​PROIECT OUG Ministerul Justiției propune pedepse mai mari pentru răpire, noi reguli pentru liberarea condiționată și percheziții / Cum se rezolvă problema de competență a DIICOT în cazul Caracal

de Clarice Dinu     HotNews.ro
Joi, 22 august 2019, 15:32 Actualitate | Esenţial


Ana Birchall
Foto: Agerpres
 documente
(22 Aug 2019) DOC, 93KB
(22 Aug 2019) DOC, 117KB
Guvernul va da o ordonanță de urgență privind înăsprirea pedepselor pentru infracțiuni grave, proiectul propus de ministerul Justiției și prezentat joi de Ana Birchall prevăzând majorarea pedepselor pentru lipsire de libertate, condiții mai dure pentru liberarea condiționată, precum și alte reguli privind perchezițiile.

"În ceea ce priveşte răpirea, propunem o incriminare mult mai aspră. Se propune incriminarea în mod distinct cu o pedeapsă de la 2 la 8 ani. În ceea ce priveşte liberarea condiţionată, propunem obligativitatea îndeplinirii cumulative pentru eliberarea condiţionată, creşterea limitei de vârstă de la 60 la 65 de ani. În ceea ce priveşte percheziţia, cererea prin care se solicită încuviinţarea efectuării percheziţiei domiciliare se soluţionează de îndată, în cameră de consiliu, fără citarea părţilor. Participarea procurorului este obligatorie”, a explicat Birchall.

„Guvernul intervine și ia măsuri ferme pentru a proteja viața și siguranța românilor și pentru a încuraja prin pedepse exemplare, inclusiv închisoarea pe viață, pentru infracțiunile grave”, a mai spus ea.

CONSULTĂ AICI TEXTUL INTEGRAL AL PROIECTULUI DE ORDONANȚĂ

CONSULTĂ AICI TABELUL COMPARATIV


Cum se rezolvă problema de competență a DIICOT în cazul Caracal

De asemenea, Ministerul Justiții rezolvă și problema de competență a DIICOT care punea în pericol ancheta așa cum remarca recent o analiză a ziare.com. Astfel, potrivit proiectului de ordonanță, a fost extinsă competența DIICOT și la variantele agravate ale infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal (prin răpire), precum și la infracțiunea de sclavie, având în vedere gravitatea și complexitatea deosebită a acestor fapte, precum și asemănările, în privința laturii obiective a conținutului constitutiv al infracțiunii, cu unele dintre infracțiunile deja aflate în competența DIICOT (spre exemplu traficul de persoane). De asemenea, cauzele înregistrate la DIICOT, respectiv la parchete, anterior intrării în vigoare a prezentei legi, se soluționează de către această structură specializată, respectiv de către parchetele competente anterior. Toate actele procesuale sau procedurale, precum şi toate lucrările, inclusiv actele de sesizare a instanțelor de judecată efectuate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare la data îndeplinirii lor sunt şi rămân valabile, se mai arată în proiectul de ordonanță.

„Tragedia de la Caracal ne-a arătat că sunt şi lucruri de corectat. Nu vrem şi nu putem rămâne indiferenţi la tragediile care au cutremurat societatea românească în ultima perioadă. Scopul nostru este ca autorităţile să poată acţiona şi au nevoie de instrumente potrivite. În urma analizei, am constatat deficienţe. Beneficiul liberării condiţionate se acordă mult prea uşor", a declarat Birchall, joi, într-o conferinţă de presă la sediul ministerului”.

