Documentarul Netflix despre organizația secretă ce ar fi influențat referendumul anti-căsătorii gay din România. Unde are dreptate și unde nu filmul „Familia”

de Răzvan Filip     HotNews.ro
Marţi, 20 august 2019, 9:18 Actualitate | Esenţial


Filmul The Family/Netflix
Foto: Screenshot via Youtube
Filmul „Familia” de pe Netflix, despre o organizație religioasă secretă din Statele Unite care vrea să influențeze politica mondială, inclusiv din România, face deja vâlvă pe internet. M-am uitat la documentar și mi-au atras atenția explicațiile realizatorilor despre referendumul din 2018 pentru redefinirea familiei în Constituție. Am să explic în acest text unde are dreptate filmul „Familia” și unde nu.

În general, teoriile conspirației tind să fie asociate cu extremele spectrului politic, în timp ce vocile mainstream sunt cele care, de regulă, au misiunea de a le ridiculiza sau demonta. Doar că, uneori, realitatea se dovedeşte a fi mai complicată decât pare la prima aplicare a briciului lui Occam și platforme precum Netflix ajung să se întrebe dacă elucubrațiile despre organizații oculte care conduc lumea din umbră nu au, totuși, un sâmbure de adevăr.

Iar dacă-n diatribele conspiraționiştilor de serviciu forțele Noii Ordini Mondiale sunt reprezentate de politicieni-șopârlă laici, fără credință-n Atotputernic, în „Familia” (The Family), un documentar apărut recent pe Netflix, uneltitorii supremi sunt chiar cei cu frică de Dumnezeu.

Acum, de ce l-ar interesa pe un român ce spune un documentar despre organizaţiile secrete din America? Păi, poate pentru că filmul e despre creștini cu influență care încearcă să aducă legile lumești pe aceeași undă cu cele biblice, atingând inclusiv subiectul Referendumului pentru familie organizat anul trecut în România.

Şi ca dovadă a relevanței sale, producția Netflix a început deja să producă vâlvă în spațiul public românesc, fiind exploatată de Andrei Caramitru, USR, pentru a-i da în cap lui Iohannis, dar şi de o parte a presei pentru a-i faulta pe salvatorii aproape pro-LGBT ai României.

Dar s-o luăm cu începutul.

Ce este Familia și ce vrea ea de la noi


Preț de cinci episoade, Familia prezintă trecutul și prezentul unei organizații religioase din Statele Unite ale Americii care și-ar fi extins tentaculele peste tot în lume. Filosofia care o ghidează e simplă: Iisus n-a fost un papă-lapte venit să predice iubirea și pacea, ci un veritabil mascul alfa, trimis printre noi să conducă și să fie un model de leadership pentru alții.

Iar liderii sunt aleși pe sprânceană de însuși Dumnezeu, nu de popor. Nici nu contează ce păcate are un politician, poate să-și fi înșelat și nevasta, poate fi chiar un dictator cu sânge rece, important e să beneficieze în continuare de girul organizației și, implicit, de al divinității.

Păcatele se iartă, până la urmă: situație ilustrată prin două foste speranțe ale conservatorismului american care au comis păcatul adulterului, au fost anchetate inclusiv pentru fapte de corupție, dar nu și-au pierdut niciodată susținerea organizației.

Întreaga structură e numită în două feluri pe parcursul documentarului: „The Fellowship”, adică „Frăția” sau „The Family”, adică „Familia”. Liderul ei informal a fost, până nu demult, Doug Coe (a murit în 2017), un lider religios cu background prezbiterian considerat în unele cercuri drept „cel mai puternic om din Washington de care n-ai auzit niciodată”. Un ambasador secret, răspunzător în fața nimănui, un soi de Henry Kissinger spiritual.

Dacă alți evangheliști americani au căutat să influențeze politica americană și internațională într-un mod cât se poate de vocal, Coe a acționat întotdeauna discret, transpartinic, fără a discrimina între republicani și democrați.

De altfel, timp de 50 de ani, a organizat un eveniment anual de networking politic intitulat „National Prayer Breakfast”, la care au participat toți președinții americani de la Dwight Eisenhower încoace. Practic, sub pretextul că se adună pentru a discuta despre Iisus și importanța credinței, mai marii Americii (afaceriști sau politicieni), dar și ai lumii, vin, de fapt, să facă schimb de idei și influență.

Care-i impactul real al evenimentului asupra mersului lumii e greu de cuantificat, că nu-i summit G7 sau NATO, ci mai mult o pișcotăreală cu oameni puternici și bogați. Cert e că realizatorii documentarului par convinși că, într-un fel sau altul, aici se pune planeta la cale, mai ales de când au început să participe tot mai mulți delegați ruși, iar Trump e liderul lumii libere.

De aici și tonul conspiraționist ce transpare pe tot parcursul mini-seriei. Ton care pe unii, pățiți deja cu prostioare precum Zeigeist, i-ar putea îndepărta.

La o analiză rapidă, faptele par de partea realizatorilor Netflix. Personajele sunt reale, declarațiile și intențiile lor la fel, totul e documentat și verificabil.

Ce ridică, însă, semne de întrebare este felu-n care documentarul decide să interpreteze și să prezinte acele fapte. După cum remarca și o autoare a revistei americane The Atlantic, de multe ori ajungi să te întrebi dacă membrii acestei Frății chiar exercită influența pe care își închipuie ei c-ar avea-o.

