Fostul ministru al Mediului de afaceri Ilan Laufer a declarat, miercuri, că memorandumul semnat între Klaus Iohannis și Donald Trump nu face referire la ridicarea vizelor pentru cetățenii români și nici la aderarea României la OCDE, fiind încă o ocazie ratată pentru români, potrivit Mediafax.

Ilan LauferFoto: Face API

„ Eu înțeleg că România este un partener important pentru SUA, iar într-un parteneriat ambele părți au de câștigat. Am înțeles că SUA se bucură de foarte multă susținere din partea României și este foarte bine, dar ca să primim și noi ceva în schimb trebuie să cerem și să argumentam. Asistăm la încă o ocazie ratată de către România? O ocazie foarte mare să “cerem și să primim” ceva concret în schimbul susținerii pe care România o oferă în acest moment Statelor Unite pe atâtea fronturi diferite. Declarația comună adoptată de Iohannis și Trump nu face referire clară la următoarele două puncte foarte importante pentru toți românii:

-Ridicarea vizelor pentru cetățenii români prin aceptarea României în -Visa Waiver Program-. După declarația Domnului Președinte Iohannis consider că nu a existat o discuție cu argumente în această direcție. Președintele Iohannis trebuie să îl roage pe Președintele Trump să creeze un grup de lucru în Congresul american pentru a susține o derogare în cazul României pentru Viză Waiver program. Suntem foarte aproape de cifrele necesare calificării, iar toate argumentele în favoarea României pot aduce o asemenea derogare în Congresul american. Până când nu se va crea acest grup de lucru, tot ce auziți sunt povești.

-Aderarea României la OCDE. De Statele Unite ale Americii depinde în mare parte aderarea României la OCDE, aderare ce va contribui semnificativ la creșterea economică a României și la atragerea de noi investiții străine către țara. Domnul Președinte Trump este preocupat de continuarea creșterii economice a României și prin urmare ar trebui să susțină aderarea României la OCDE”, a scris Ilan Laufer, pe Facebook.

Fostul ministru al Mediului de afaceri și actualul consilier al Vioricăi Dăncilă a declarat că „este important să se bucure toți românii de parteneriatul nostru strategic cu SUA, indiferent dacă acest lucru înseamnă securitate, liberă circulație sau relații bilaterale economice și culturale”.

El a adăugat că memorandumul ce face referire la tehnologia 5G este important pentru SUA din punct de vedere economic și al securității cibernetice în regiune și în lupta economică cu China.

„Primirea Președintelui României la Casă Albă reprezintă fără doar și poate un moment important pentru parteneriatul strategic dintre România și SUA. România a demonstrat în ultimii 20 de ani că este un partener de maximă importanță și încredere pentru Statele Unite ale Americii, iar Președintele Statelor Unite apreciază foarte mult relația cu România, mai ales că țara noastră a fost prima care a alocat 2% din PIB pentru apărare, așa cum ceruse Donald Trump. Cu ocazia vizitei Președintelui Iohannis în SUA, Președintele Trump cere României să ia o poziție fermă în ceea ce privește “războiul economic“ în care SUA și China sunt implicate în acest moment. În urma acestor cerințe din partea SUA, se semnează acest momorandum ce face referire la tehnologia 5G. Acest memorandum asumat de România devine de maximă importanță pentru SUA din punct de vedere economic și al securității cibernetice în regiune și în lupta economică cu China”, se mai arată în postarea de pe Facebook a lui Ilan Laufer.

Totodată, fostul ministru critică atitudinea președintelui Klaus Iohannis față de companiile românești.

„Am remarcat că Președintele Trump este foarte interesat de potențialul României din punct de vedere energetic, atât de centrala nucleară de la Cernavodă, cât și de legea offshore și de Marea Neagră. În timp ce Donald Trump promovează cu “nume și prenume” companiile americane, după cum este și normal în SUA....Președintele american nu știe că în România legea nu permite să rostim “nume și prenume”. Domnule Președinte, această este legislația pe care trebuie să o schimbăm dacă vrem mai multe investiții americane în România. Companiile americane lucrează cu lobbyiști și o legislație simplificată. În România așa ceva se traduce în “trafic de influență”, ceea ce ține foarte multe investiții americane departe de România”, mai spune Laufer.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, după întâlnirea cu omologul său american, Donald Trump, că, în cadrul vizitei la Washington, a fost semnat un memorandum de înţelegere între guvernele României şi SUA referitor la tehnologia 5G.