Propuneri de modificare a Codului penal

1. Regimul liberării condiționate (art. 99 și 100 din Codul penal)

 • modificarea părții introductive, pentru accentuarea ideii că îndeplinirea condițiilor pentru acordarea liberării condiționate (atât în cazul detențiunii pe viață, cât și în cazul pedepsei închisorii) să fie cumulativă;
 • creșterea limitei de vârstă în cazul variantei atenuate a liberării condiționate de la 60 la 65 de ani, prin corelare cu prevederile art. 57 (Neaplicarea detențiunii pe viață) și art. 58 (Înlocuirea detențiunii pe viață) din Codul penal;
 • în cazul condamnării la pedeapsa detențiunii pe viață, cuantumul pedepsei efectiv executate de către persoana condamnată înainte ca aceasta să dobândească dreptul de a solicita liberarea condiționată a fost sporit de la 20 la 25 de ani. Solicitarea liberării condiționate nu determină însă, în mod automat, acordarea acesteia;
 • în cazul condamnării la pedeapsa închisorii, aplicate pentru o infracțiune al cărei maxim prevăzut de lege este închisoarea mai mare de 10 ani, cuantumul pedepsei efectiv executate de către persoana condamnată înainte ca aceasta să dobândească dreptul de a solicita liberarea condiționată a fost majorat, prin impunerea unor fracțiuni mai mari de pedeapsă ce trebuie executate. Nici în acest caz, solicitarea liberării condiționate nu determină automat acordarea acesteia.

2. Înăsprirea regimului sancționator al infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal și prevederea separată, ca variantă agravată, a faptei comise prin răpire

Se propune o sancționare progresivă:

 • Pentru varianta standard, care nu presupune folosirea forței ori a violenței fizice sau psihice asupra victimei pentru a o deplasa în incinta în care va fi sechestrată, se păstrează vechiul regim sancționator;
 • Pentru prima variantă agravată, care presupune răpirea ca modalitate de comitere, după cum s-a explicat mai sus, se propune sancțiunea închisorii de la 2 al 8 ani.
 • Pentru cea de a doua variantă agravată, și anume actualul alin. (3), care presupune comiterea faptei de la alin. (1) sau (2) de către o persoană înarmată, asupra unui minor, punând în pericol sănătatea sau viața victimei, se propune sancționarea prin sporirea limitelor de pedeapsă pentru fapta de referință. În plus, a fost constituită o nouă variantă agravată – săvârșirea faptei asupra unei persoane aflate în imposibilitatea de a-şi exprima voința ori de a se apăra.
 • Pe cale de consecință, se propune un alineat nou, alin.(6) al art. 205, care să asimileze lipsirii de libertate și fapta comisă asupra unui copil cu vârsta de până la doi ani, în considerarea vulnerabilității sale specifice, datorate vârstei fragede.

II. Propuneri de modificare a Codului de procedură penală

 • Se propune modificarea alin. (5) al art. 158 din Codul de procedură penală, acesta urmând a prevedea că „cererea procurorului prin care se solicită încuviințarea efectuării percheziției domiciliare se soluționează de îndată”. Restul dispozițiilor alin. (5) se mențin (respectiv faptul că soluționarea cererii se face fără citarea părților și faptul că participarea procurorului la soluționarea cererii prin care se solicită încuviințarea efectuării percheziției domiciliare este obligatorie).
 • De asemenea, în ceea ce privește intervalul orar în care se poate efectua percheziția domiciliară pe baza unui mandat de percheziție, se propune, la art. 159 din Codul de procedură penală, pentru un plus de claritate a reglementării, modificarea alin. (3) și introducerea unui alineat nou, alin. (31). Astfel, față de soluția de lege lata, care conține într-un singur alineat atât regula (efectuarea percheziției în intervalul orar 6-20), cât și excepția (efectuarea percheziției în cazul infracțiunii flagrante sau când percheziția urmează să se efectueze într-un local deschis publicului la acea oră), în forma propusă prin proiect reglementarea regulii se face prin alin. (3) [„(3) Percheziția domiciliară nu poate fi începută înainte de ora 6,00 sau după ora 20,00.”], excepția urmând a fi cuprinsă în alin. (31) [„(31) Percheziția poate fi efectuată și în intervalul orar 20,00-6,00 în cazul infracțiunii flagrante sau când percheziția urmează să se efectueze într-un local deschis publicului la acea oră”].
 • Corelativ intervențiilor operate asupra art. 158, se propune o modificare a literei d) a alin. (7) al art. 158 – alineat care reglementează conținutul încheierii instanței (prin care s-a admis cererea procurorului de efectuare a percheziției domiciliare) și, respectiv, al mandatului de percheziție. Ca urmare a intervenției propuse, atât încheierea instanței, cât și mandatul de percheziție vor cuprinde (alături de alte mențiuni prevăzute de lege):
 • perioada pentru care s-a emis mandatul, care nu poate depăși 15 zile;
 • menționarea faptului că, în ceea ce privește intervalul orar de efectuare a percheziției, aceasta se face oricând potrivit art.159 alin.(3) și (31) C.p.p.
 • Pentru a clarifica reglementarea aplicabilă procedurii de constatare a unei infracțiuni flagrante (reglementarea de lege lata fiind interpretată în mod diferit de organele judiciare) se propune completarea art. 293 cu un alineat nou, alin. (21), care, în acord cu prevederile art. 27 alin. (2) din Constituție, să prevadă expres faptul că „în cadrul constatării infracțiunii flagrante se poate pătrunde într-o locuință sau în orice spațiu delimitat în orice mod ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, pentru prinderea făptuitorului ori pentru a pune capăt activității infracționale, precum și pentru înlăturarea unei primejdii privind viața, integritatea fizică sau bunurile unei persoane.” Corelativ, se propune o intervenție asupra alin. (2) al art. 61 din Codul de procedură penală – și organelor prevăzute la art. 61 alin. (1) din Codul de procedură penală li se vor aplica prevederile art. 293 alin. (21) din Codul de procedură penală.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7187 vizualizari