Faptul că te întâlnești cu mulți lideri politici, de pe tot mapamondul, nu înseamnă neapărat că vei și avea un impact cuantificabil asupra deciziilor lor. Autorul cărții ce stă la baza documentarului este jurnalistul Jeff Sharlet, „învățăcel” al Familiei în tinerețe. Pentru un timp, a trăit alături de mai mulți frați, ca într-o organizație studențească, unde se juca baschet, se vorbea despre Iisus și se spălau toaletele mai marilor organizației.

Experiența lui e reconstituită cu actori profesioniști, iar primul episod aduce pe alocuri a film horror despre un cult sau o reimaginare soft a cărții/serialului The Handmaid’s Tale (Povestea Slujitoarei). Cert e că, dintre cei tot intervievați, el pare cel mai convins că puterea Familiei este reală și măsurabilă.

Unele din exemplele pe care le dă, mai ales din politica americană, par credibile. Altele mai puțin.

Episodul din „Familia” în care apare și România e abordat în grabă și superficial

De exemplu, episodul ce tratează și referendumul Coaliției pentru Familie de anul trecut m-a cam pierdut. Întreaga situație e prezentată superficial, într-un sfert de episod.

Începe cu un „hei, uite-l pe Klaus Iohannis, președintele României, decorând un politician american apropiat Familiei!”. Nuanțele sunt omise cu desăvârșire. De pildă, nuanța că Iohannis a condamnat „calea fanatismului religios și a solicitărilor ultimative” când a fost pus să se pronunțe pe subiect, iar tot establishmentul religios i-a sărit în cap atunci. Sau faptul că a votat la spartul târgului, în ultima zi a referendumului, fără să facă vreo declarație, alt motiv de indignare printre mai marii suflării conservatoare de la noi.

Este omisă și implicarea PSD-ului, adică partidul de guvernământ și un aliat important al CpF. În schimb, e prezentată pe larg susținerea lui Ben-Oni Ardelean, PNL-ist de vază, fost pastor baptist, introdus Frăției de mentorul său spiritual din Hațeg.

Culmea e că, în ciuda luminii oculte în care e prezentată organizația, politicianul liberal își asumă cu zâmbetul pe buze agenda conservatoare și prieteniile sale cu membrii Familiei, de parcă introducerea convingerilor religioase în legislația unui stat laic ar fi cel mai firesc lucru din lume.

Sunt prezentate și temerile comunității LGBT de la vremea respectivă, care, pe bună dreptate, se simțea sub asediu. Din păcate, abordarea este iarăși superficială, pe repede-înainte, fiind aleasă vocea unui activist care parcă intenționat omite să vorbească despre implicarea PSD-ului sau a propagandei ruse în toată situația de atunci.

Pentru cineva din afară, care nu știe nimic despre context și toți actorii implicați, lucrurile probabil c-arată ridicol de simplu: Familia și-a trimis agenții de influență aici, iar politicienii români - mai ales cei de dreapta - s-au lăsat persuadați aproape instant și au pus de un referendum și de niște ură împotriva comunității LGBT.

Nu se spune o vorbă despre deceniile de legislație comunistă anti-gay, nimic despre predispoziția naturală a Bisericii Ortodoxe - o entitate foarte rigidă și greu de reformat - către homofobie, nimic despre faptul că România a decriminalizat homosexualitatea abia când a apărut promisiunea integrării în UE la orizont.

Nu, frate, au venit neoprotestanții americani și ne-au învățat ei cum să urâm!

Și e păcat să vezi o problemă complexă tratată așa, în treacăt, ca fapt divers. Pentru că te face să pui sub semnul îndoielii seriozitatea producătorilor când au tratat alte cazuri, precum influența Familiei în Uganda, unde persoanele LGBT, prin lege, au riscat mult timp pedeapsa capitală. Bun, faptul că membrii organizației se întâlneau cu toate soiurile de lideri politici - aleși democratic sau nu, liberali sau autocrați - e bine documentat.

Fascinația lui Doug Coe pentru cultura organizațională a regimurilor totalitare e iarăși de domeniul public, cuvintele lui sunt înregistrate audio-video, nimeni nu poate nega.

Dar nu poți să nu te întrebi: băi, cât de decisivi au fost oamenii ăștia, cât de mult a contat diplomația lor secretă și cât a contat contextul local? Dacă aș fi dictatorul unei țări de lumea a treia, ar fi în interesul meu ca responsabilitatea atrocităților pe care le comit să fie externalizată cel puțin parțial. „Dar cum adică fac rău, doar am primit binecuvântarea unor oameni cu frică de Dumnezeu din lumea civilizată!”, aș spune eu dacă aș fi un soi de Gaddafi al României.

Unde o nimerește cu adevărat mini-seria NetflixPer total, serialul aduce-n vedere o problemă importantă a lumii-n care trăim: insistența unora de a amesteca religia și politica. The Family arată totodată grandomania ce-i încearcă pe anumiți politicieni, care se visează un soi de regi David ai lumii contemporane, aleși de Dumnezeu să conducă. Arată și fascinația noastră pentru figuri fantomatice ce trag sfori din umbră și ocolesc pârghiile democratice obișnuite.

Documentarul demonstrează că aceste personaje există, iar Doug Coe, cu dorința lui de fi cât mai invizibil și influent, este un exemplu perfect în sensul ăsta. Nu te poate lăsa rece nici faptul că timp de decenii a avut acces la președinți precum Jimmy Carter, Bush Senior sau Clinton și a reușit să participe la negocieri diplomatice purtate-n spatele ușilor închise.

