Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

de Gabriel Bejan     HotNews.ro
Vineri, 23 august 2019, 18:39 Actualitate | Esenţial


Lippa Segal si Iudith Ardeleanu
Foto: Hotnews
Cum se raportează evreii dintr-un cămin de bătrâni din București la evenimentele din 23 august 1944? În această dimineață am ascultat punctele de vedere ale mai multor rezidenți din căminul de bătrâni al comunității evreiești „Moses Rosen” cu ocazia vizionării unui documentar pe acest subiect, „23 august. 1944/2019”. O variantă în lucru a filmului a fost proiectată în prezența protagoniștilor, care au putut să-și prezinte punctele de vedere despre evenimentele pe care le-au trăit în urmă cu 75 de ani.

Patru personaje, patru istorii vii, despre unul dintre cele mai importante momente din istoria României.

Mai jos, am făcut o selecție din cele mai interesante declarații ale celor patru supraviețuitori ai momentului 23 august 1944.

Despre antisemitismul din România dinainte de 1944Lippa Baroti Segal, 83 de ani

„Eu până în 1943, nu știam ce se întâmplă. Știam din familie că cel mai mare pericol pentru noi sunt rușii. Cel mai mare pericol era să devii comunist. Astea erau jaloanele pe care părinții mei mi le-au băgat în cap. Nu trebuia să ai de-a face cu comuniștii. După aceea, când unul din verii mei s-a întors din Transnistria- unchiul meu era unul dintre cei mai bogați evrei din Bucovina și plătit pentru asta- am aflat ce viață grea a dus acolo. Ne-a povestit și astfel m-am lămurit că dușmanii noștrii nu sunt nici rușii nici comuniștii, ci germanii și chiar Armata Română.

În preajma lui 23 august, vis a vis de depoul de tramvaie ITB era un panou care prezenta un urs urât, fioros și roșu care avea globul pământesc în mână și era sprijinit de niște trepăduși cu nasuri încovoiate și perciuni. Am înțeles că acest panou era un atac la adresa Rusiei.

Cei care au gândit acest element de propagandă spuneau că rușii voiau să cucerească Pământul iar evreii sunt trepădușii care susțin Rusia. Iar armata glorioasă a Germaniei voia să omoare ursul.”

Pompiliu Sterian

„Antisemitism a existat de la Adam și Eva. Dar lucrurile s-au schimbat fundamental în 38, când au venit la putere Goga și Cuza (n.r.-Guvernul Octavian Goga, decembrie 1937-februarie 1938). Au început să apară legi împotriva noastră: nu ai voie asta, nu ai voie asta. La un moment dat a trebuit să donăm niște îmbrăcăminte. Se spunea că noi, evreii, suntem norocoși că nu mergem în război și pentru asta trebuie să plătim: haine, maiouri, chilioți, ciorapi, nu mai țin minte. Fiecare familie trebuia să plătească. Comunitatea a fost obligată la un moment dat să plătească vreo 4 miliarde, dar nu a reușit.

Au fost legi cu datul afară din școală. Pe mine când m-au dat afară eram în anul 3 la ASE. Au fost interdicții. Pentru noi a fost o situație extrem de grea, a venit românizarea. Eu nu am obținut un loc de muncă. La 23 august aveam 25 de ani. Trebuia să trăim din expediente.

Eu, de exemplu, am dat meditații. Prima meditație eram în clasa a doua de liceu. Am meditat o fată care era în clasa 1 de liceu, la franceză. Adică eu știam franceză că eram în clasa a doua. Primeam niște bani pe care-i dădeam în casă. La un moment dat aveam șapte-opt meditații. De exemplu, am meditat o fetiță a unui croitor care la terminarea anului mi-a făcut cadou un costum. Așa am supraviețuit.

O spun sincer, în toată situația asta dificilă am adoptat o politică, nu chiar de struț, ci să trec neobservat. Să nu deranjez pe nimeni, ca să fiu lăsat în pace. Nu am luat parte la acțiuni. Nu am făcut politică, aveam alte greutăți. Familia mea era modestă, eu la școală nu am avut niciodată cărțile. Că nu aveam bani să le cumpăr. Am încercat să trec neobservat să nu se împiedice nimeni de mine.”

Despre evreii ilegaliști dinainte de 1944Ioseph Cotnăreanu, 94 de ani.

