este marcat și care duce către platou (platoul Bucegilor - n.r.). Au rămas blocați”, a declarat Haiduc.

Haiduc a mai precizat că, în această perioadă, salvamontiștii din Bușteni au aproximativ trei acțiuni de salvare pe zi.