Discutabil e impactul real pe care-l poate avea un singur om sau o singură organizație: oricât de puternic ai fi și oricât de abil ai cultiva relații pe tot mapamondul, nu vei putea trage niciodată toate sforile. Știu, modelele de leadership ale Familiei - Hitler, Mao sau Stalin - asta au încercat, dar, pe termen lung, ei trei sunt morți, la fel și regimurile totalitare pe care le-au imaginat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

55962 vizualizari

 • +13 (45 voturi)    
  Ati descoperit in sfarsit apa calda (Marţi, 20 august 2019, 9:29)

  xolv [utilizator]

  ati aflat de fundamentalismul protestant din Bible-belt. Felicitari!
 • 0 (60 voturi)    
  Util articolul si relativ echilibrat in evaluari (Marţi, 20 august 2019, 10:24)

  animatron [utilizator]

  E mai rar in presa noastra, de obicei totul e "rostogolit" isteric, eventual cu titluri "click-bait", fara moderatie si fara o preluare critica a informatiei venite din alta parte.
  Din cauza asta propaganda "iliberala" rusa, maghiara, chineza, deghizate, au mare succes.

  Netflix joaca un rol in "razboiul civil ideologic" din USA, un rol care i-a fost atribuit de producatori si manageri ai industriei de divertisment de la Hollywwod, acela de a combate opiniile care contrazic progresismul, globalismul, anticlericalismul, migratia de masa, "drepturile" minoritatilor rasiale/sexuale.

  Acest rol este asumat in mod deschis, nu se ascunde nimeni, regizori si producatori de serii tv Netflix dau interviuri in care proclama ura lor fata de Donald Trump sau "necesitatea" unor creatii artistice care sa aiba "implicatii sociale" (a se citi care sa influenteze electoratul in favoarea stangii americane).

  Daca s-ar limita doar la societatea americana n-ar fi important pt noi cei din Europa, pt ca e firesc ca USA sa aiba propria ei viziune despre lume si viata.

  Numai ca USA e o forta dominanta cultural in tot Occidentul, ceea ce se produce acolo se imprastie rapid in restul lumii libere si destul de mult si in partea de planeta controlata de alte mari puteri.

  E o forma de "imperialism cultural", o agresiune ideologica impotriva tuturor traditiilor si civilizatiilor cu un trecut istoric si cultural complet diferit de al tinerei natiuni "americane".

  Cum in Europa (spre deosebire de China, Rusia sau India, arii de civilizatii milenare specifice) nu mai exista oficial cenzura, statele din UE nu pot opri acest flux ideologic cultural lansat dinspre Hollywood-ul dominat de stangisti globalisti.

  Asa ca unele tari, ele insele mari centre de culturi specifice nationale, precum UK sau Franta, au in plan sa lanseze curand propriile platforme care sa concureze Netflix si sa-i reduca din influenta. Pretextul oficial e economic, cel real e lupta pt dominatie si influenta intre "mari puteri".
  • +5 (37 voturi)    
   De unde echilibrat?Este pro-Johannis si anti-Barna (Marţi, 20 august 2019, 14:56)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Daca vom continua cu blatul pe care-l face Johannis cu PSD-ul vom ajunge la coada lumii, nu doar a Europei. Se vede ca toate oficinele pro-Johannis si pro-PNL dau cat pot din coate sa il apere si sa il atace pe Barna. Le e frica de faptul ca Barna va distruge toata Mafia!
  • +11 (23 voturi)    
   Si da-i si lupta cu stangistii globalisti :) (Miercuri, 21 august 2019, 2:19)

   jonk [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Ma amuza paranoia temerarilor conspirationisti care vad peste tot comploturi globaliste de stanga. Frizeaza ridicolul absolut. Par example, Franta stangista, cu un presedinte denuntat ca globalist lanseaza platforme media ca sa contracareze influenta stangii globaliste de la Hollywood :)))))

   Da...are sens... :)))))

   Si apropo, nu trebuie sa fii stangist globalist ca sa constati ca Trump e un bufon incompetent si ignorant cu tendinte autocrate. Iti trebuie doar putin bun simt si onestitate. Nu e ca si cum ar fi Maica Tereza si ne-am minuna cu totii de ce acest sfant e criticat acerb. E doar efectul prostiilor pe care le spune si face.
 • +21 (35 voturi)    
  E trist când ajungi să feliciți un jurnalist (Marţi, 20 august 2019, 10:25)

  hic sunt leones [utilizator]

  [și] pentru forma articolului, însă cei care lucrează în presă ne-au adus în punctul în care, dacă vezi ghilimele sub forma „ ”, ești surprins.
  Mulțumim, Răzvan Filip, pentru că, indiferent ce părere avem despre conținutul articolului tău, a fost o plăcere să-i acordurile corecte printre virgule aflate la locul lor.
  • +10 (12 voturi)    
   „a fost o plăcere să-i citesc” (Marţi, 20 august 2019, 12:43)

   hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

   *
 • +7 (55 voturi)    
  filmul "Familia" (Marţi, 20 august 2019, 10:39)

  victor L [utilizator]

  este o porcarie a unor minti bolnave de scenarita.
 • +15 (43 voturi)    
  Lasati "mortii" sa-si ingroape "mortii" lor (Marţi, 20 august 2019, 10:43)

  ZaR [utilizator]