„Pe vremea aceea să-ți propună cineva o activitate ilegală era foarte riscant. Nu știa ce zace în tine. Nu trebuia să mergi să torni, ci doar să să vorbești mai mult decât trebuia. Cel care venea cu propunerea trebuia să aibă multă încredere în tine, pentru că era viața lui în joc. Aveam un coleg din liceu cu care m-am împrietenit la un moment dat: împrumutam cărți, vorbeam de una alta, ne făceam confidențe în legătură cu fetele.

După șase luni, mi-a propus să fiu ilegalist. Era prin primăvara lui 43. Probabil că e greu de înțeles acum, dar atunci simțeam nevoia să ripostăm la ceea ce ni se face. Dacă un neevreu avea de ales între a fi profascist și antifascist, un evreu nu avea de ales. Ori nu făcea nimic, ori făcea ceva anti fascist.

Ce am de făcut? l-am întrebat pe colegul de liceu. Mi-a spus să fiu gata oricând pentru o acțiune importantă. Nu cred că ne gândeam la partizanat.. O să fie o împrăștiere de manifeste. Iar până atunci să lipești afișe pe pereți pe stâlpi, etichete cu „Vrem pace”, „Jos războiul!” și așa mai departe.

Privind acum, la 94 de ani, ce făceam la 18-20… îmi dau seama că era riscant. Umblam în buzunar cu câteva etichete școlare, cu lipici pe dos. Erau scrise de acasă: scria pe ele „Jos războiul” sau „Jos Antonescu”. Seara, când era întuneric, așteptând tramvaiul le lipeam pe un stâlp, sau pe un gard. Le purtam în buzunar, puteam să fiu prins oricând și controlat.

Aveam un câine, era câinele părinților. Nu mă ocupasem niciodată de el, nu am avut pasiunea asta. Dar de o dată am cerut să plimb eu câinele seara. Câinele se oprea să-și facă nevoile și eu scriam pe perete „Jos războiul!”. Am fost la o singură împrăștiere de manifeste. Aceasta a fost acțiunea cea mai importantă pe care am desfășurat-o eu”.

Iudith Ardeleanu

„Mama avea patru surori. Una dintre acestea, Ela, a fost prima ilegalistă. Ela mergea pe stradă și striga „Trăiască comunismul!”. O arestau, o băgau la pușcărie, iar ea făcea greva foamei. Și nu era voie pe vremea aia să moară deținuții politici. Și-i dădeau drumul. Bunică-mea o punea pe picioare, și-i spunea că nu o să fie niciodată partidul comunist. Dar ea pleca din nou pe străzi, cu „Trăiască Partidul Comunist!”. Erau mulți comuniști.”

Despre momentul 23 august 1944, când România a întors armele împotriva GermanieiIudith Ardeleanu, Lippa Segal și Pompiliu Sterian

Iudith Ardeleanu

„După capul meu, lucrurile sunt foarte simple. În acest al doilea război mondial, nemții au pierdut și au câștigat forțele democratice conduse de ruși. Fără ruși nu făceau nimic, să fie foarte clar. Dușmanii mei nu au fost comuniștii, ci fasciștii.”

Pompiliu Sterian

„23 august a fost un eveniment care a apărut fără să mă întrebe. Am luat-o ca atare. A trebuit să fac față noilor condiții. Faptul că scăpam de legionari, a fost o mare bucurie. Nu știam ce o să urmeze. M-am bucurat, era ceva nou, scăpam de o nenorocire. Am răsuflat ușurat, pentru ca apoi să descoper...știi vorba aia, dracul nu e așa de negru, dar și invers e valabil. Bucuria mare are și ea niște umbre.

De fiecare dată când se schimbă regimul, oamenii au speranțe, se zice că va fi mai bine. Numai că binele nu vine. Până la urmă va veni.”

Lippa Segal

„Era entuziasm. Era salvarea vieții, nu avem ce mai discuta. Marea masă se bucura că a venit pacea. 23 august a însemnat încetarea terorii din cauza bombardelor, a început lumea să se întoarcă acasă.”

