Un deținut din Penitenciarul Aiud a contestat o decizie a magistraților, prin care i-a fost respinsă cererea de schimbare a meniului pe care îl primea în închisoare. Judecătorul a considerat că cererea nu este justificată, pentru că nu se bazează pe motive religioase, relatează Mediafax.

meniuFoto: Hotnews

Potrivit sentinței publicate de Tribunalul Alba, deținutul a susținut că este discriminat pentru că nu poate schimba regimul alimentar pe care îl primește cu unul care este acordat membrilor unei culte religioase.

Bărbatul a făcut plângere, inițial, în luna octombrie 2018, împotriva judecătorului de supraveghere a privării de libertate de la Penitenciarul Aiud, care i-a respins cererea de schimbare a meniului.

Judecătoria Aiud a respins plângerea, constatând că s-au respectat dispozițiile legale și drepturile deținutului, care a fost audiat și a avut posibilitatea să exprime în mod direct nemulțumirile pe care le are.

„S-a reținut că potrivit dispozițiilor legale incidente, analizate de altfel de judecătorul de supraveghere, deținuții nu au dreptul de a-și alege meniul, că dreptul la hrană nu presupune și dreptul de a opta cu privire la un anumit meniu, că meniurile care se prepară la nivelul unității de penitenciar respectă OMJ 2713/C/2001 și că meniul de bază este servit majorității deținuților iar meniurile speciale sunt servite fie persoanelor de altă religie, fie la recomandarea medicului. De asemenea, s-a constatat că petentul nu a susținut că ar avea vreo interdicție alimentară sau ar avea vreo recomandare medicală și, prin urmare, s-a reținut că nicio dispoziție legală nu instituie posibilitatea persoanei deținute de a-și alege, conform propriei dorințe, norma de hrană la care este alocată”, se arată în sentința Judecătoriei Aiud, care este definitivă.

Nemulțmit de decizia magistraților de la Judecătoria Aiud, deținutul a contestat-o, la Tribunalul Alba, însă nici aici judecători nu i-au acordat câștig de cauză, stabilind că sentința instanței de fond este definitivă și nu poate fi atacată în fața instanțelor superioare.

Astfel, magistrații de la Tribunalul Alba au respins contestația și l-au obligat pe deținut să plătească suma de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.