  1) Nu ai cum sa te exprimi referitor la Biserica ca outsider

  2) Cum si pe cine penetreaza unii, este problema lor privata, nu una de interes public

  3) Nu poti transa astfel de teme prin referendumuri, caci prin esenta lor, referendumurile exclud pe minoritari si-i "pun la colt"

  yet again, ce fac oamenii in patul lor, e treba lor. Celorlati ne ramane doar sa decidem fiecare dintre noi pentru noi cum vrem sa traim...nu noi suntem Judecatorul...
  • -7 (67 voturi)    
   Te contrazici (Marţi, 20 august 2019, 11:09)

   Geirge [utilizator] i-a raspuns lui ZaR

   Dacă e chestiunea cu cine pe cine penetrează este problema lor privată atunci să nu facă parade gay afișându-se, să înceteze manipulările de genul acestui film și să nu ne cerșească stima noastră. Respectul este tot o chestiune personală.
   • +5 (59 voturi)    
    De ce să nu facă? (Marţi, 20 august 2019, 12:51)

    hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Geirge

    Avem parade la care ne aducem copiii ca să aplaude mașini care ucid, adunări dedicate unei ființe închipuite care se laudă că a omorât întâiul născut al unui întreg popor dar o paradă dedicată sexului vă oripilează.
    Sunt convins că peste tot în lume este coadă la cerșit stima unor bigoți cu ochelari de cal...
    • -5 (31 voturi)    
     Mașini care ucid? (Marţi, 20 august 2019, 17:55)

     BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

     Vorbești de tancurile prezentate la parada militară de ziua României, pentru că alea de fapt sunt mașini care să ne apere ... Căci în cazul unui atac asupra țării, acei tanchiști cu "mașinile lor care ucid" vor fi în prima linie încercând să oprească tăvălugul inamic înainte de a ajunge la tine ... Ori crezi că tu și prietenii tăi de la gay pride parade îi veți opri aruncând cu dildo-urile după ei? ...
     Sexul e ceva intim, personal și e bine să fie păstrat în spatele ușilor închise, nu fluturat în plină stradă ... în văzul tuturor ...
     • +5 (19 voturi)    
      Cam cum se apără România (Miercuri, 21 august 2019, 10:16)

      hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui BleahBleah

      prin Afganistan și Irak?
      Sau poate că jandarmii care au gazat copii anul trecut și au ciomăgit jurnaliști - și care au defilat bine-mersi în aplauzele altor copii - sunt tot din cei care „opresc tăvălugul inamic”?
      Dar polițiștii care au lăsat o fetiță să sângereze în stradă, cei care se uită la tine plictisiți, deranjați de faptul că întârzie la grătar, când îi chemi să le spui că ți-a dispărut copilul în vreo pădure sau pe vreun munte și pe care îi vezi apoi pe la alte parade? Tot cu „tăvălugul inamic” se ocupă?

      Dacă tu știi să faci sex doar în spatele ușilor închise, partenerul tău trebuie să fie foarte frustrat sexual sau o persoană cu o sexualitate nedezvoltată.
      Sexul este intim, datorită legăturii care se creează între parteneri, nu pentru că e făcut într-un beci cu becul stins.

      Mie mi se pare la fel de lipsită de bun gust parada homosexualilor precum oricare paradă de imbecili care se plimbă pe stradă în miezul nopții, cu lumânarea aprinsă de la o brichetă într-un colț de biserică, însă le accept pe amândouă, atât timp cât rezultă dintr-un DREPT pe care îl au oamenii.
   • 0 (12 voturi)    
    Bati campii (Miercuri, 21 august 2019, 13:20)

    serghei21 [utilizator] i-a raspuns lui Geirge

    Nimeni nu penetreaza pe nimeni la paradele organizate de LGBT. Nuditate gasesti si la carnavalul de la Rio, dar n-am auzit pe nimeni sa-l interzica.

    A organiza parade, demonstratii, mitinguri e un drept fundamental prevazut de Constitutie, nu te apuci tu acuma sa le interzici pe baza antipatiilor personale.
  • -12 (38 voturi)    
   Instituţiile sociale ... (Marţi, 20 august 2019, 11:57)

   BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui ZaR

   numite familie, respectiv căsătorie ... nu ţin doar de ce fac fiecare în patul lor ... poti folosi argumentul "ce fac oamenii in patul lor, e treaba lor" pentru drecriminalizarea homosexualităţii ... pentru că nimeni nu şi-ar dori ca statul să cheltuie resurse vânând oamenii pentru ce fac în patul lor ... pe când aici se pare că dumnealor vor ca statul să se bage în pat cu ei pentru a oficia ce se întâmplă acolo ...
 • -1 (47 voturi)    
  Ar putea fi Netflix obiectiv? (Marţi, 20 august 2019, 10:46)

  c.radu [utilizator]