Despre venirea rușilor în România
Lippa Segal

Lippa Segal

„În momentul în care au intrat în România, rușii au făcut și atrocități. Unii dintre ei. Era o mare diferență în comportamentul nemților și al rușilor. Nemții erau occidentali, iar soldații, foarte mulți, nu erau ruși, ci erau din republicile asiatice, care pentru prima dată în viața lor vedeau un ceas.

După aceea, știm cu toții, mai ales cei care au fost în sovrom (n.r- societăți mixte româno-sovietice înființate după 1945 pentru a recupera datoriile de război ale României față de Uniunea Sovietică) că era o mare nemulțumire a populației românești față de modul în care s-au comportat conducătorii ruși din Sovrom. Au furat în mod barbar, toată averea poporului român, indiferent că era petrol, sau alte bogății”.

Iudith Ardeleanu

„Noi am fost fericiți că au venit rușii. Nouă nu ne-au furat niciun ceas, nu ne-au jefuit în niciun fel. Îmi aduc aminte că au trecut într-un camion, nu-i interesa pâinea, persoanele noastre, aveau un singur scop să ajungă primii la Berlin să înfingă steagul acolo. Astea sunt experiențele mele personale.

Îmi amintesc când au trecut tancurile sovietice pe stradă, eram cu sora mea, iar dintr-un tanc s-a deschis capacul a ieșit un cap de mongol, ne-a ridicat pe mine și pe sora mea și ne-a plimbat pe tanc prin tot orașul. Taică-miu a fost foarte mândru.”

Documentarul „23 august. 1944/2019” a fost realizat de Andra Tarara, David Schwartz și Roland Ibold , iar consultant istoric a fost Mihai Burcea, și face parte din proiectul „75 de ani de la 23 august 1944 - perspective marginale”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19875 vizualizari

 • +11 (19 voturi)    
  Cine a venit pe tancuri ? (Vineri, 23 august 2019, 19:41)

  Victtor [utilizator]

  Este interesant ca unii se bucurau cand soseau tancurile sovietice.
  Cine era pe acele tancuri si cine a adus comunismul in Romania ?
  • +4 (6 voturi)    
   am schimbat calaii, s-au schimbat si lingaii (Sâmbătă, 24 august 2019, 22:23)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

   romanii au pierdut de 2 ori, dar tot timpul s-au gasit oameni mici care sa colaboreze cu nazistii, cu comunistii... se pare ca nici printre evreii romani lucrurile nu au stat diferit.
  • -1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 25 august 2019, 23:39)

   [anonim] i-a raspuns lui Victtor

   • +1 (3 voturi)    
    Tarile baltice (Luni, 26 august 2019, 8:59)

    Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui

    nu i-au atacat pe rusi si au suferit m mult ca noi, Asa ca nu sta in picioare teoria ta trol rus.
    Cand o sa va saturati de minciuni?
    • -1 (1 vot)    
     Comentariu sters de utilizator (Luni, 26 august 2019, 15:19)

     [anonim] i-a raspuns lui Leo55

   • +1 (1 vot)    
    ... (Luni, 26 august 2019, 11:31)

    a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui

    Nici vecinii nostri, Cehoslovacia si Polonia nu i-au atacat, din contra Polonia a fost atacata de rusi. Faptul ca n-au fost atacati nu i-a impiedicat pe rusi sa ne faca vecini cu Ucraina.
    • -1 (1 vot)    
     Comentariu sters de utilizator (Luni, 26 august 2019, 15:45)

     [anonim] i-a raspuns lui a.nonim

     • +1 (1 vot)    
      ... (Luni, 26 august 2019, 17:21)

      a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui

      Asa e, doar ca datorita lui Stalin nu mai sunt vecini. Si ruteni or fi fost prin preajma niste sute de ani, dar Ucraina (nu Ukraina) nu prea.
 • +5 (25 voturi)    
  Eu aveam 6 ani. (Vineri, 23 august 2019, 20:52)

  Ciobanul Bucur [utilizator]

  Traiam intr-un sat din Teleorman. Dintr-odata bunicii mei au intrat in trepidatie. Se aflase ca se apropie rusii de sat. Au sapat repede o groapa in care au asezat lucrurile considerate de ei ca ar putea fi luate de rusi, cum ar fi paturile de invelit noaptea. Au aparut si cei cativa soldati rusi care au traversat satul fara niciun incident.
  • +8 (16 voturi)    
   Au scăpat (Vineri, 23 august 2019, 23:57)

   Observatory [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   ca nu au avut ....ceas...
  • +3 (7 voturi)    
   hmm (Duminică, 25 august 2019, 0:12)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   Bunica-mea imi povestea ca a stat 6 luni ascunsa in pod cand au intrat rusii in Romania ... din cand in cand oprea cate un camion cu soldatii rusi "eliberatori" si strigau "hazaica, hazaica" ... iar bunicu explica dand din maini ca nu e nicio femeie in casa, ca au murit!