 • -6 (14 voturi)    
  Il favorizeaza (Joi, 22 august 2019, 15:34)

  mitg [utilizator]

  Sau nu pe dedi, aceasta e intrebarea.
  • -9 (11 voturi)    
   detentie pe viata pana la eliberarea conditionata (Joi, 22 august 2019, 17:21)

   Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   romani cu creierul in actiune si legendara coerenta romaneasca.
   • -1 (3 voturi)    
    calul troian (Vineri, 23 august 2019, 9:11)

    cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

    OUG asta este calul troian.
    dau OUG asta si oamenii nu spun nimic despre contradictia cu rezultatul referendumului pentru ca sunt de acord.
    si cand vor vrea sa dea alt OUG, care nu o sa mai placa oamenilor, strada nu mai poate spune nimic pentru ce deja a fost de acord cu OUG desi la referendum se opusese.
    ca asa este in democratie - aplciam aceleasi principii mereu, nu doar cand ne place.
   • +2 (2 voturi)    
    se practica si pe alte meleaguri (Vineri, 23 august 2019, 10:34)

    natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

    in state, daca iei 300 de ani (pedepsele sunt cumulative, nu se contopesc ca la noi), si esti cuminte, dupa vreo 200 poti iesi

    sau la fratii nostri rusi: intr-un reportaj am vazut, unul bagat in cusca, zambea trist la reporter - avea vreo 7 vieti plus 150 de ani, si nu credea ca mai iese

    dar speranta moare ultima, n'asa ?
 • +16 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 22 august 2019, 15:49)

  [anonim]

  • +10 (12 voturi)    
   An electoral (Joi, 22 august 2019, 18:14)

   florinos [utilizator] i-a raspuns lui

   Dupa 3 ani de Guvernare PSD vrea sa schimbe din nou Legile Justitiei, dupa ce rectorul UAIC IASI, Tudorel Toader a eliberat 18.000 de infractori.
   • +4 (8 voturi)    
    Toader (Joi, 22 august 2019, 21:18)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui florinos

    Adesta lichea ii invata astazi pe studenti ce insamna justitia. INCREDIBIL! Scoala de drept de la TARABA universitara din IASI e o rusine, o adunatura de nulitati, carieristi, politruci si securisti.
  • +1 (1 vot)    
   Dragnea ar trebui rejudecat pentru răpire. (Vineri, 23 august 2019, 11:42)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui

   Dragnea a răpit două funcționare de la Direcția Copilului din Teleorman și le-a folosit ca sclave personale.Noi am plătit distracțiile perverse ale lui Dragnea.
 • +19 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 22 august 2019, 15:53)

  [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   Ăia sunt românii valoroși. (Vineri, 23 august 2019, 11:44)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui

   Așa zicea Tăriceanu și i se umfla gușa de plăcere,că în pușcării sunt cei mai valoroși români.Atunci de ce fuge de pușcărie?Nu se consideră valoros?
 • +17 (21 voturi)    
  Modificarea modificarii (Joi, 22 august 2019, 15:56)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  1.
  Cel mai bine ar fi anularea modificărilor făcute de triinomul Rudotel & Dragnea& Ciordache.
  2.
  Dublarea pedepselor la crima, viol, furt, jaf, crima, vătămare, corupție, ultraj, atentat,

  Modificarea modificarii propusa prin OUG este timp pierdut.
  Efecte zero.
 • +13 (13 voturi)    
  Abuzurile in serviciu procurorilor si militienilor (Joi, 22 august 2019, 15:58)

  Silvius88 [utilizator]

  precum si ale functionarilor publici din administratia locala si centrala sunt in egala masura infractiuni contra persoanei.Este clar cazul Alexandra cand procurorii si militienii prin abuz in serviciu A NU FACE sunt direct raspunzatori de moartea Alexandrei. PSD si Iordache,Nicolicea,Serban Nicolae,Mitraliera,Tudorel Toader, carmen Dan, Nicolae Dragnea ,tariceanu si restul cei vinovati de modificarile aduse infractiunii de abuz in serviciu trebuie sa fie aratati opiniei publice ca autori morali a tuturor nenorocirilor abatute asupra romanilor din aceasta cauza. Abuzul in serviciu este infractiune criminala de rangul 1. Toti procurori si militienii care au dosare de abuz in serviciu musamalizate sau bagata la sertar pentru musamalizare trebuie exclusi din functie si condamnati penal. Adica aproape toti.
  • +2 (2 voturi)    
   112 de ce nu este pedepsit? (Vineri, 23 august 2019, 11:48)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Silvius88

   Nu trebuia 112 să intervină să o ajute pe Alexandra?De ce nu a intervenit?Nici acum,după o lună nu intervine.Alexandra trebuie găsită,vie ori moartă și este obligația celor de la 112.Nimeni nu le cere celor de la 112 să-și facă datoria.De ce nu vrea Dăncilă să discute situația de la 112?
 • +11 (15 voturi)    
  legi facute pe picior (Joi, 22 august 2019, 16:13)

  Poiana lui Occam [utilizator]

  ghici natiune ce e
 • +5 (15 voturi)    
  in SUA (Joi, 22 august 2019, 16:16)

  Pacala se intoarce [utilizator]

  in unele state din SUA, pentru fapte similare, vinovatul er a pasibil de pedeapsa capitala... crede birchal ca asta ii opreste pe criminali?

  La fel si daca le micsoreaza nitzel, tot nu o sa scada prea mult cruminalitatea. Marirea pedepselor e o masura in general port-mortem.

  Niste masuri de prevenire, de reactie rapida, de competenta, nu vreti sa luati?!
 • -9 (19 voturi)    
  Raspunderea magistratilor (Joi, 22 august 2019, 16:22)

  Von Klausewitz [utilizator]

  2 lucruri:

  1.Birchall demisia,nu are ce cauta acolo unde este.