  E vorba înainte de orice de o mare afacere, al cărei scop este să vândă, evident. De aceea, filmele pe care le produce își propun înainte de orice să fie incitante, să provoace, să atragă cât mai multe priviri. Scandalul vinde, toată presa o știe prea bine. Bineînțeles că documentarul luat în discuție este criticabil, și încă mai mult de cât o face autorul acestui articol.
  Pe de altă parte, privind producțiile Netflix nu este deloc greu să observi că se fac vectorul ideologiei de stânga, promovând intens LGBT, victimizând mai mult decât ar fi cazul în zilele noastre așa-zisele minorități ori categorii defavorizate, încercând, de dragul lor, să răstoarne valorile sociale, să le dizolve în cele din urmă, pentru că atâta vreme cât lumea crede în bine/rău, normal/anormal, unii vor fi tot timpul nefericiți.
  Problema familiei însă n-ar trebui să fie atât de mult treaba politicii, chiar dacă există o provocare, tot de ordin politic, din partea stângii, care face tot posibilul să o distrugă. Oamenii ar trebui să adere la valori din proprie convingere, iar dacă aceste valori vin dinspre Biserică, care trebuie să fie sufletul comunităților, sigur că ele vor influența viața socială și politică, în măsura în care politicienii le împărtășesc. Și e normal să fie așa. În același timp, trebuie respectată libertatea tuturor, așa cum Dumnezeu o respectă, în măsura în care ea nu face rău altora. iar asta, evident, este discutabil.
  • +12 (36 voturi)    
   realitati romanesti (Marţi, 20 august 2019, 12:29)

   Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui c.radu

   In Romania toata retorica stangii este mult mai putin relevanta decat retorica religioasa. Inapoierea societatii romanesti este, cel putin in parte, generata de valorile medievale promovate de biserica ortodoxa. Nu le voi enumera eu acum, puteti citi articolele recente pe tema declaratiilor unor preoti importanti. Creationism primitiv, misoginism pur, lacomie, frica si vinovatie astea sunt, in fond, lucrurile pe care Biserica le aduce in societate. Nu numai ca nu trebuie sa fie sufletul comunitatilor dar ar fi bine ca influenta ei sa scada cat mai mult. Daca aveti argumente m-as bucura sa le aud, poate gresesc eu.
   • -13 (35 voturi)    
    un argument (Marţi, 20 august 2019, 14:07)

    jondo [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

    Nu stiu unde se duc banii luati cu japca de Stat.
    Apropos de "spitale nu catedrale".
    Insa iata ce face BOR. Mie imi pare un administrator mult mai eficient decat Statul.

    https://stirileprotv.ro/stiri/social/spitalele-bisericii-o-mana-de-ajutor-pentru-cei-nevoiac-i-unde-vor-fi-construite.html

    lipsa de educatie din Romania nu este responsabilitatea BOR.
    nici a autostrazilor, nici a spitalelor.
    Statul trebuie sa rasunda, caci in functiile alea sunt laici, iar nu preoti. Laicii aia au furat banii, si tot aia lupta pt a darama justtitia (nu am auzit BOR sa sustina vreun preot corupt saltat de DNA).
    • +19 (27 voturi)    
     laic or not (Marţi, 20 august 2019, 15:39)

     himself [utilizator] i-a raspuns lui jondo

     pai daca statul e laic de ce :
     1. Se dau bani la biserici ?
     2. Se construieste monstruozitatea aia de biserica faraonice (mare parte din banii statului) ?
     3. preafericitu' are statut special ?
     4. religia se preda in scoli ?
     • -11 (17 voturi)    
      statul este laic... (Marţi, 20 august 2019, 18:44)

      jondo [utilizator] i-a raspuns lui himself

      ...pt ca preotii nu se afla in institutiile statului si pt ca legile dupa care se conduce statul sunt diferite de regulamentul canonic.

      desigur, exista o anume influenta reciproca intre Stat si Biserica, absolut inevitabila (nici macat indarjita Franta intru secularism, sau URSS-ul lui Stalin nu au reusit sa aboleasca religia din societate; de ce oare?).

      banii care ajung la Biserica din impozite, sunt o realitate.

      dar intreb din nou...ce se vede cu banii pe care Statul ti-i ia? prea putin. majoritatea sunt furati.

      ce se vede din banii care ajung la Biserica? foarte multe, desi procentul e infim: sub 0.1% din PIB. si acest procent infim este destinat pt toate cultele din Romania, nu doar pt BOR.
   • -8 (24 voturi)    
    Cine conteaza (Marţi, 20 august 2019, 14:31)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

    In Romania toata retorica religioasa este mult mai putin relevanta decat retorica stangii . Inapoierea societatii romanesti este ffolosita de o armata de arlechini ca tine pentru a inculca ideea ca sexomarxismul e totuna cu progresul, iar apararea familiei o valoare medievala. Au mare succes in segmentul de influenceri care conteaza. As spune ca astia sunt chiar majoritari. Cum altfel s-ar explica esecul referendumului? Mai pune ca arlechinii mizeaza pe crearea imaginii de victime oropsite mascand dinamica lucrurilor, imagine de miscare plapanda si nerelevanta in timp ce beneficiaza de sprijinul tuturor fortelor globale si nationale, inclusiv presedinte si partid de guvernamant, O lectie in acest sens ar trebui sa fie ce s-a intamplat in Irlanda.
    • +12 (16 voturi)    
     pe langa subiect (Marţi, 20 august 2019, 17:55)

     Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

     Acest comentariu pare ca imi raspunde mie dar, in fapt, nu face decat sa prezinte niste opinii ale autorului fara nicio legatura cu ce am spus eu si sa ma acuze de "sexo marxism" absolut fara nicio baza. In fine, ce am vrut sa spun in fraza citata (cea cu "retorica")? Voi traduce si pentru domnul Setalcott care pare sa aiba dificultati in perceperea nuantelor. Deci, daca as fi intr-o universitate americana preocuparea mea principala ar fi, intr-adevar, "sexo marxismul". As fi ultragiat de limitarea dreptului la libera exprimare, de faptul ca oameni de valoare nu pot sustine discursuri si sunt goniti din campus, de faptul ca orice privire se interpreteaza si poate avea consecinte, de faptul ca exista persoane exmatriculate pentru o simpla fraza. Mi se pare ingrozitor. Dar sunt in Romania. Aici problemele sunt altele. "Sexo marxismul" nu domina, nici pe departe. Fundamentalismul religios, in schimb, este omniprezent.
     • -9 (13 voturi)    
      Lectii (Marţi, 20 august 2019, 19:38)

      Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

      Sexomarxismul s-a instant in occident tocmai fiindca marea masa de cetateni isi vedeau de treaba, in timp ce niste activisti aparent irelevanti acaparau institutiile care conteaza.
   • -1 (9 voturi)    
    locul si rolul religiei (Marţi, 20 august 2019, 14:47)

    Gna [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

    Pentru o viziune integratoare privind rolul religiei si al stiintei sugerez cartile prof. Constantin Dulcan (ex Creierul si mintea universului).
   • -7 (21 voturi)    
    Dincolo de frică (Marţi, 20 august 2019, 15:51)

    c.radu [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

    Din păcate, observ că nu cunoști valorile autentice ale Bisericii, luându-i derapajele drept normă. Trebuie s-o cunoști pe dinăuntru și în profunzime ca să poți vorbi; nu de la TV ori din presă, care nici nu vrea și nici n-ar putea să o reflecte cu fidelitate.
    Derapaje sunt, și nu puține, însă în pofida lor, prin intermediul ei se transmit de mii de ani valori asumate de întreaga Europă, pe care aceasta le-a păstrat, distilându-le inclusiv în Declarația Drepturilor Omului. Însă forma autentică se află acolo, în miezul ei, care este nimeni altul decât Hristos. Poți să nu crezi în dumnezeirea lui, dar te invit să-i asculți cu atenție cuvintele și apoi să apreciezi dacă sunt rele, bune sau dumnezeiești. Vei putea constata că nu la frică ne îndeamnă Dumnezeu, ci la iubire, smerenie și încredere absolută în El. Nu vă temeți! - o spune nu o dată.
    • +14 (20 voturi)    
     Bre, biserica e una, credinta e alta (Marţi, 20 august 2019, 16:12)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui c.radu

     or, Biserica e un Derapaj!!!
     • -10 (20 voturi)    
      Credința implică Biserica (Marţi, 20 august 2019, 17:49)

      c.radu [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

      Despre ce credință vorbim? Că dacă e cea creștină, atunci nu o poți despărți de Biserică, pentru că Hristos a întemeiat-o. Iar dacă în El crezi, acolo Îl afli: pe altar. Da, nu numai acolo; dar acolo în cel mai înalt grad.
      • +9 (15 voturi)    
       Isus fiind o personificare pt Bine (Marţi, 20 august 2019, 19:23)

       Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui c.radu

       il gasesti doar in Tine, nu intr-o Cloaca Corupta. Nu poti sa asociezi binele cu o gashka de Popoi Curupti Moral.
     • -9 (15 voturi)    
      orice civilizatie... (Marţi, 20 august 2019, 19:03)

      jondo [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

      ...are o religie si o Biserica.
      Biserica-religia, vor da caracteristicile respectivei civilizatii: Hindu in India, Islam in tarile musulmane, crestinism in tarile europene si de tip occidental, shinto si budism in Japonia, confucianism si budism in China, zoroastrism in Persia, etc.

      in functie de aceste religii se vad niste caracteristici principale pt respectivele civilizatii.

      pana si triburile cele mai inapoiate au o credinta de tip politeism si un saman.

      nu poti despati civilizatia de religia si Biserica ce o sustine.

      daca stii vreun exemplu in istorie, te rog sa il nunesti.
      dar nu cred ca vei gasi asa ceva. civilizatia fara religie/credinta/biserica e doar un mit inventat de stangisti pt mintile ignorante.
      • +10 (16 voturi)    
       Do I care about Civilizatie??? (Marţi, 20 august 2019, 20:46)

       Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui jondo

       Atata vreme cat totul e desre Power and Control? Sa gandesti dogmatic inseamna sa traiesti intr-o bula. No free will, doar iluzia.
       • -9 (13 voturi)    
        e istorie nu dogma (Miercuri, 21 august 2019, 0:27)

        jondo [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

        sau daca stii vreo civilizatie fara religie, numeste-o.
    • +13 (13 voturi)    
     dincolo de presupuneri (Marţi, 20 august 2019, 17:45)

     Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui c.radu

     Nu stiu de unde stii ce cunosc si ce nu cunosc eu. Desigur ca ai dreptate in privinta valorilor crestine care au influentat Occidentul. Se gasesc multe lucruri valoroase in Biblie. Din pacate, se gasesc si multe lucruri sinistre. Nu stiu daca ai citit Deuteronomul si cat de interesant ti s-a parut. Sunt lucruri neplacute si in Noul Testament desi, intr-adevar, necesita o discutie mai larga decat se poate avea pe acest forum. E foarte usor sa citesti doar ce iti convine si sa declari ca aceea este esenta. Atat lucrurile valoroase cat si lucrurile sinistre au influentat civilizatia occidentala si, in bine sau rau, ne-au marcat.
     • -9 (15 voturi)    
      Valori vs non-valori (Marţi, 20 august 2019, 18:39)