   Marfa, nu !
   • +3 (7 voturi)    
    Armata roșie (Duminică, 25 august 2019, 14:34)

    Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    s-a purtat în toate felurile... Tatăl meu era să fie împușcat în curtea casei în timp ce noi, adică mama și cu mine și sora mea, în refugiu la Oltenița ne-am bucurat de ajutorul unui ofițer rus încartiruit în casă la bunica... În același timp, sora tatălui meu de la Constanța a îndurat în casa ei mizerii de nedescris de la soldați ai acestei armate... Oricum, a fost o armată de ocupație sălbatică... Și foarte greu de controlat...
 • +18 (20 voturi)    
  E firesc in contextul ala (Sâmbătă, 24 august 2019, 8:22)

  jijibau [utilizator]

  Pentru o populatie care putea fi exterminata total, e firesc sa se bucure de terminarea acelei stari de groaza. Ce putea fi mai rau decat sa mori, asa cum au patit destui din cei trimisi in Transnistria de Antonescu? Ar trebui sa ne punem in locul unui evreu care traia atunci. In rest, desigur ca venirea rusilor nu a adus nicio bucurie, dimpotriva, tancul rusesc a adus mai incolo comunismul si a stat o vreme buna.
  • -6 (14 voturi)    
   victimizarea (Sâmbătă, 24 august 2019, 12:08)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui jijibau

   N a avut nimeni cu nimeni nimic. Probl evreilor e ca traoesc segregati si au un obicei nasol de a ciordi finantele tarilor gazda
   • 0 (8 voturi)    
    Esti dus (Sâmbătă, 24 august 2019, 21:20)

    democtrates [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

    Nu-ti doresc sa treci tu sau cineva din familia ta prin ce au trecut acesti oameni.
  • -1 (9 voturi)    
   .... chestie de nuanta ..... (Sâmbătă, 24 august 2019, 18:38)

   cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui jijibau

   Din Transnistria te mai intorceai, de la Buchenwald nu prea.
   • +6 (6 voturi)    
    Dar nici din (Duminică, 25 august 2019, 14:46)

    Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

    Siberia sau din Donbas... Socrul meu era neamț de origine... Avea un atelier de frizerie și de cofură în Turnu-Severin... A fost trimis ca neamț imediat după 1945 în Donbas, a apucat să se întoarcă de acolo (în Donbas a fost totuși puțin mai ușor decât în Siberia) și a fost arestat imediat în România în chip de „criminal de război”... A fost în închisoare și în domiciliu obligatoriu în Bărăgan până în 1964 când au fost eliberați deținuții politici... A murit în 1968... Atelierul îi fusese naționalizat și el muncea ca frizer la Hadânga unde făcea o navetă zilnică... Pleca pe poartă la 4 dimineața și mai venea seara la șapte-opt... Aceasta a fost viața unui om sub comunismul adus de ruși...
 • 0 (14 voturi)    
  Adevarul istoric (Sâmbătă, 24 august 2019, 13:23)

  Enoeth [utilizator]

  "Documentarul „23 august. 1944/2019” a fost realizat de Andra Tarara, David Schwartz și Roland Ibold". Al cui material de propaganda este ? Numele realizatorilor spune totul. Romanii nu au voie sa-si scrie propria istorie, le este interzis ! Le este interzis sa aibe un conducator de-al lor, Eminescu este un "schelet in debaraua istoriei" si pe cale de a deveni interzis. Adevarul insa nu poate fi oprit sa iasa la lumina .
  • -1 (3 voturi)    
   Mai citeste ! (Sâmbătă, 24 august 2019, 21:21)

   democtrates [utilizator] i-a raspuns lui Enoeth

   Atata am modificat istoria pe timpul lu Ceasca ca nu mai stim cine suntem.
 • +8 (22 voturi)    
  fara a fi antisemit, (Sâmbătă, 24 august 2019, 14:12)

  iodixit [utilizator]

  nu pot sa nu remarc ca cei care au dezvoltat comunismul ca ideologie au fost evreii si cei care l-au aplicat zelos in romania, au fost tot evreii. asa ca...
  • -2 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 24 august 2019, 19:37)