  2.Trebuie introdusa raspunderea magistratilor

  Restul sunt povesti
 • +12 (18 voturi)    
  Guvernul (Joi, 22 august 2019, 16:23)

  gebica [utilizator]

  a uitat că nu mai are voie să dea OUG pe probleme de justiție? Indiferent care ar fi ele!!!
  • +3 (11 voturi)    
   Arde rău la Caracal... (Joi, 22 august 2019, 17:25)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui gebica

   ...dacă se modifică legea doar ca DIICOT să păstreze cazul.
   • +2 (2 voturi)    
    pana una-alta, (Vineri, 23 august 2019, 10:55)

    Mistrel [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    Dinca de la carcal s-ar putea sa scape pe viciu de procedura. In baza legii de la comiterea infractiunii,
    pentru moment,cazul nu e de competenta DIICOT ,nu ei ar trebui sa ancheteze.
 • +9 (11 voturi)    
  Tragedia ....ne-a aratat... (Joi, 22 august 2019, 16:23)

  delavrancea [utilizator]

  Bine ca e nevoie sa se intample cu adevarat tragedii ca sa miscati ceva.De preventie ati auzit?
  Doamna ministru, ma intreb cum va simtiti, cand constientizati ca i-ati sunat pe parintii aia, pentru a le spune ca ADN-ul din dinti corespunde cu cel al Alexandrei?
  Se greseste mult prin incercarea de musamalizare a cazului.
  Mai acum cateva zile, un articol "hotnews" informa cum ca "...ADN-ul din oasele arse corespunde cu cel al Alexandrei...".ADN-ul a fost prelevat din dinti.
  Dupa parerea mea , dezinformati.
  Ce mai vor astia sa modifice acum...tardiv.
  Ori curatati si reformati tot ce inseamna politie,dna,diicot,jandarmerie,sri,...mama cate sunt...si altele, ori degeaba.=0
  Are dreptate antenistu' ala de badea, "nu ne puteti apara de unul ca dinca-de rusi ce sa mai zicem".
  Vrem adevarul, indiferent de cat de dur va fi pentru unii.
 • +19 (21 voturi)    
  Ce graba pe voi sa reparati justitia ! (Joi, 22 august 2019, 16:27)

  John M. [utilizator]

  Acum 4 luni toti erati pe ea s-o sfartecati, iar acum nu mai stiti cum sa aspriti pedepsele. Ce v-a speriat asa ?! Vin alegerile, huh?! (iar Daddy nu mai vine)...
  • 0 (0 voturi)    
   Dar 112 nu trebuie reparat? (Vineri, 23 august 2019, 11:51)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui John M.

   Repară justiția!Și dacă 112 nu este reparat vom continua să fim uciși de infractorii care au dreptul legal să facă infracțiuni?
 • +11 (15 voturi)    
  ... (Joi, 22 august 2019, 17:23)

  dumnezeu [utilizator]

  pînă acum pesediștii au vrut eliberarea pîrnăiașilor, și salvarea corupților. încă nu a răspuns nimeni pentru mizeriile pe care l;e fac de cînd au ajuns la putere.
  NIMENI.
  hai, demisia și alegeri anticipate!
  trebuie să fii idiot sau infractor de-al lor ca să te apuci să-i crezi acum!
  • +3 (5 voturi)    
   . (Joi, 22 august 2019, 17:50)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui dumnezeu

   Nu-i votez, nu i-am votat, asta nu inseamna ca o sa critic majorarea pedepselor doar ca propune PSD. Cat mai multi ani de parnaie.
 • +6 (8 voturi)    
  Intrebare (Joi, 22 august 2019, 21:16)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Pentru cei care ne-au răpit țara ca sa se imbuibe ei, ce pedepse sunt? Demagogia acestei carieriste din Ciuma Rosie e fara limite, ca si nesimtirea ! Toti cei din PSD, ALDE, USL, ProRo UDMR sunt COMPLICI la distrugerea justitiei si transformarea RO intr-o tara de infractori, violatori si pedofili.
 • +4 (4 voturi)    
  ... (Vineri, 23 august 2019, 9:39)

  mihai_mi [utilizator]

  Cineva care comite infractiuni grave nu se sperie de pedeapsa. Pedeapsa marita ar trebui pentru cei care trebuie sa previna si nu isi fac treaba!!! Neglijenta in serviciu, angajari pe pile, abuz... aaaa, stai! - abuzul vroiati sa-l dezinincriminati. Pai??


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by