      c.radu [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

      Evident, nu știu tot ceea ce cunoști ori nu, de aceea m-am referit doar la afirmațiile din comentariul tău: „Creationism primitiv, misoginism pur, lacomie, frica si vinovatie astea sunt, in fond, lucrurile pe care Biserica le aduce in societate.”
      Or, după mine, care frecventez Biserica de ceva vreme, nu astea sunt cele mai relevante aspecte pe care le aduce/ cultivă. Da, unii le aduc, din nefericire, pe astea. Mulți alții, însă, aduc valori autentice: iubire, milă, iertare, smerenie, blândețe, bunătate, seninătate, pace, adevăr, muncă, cinste, respect pentru toți oamenii, pentru animale și mediu, pentru viață, mai ales cea umană, pentru naștere, pentru familie.
      • +12 (12 voturi)    
       poate de aproape (Marţi, 20 august 2019, 23:12)

       Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui c.radu

       Intr-adevar, sunt convins ca exista preoti generosi, buni si inteligenti. Am cunoscut si eu astfel de oameni in trecut. Dar, ca necredincios, nu am acces la detalii dintr-o comunitate mica adunata in jurul unei biserici. Am acces doar la ce apare in spatiul public, la felul in care Biserica insasi alege sa comunice si, desigur, la alegerile (intotdeauna discutabile) pe care le face media romaneasca. Si, uneori, am acces la detalii disparate rezultate din intalniri intamplatoare. Bun, in diverse feluri reusesc sa vad urmatoarele:
       - Un preot educat care spune ca daca apare un copil in urma unui viol inseamna ca i-a placut (cherchez la femme...). Asta este, dupa mine, cel putin, opinie medievala;
       - preoti pedofili (sigur ca Romania nu are monopol, nu acuz in niciun caz doar ortodoxia)
       - Mergand intamplator la o biserica (insoteam pe cineva) aflu ca strainii sunt rai, sa nu ne amestecam cu ei
       - Referendum promovat de Biserica si orientat impotriva unei minoritati care, cel putin in Romania, nici nu indrazneste sa sufle. Din punctul meu de vedere, o agresiune total gratuita.
       - Discutii cu persoane credincioase care imi spun ca doar ortodocsii se pot mantui
       - Clopote cu chipul patriarhului.
       - si multe altele
       Stiu ca am scris mult, din pacate puteam sa scriu si mai mult. Voiam doar sa adaug ca nu este adevarat ca nu se relateaza si lucrurile bune. Se relateaza, ma voi referi doar la cazul unui spital privat pe care doua doamne se straduiesc sa il ridice din donatii. Biserica nu a avut aceasta initiativa. Iar atunci cand are initiative, imi cer scuze, dar ele vin cu un pret: promovarea credintei crestine (de exemplu pentru copiii orfani/parasiti ajutati de Biserica). Inteleg, mila este pentru crestini, Straniu, din cate imi amintesc Iisus nu facea astfel de delimitari. Nu as putea sa redevin credincios daca Biserica s-ar comporta altfel dar as putea sa o respect mai mult si sa ii recunosc rolul pozitiv in societate. As putea sa o recunosc ca o forta a binelui
     • -8 (16 voturi)    
      crestinismul este 100% pozitiv (Marţi, 20 august 2019, 19:04)

      jondo [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

      nu exista niciun verset controversat sau negativ in Evanghelii (invataturile lui Isus).
      • +9 (15 voturi)    
       Da, da, pozitiv cu toate Atrocitatile (Marţi, 20 august 2019, 20:48)

       Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui jondo

       de-a lungul veacurilor? I don't think so. Nici daca esti brainwashed by dogma crestina nu poti sa negi asa ceva.
       PS: varianta "for greater good" nu functioneaza, pt ca e un dicton doar, si unul stramb.
       • -11 (17 voturi)    
        ateii sunt cei mai mari criminali din istorie (Miercuri, 21 august 2019, 0:34)

        jondo [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

        de la Revolutia Franceza (Marea Teroare iacobina, cu a lor ghilotina - briciul revolutiei; dar oricum un nimic fata de ce a urmat), trecand apoi pe la Marx - cel ca a sistematizat doctrina Stangii si ajungand la Lenin, Trotzky, Stalin, Mao, Pol Pot si restul dementilor lumii comuniste...
        Numai in sec XX, comunismul ateu a macelarit peste 100 de milioane de cetateni nevinovati si a distrus destinele a zeci de natiuni.

        Si tu vii acum sa pomenesti de Inchizitie care a omorat cateva mii de oameni in cateva sute de ani (majoritatea sentintelor erau de achitare).

        Nu ca ar fi ceva scuzabila oroarea Inchizitiei - sa omori in numele lui Dumnezeu...dar pe parcursul a 2000 de ani, deriva inchizitiei e pistol cu apa fata de ce a produs doctrina anti-crestina a lui Marx in 100 de ani.
 • -10 (32 voturi)    
  nasol (Marţi, 20 august 2019, 11:00)

  madafaca [utilizator]

  "Ton care pe unii, pățiți deja cu prostioare precum Zeigeist"
  Cu asta ai dat-o in bara domnule care stie ce e minciuna si ce e adevar.
  • -6 (12 voturi)    
   hopa (Marţi, 20 august 2019, 12:59)

   loveparade [utilizator] i-a raspuns lui madafaca

   asta a scapat prin gard...
 • +11 (19 voturi)    
  Bun articol-semnal (Marţi, 20 august 2019, 11:32)

  UpNext [utilizator]

  care ma face curios apropos de acest serial. Singurul lucru care ma deranjeaza (putin) este tonul excesiv de colocvial al autorului, cu constructii gen "Nu, frate, au venit neoprotestanții americani.." sau "...băi, cât de decisivi au fost oamenii ăștia..." care arunca o usoara umbra de neseriozitate.