   [anonim] i-a raspuns lui iodixit

  • -1 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 24 august 2019, 20:44)

   [anonim] i-a raspuns lui iodixit

   • +2 (6 voturi)    
    idealizez? (Sâmbătă, 24 august 2019, 21:14)

    iodixit [utilizator] i-a raspuns lui

    cu cred ca-mi permite spatiul sa exemplific ce am scris. un pic de cercetare pe internet lamureste opinia mea.
    nu bagatelizez si nici nu acuz ( e prea tirziu). iertam pe toti, dar nu uitam.
 • +2 (10 voturi)    
  poate ca... (Sâmbătă, 24 august 2019, 22:38)

  ..13 [utilizator]

  Partidul comunist in RO a aparut ca urmare a unui import venit din Ungaria - el a fost adus de evreii maghiari - este un fapt.

  In rest nu mai comentez.
  • 0 (6 voturi)    
   Chiar ? (Duminică, 25 august 2019, 12:32)

   democtrates [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Deci Ana Pauker, Petru Groza, Gheorghe Gheorghiu Dej, Nicolae Ceausescu au fost evrei maghiari. Daca nu recunosti ca suntem o tara de lingai, de hoti traiesti degeaba pe pamantul asta.
 • 0 (6 voturi)    
  Evreii romani si 24 august (Duminică, 25 august 2019, 12:53)

  ruzim [utilizator]

  Evreii romani au suferit persecutii ingrozitoare in timpul regimului Antonescu.Eu am locuit in Iasi . Aci au fost omorati 10000 evrei, in cateva zile. In familia mea au fost omorati mai multe rude, cei mai apropiati : unchiul meu (fratele mamei) si fiul lui, varul meu.
  Evreii romani riscau moartea chiar si atunci cand era evident ca Germania si aliatul sau Romania au pierdut razboiul (vezi cazul evreilor din Ungaria care au fost dusi in lagare de exterminare in martie 1944).
  In aceste imprejurari consider ca era normal ca:
  -evreii sa se bucure ca Romania a iesit din alianta cu Germania la 23 august 1944;
  -evreii sa-si puna speranta intr-un regim politic internationalist , care proclama sfarsitul nationalismelor de toate nuantele ( nu cunosteau la acea data substratul fals al acestor proclamatii)
  • +1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 25 august 2019, 15:06)

   [anonim] i-a raspuns lui ruzim

 • +1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 25 august 2019, 17:16)

  [anonim]

  • -1 (3 voturi)    
   Ce-au mai facut evreii (Luni, 26 august 2019, 9:06)

   ruzim [utilizator] i-a raspuns lui

   In evul mediu evreii otraveau fantanile si ucideau pruncii pentru a le folosi sangele pentru prepararea azimei lor.
   In epoca moderna arendasii evrei au dus la saracirea taranilor iobagi.
   In era burgheza capitalistii evrei au complotat in vederea inrobirii muncitorilor autohtoni.
   In vremea comunista politicienii evreii au umplut inchisorile cu patrioti.
   Adaug un amanunt uitat: 167 dintre laureatii premiilor Nobel ( adica 22% din totalul lor) au fost evrei
   • +2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 26 august 2019, 11:41)

    [anonim] i-a raspuns lui ruzim

  • -1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 26 august 2019, 20:00)

   [anonim] i-a raspuns lui

   • 0 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 26 august 2019, 22:40)

    [anonim] i-a raspuns lui

    • 0 (0 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 27 august 2019, 14:16)

     [anonim] i-a raspuns lui

 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 25 august 2019, 17:37)

  [anonim]

 • 0 (2 voturi)    
  hai hui prin țară (Duminică, 25 august 2019, 18:50)

  visio [utilizator]

  stimate jurnalist, sunt convins că vei găsi destui evrei prin țară, și mai mulți români care îți pot povesti întâmplări faine despre acele vremuri...
  Succesuri!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by