  Daca insa asa se cere mai nou, ca sa captezi atentia unui anumit gen de public....
 • -8 (28 voturi)    
  Fratia = masoni (Marţi, 20 august 2019, 11:34)

  Stefan534324 [utilizator]

  atata tot. orice asociere cu crestinismul este doar pentru prosti.
  • -2 (8 voturi)    
   100% adevarata a doua propozitie! (Marţi, 20 august 2019, 14:58)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   .
 • +11 (11 voturi)    
  Interesul si influenta (Marţi, 20 august 2019, 11:42)

  Pisc [utilizator]

  Conspirație sau nu, până una alta oamenii se grupează pe interese. Grupurile mici raliază la grupurile mari. Grupurile mari au lideri și influență. Influența grupurilor asupra lumii politice nu cred că mai poate fi negată. Este în natura umană și sistemul o permite.
  Scenarita are rolul ei în crearea percepțiilor iar problema nu este Netflix-ul care are același drept ca și oricare de pe acest pământ să-și propage ideile care îl avantajează ci în continuare problema rămâne la mediul politic, care este predispus să accepte influențe și agende de la diferite grupuri de interes, altele decât votanții.
 • +5 (9 voturi)    
  the grail (Marţi, 20 august 2019, 11:52)

  ras-putin [utilizator]

  watch "preacher", o abordare mai realista decit documentarul netflix :).
 • -3 (33 voturi)    
  valorile (Marţi, 20 august 2019, 12:48)

  Pacala se intoarce [utilizator]

  nu stiu ce sa zic de valorile ce vin "din biserica", dar toata civilizatia vestica s-a bazat pe valorile crestine, cel putin pana acum.

  si cred ca vezi unde suntem fata de alte state unde nu astea au fost valorile.
  • +7 (37 voturi)    
   Nu prea (Marţi, 20 august 2019, 14:00)

   Alui [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

   O sa ti se para curios dar adevaratele valori europene au aparut dupa al doilea razboi mondial, impotriva dogmelor religioase, vezi dreptul la vot al femeilor de exemplu, promovate de umanistii atei!
   • -9 (23 voturi)    
    drepturi (Marţi, 20 august 2019, 14:20)

    Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui Alui

    dupa cum te exprimi, ai o perceptie asupra depturilor destul de rudimentara...

    Eu vorbesc de valorile universale.

    Iar legat de "dreptul la vot al femeilor", ar trebui sa te documentezi putin sa intelegi in primul rand de ce femeile nu votau. Ca sa te parafrazes, o sa ti se para curios, dar dreptul la voi nu era ceva exclusiv barbatilor - dreptul la vot a aparut din necesitate, din antichitate, si era acordat doar cetanilor, si celor care se incorporau un armata (adica aia care isi punea pielea la batatie, aia hotarau... cam asta e). Nu era nici o discriminare. Stiu ca e la moda sa se puna lipsa votului pe picior de egalitate cu discriminarea, dar nu a fost asa.

    Iar adevarate valori europene daca vrei sa porti discutia asa, poti sa le revezi mai pregnant in revolutia franceza, asta asa ca o chesti de citit...
   • -7 (21 voturi)    
    problema votului universal (Marţi, 20 august 2019, 14:50)

    jondo [utilizator] i-a raspuns lui Alui

    nu este o problema a crestinismului ci a autoritatii laice.

    dincolo de asta...
    crestinismul este cel care a creat si sustinut institutii fundamentale pt ceea ce numim azi civilizatie: redescoperiarea si promovarea filozofiei anticilor (cu accent pe cultul lui Aristotel - nu degeaba se spuna ca stiinta este de factura aristotelica), recrearea dreptului pe bazele dreptului roman (initial cel canonic apoi cel laic, la cererea principilor), universitatile, spitalele, cercetarea, stiinta, artele, principiii precum meritocratia (v organizarea scolilor episcopale) sau libertatea cuvantului (v "disputationes" promovata in universitati)...

    pt cei ce vor zambi dispretutitor la adresa stiintei si cercetarii create de crestinism...
    ca o masura a propriei ignorante, am pomenit deja despre principiile aristotelice...
    iata si o lista cu oameni de stiinta proveniti din randul bisericii (de ex celebrul Isaac Newton a fost un mare teolog)

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Catholic_clergy_scientists
   • -8 (16 voturi)    
    şi care sunt acele ... (Marţi, 20 august 2019, 15:08)

    BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui Alui

    adevărate valori europene?
   • -5 (21 voturi)    
    .... curios .... (Marţi, 20 august 2019, 15:32)

    cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui Alui

    Sigur, valorile Europe au aparut dupa al doilea razboi mondial. Impreuna cu apa calda si guma de mestecat.
    • -4 (18 voturi)    
     adevarul este chiar mai dur de atat (Marţi, 20 august 2019, 19:15)

     jondo [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

     Valorile europene au aparut dupa 1968, de cand Noua Stanga a reusit sa imprime in main-stream logica marxista a luptei de clasa: "oprimati" (minoritati sexuale, rasiale, etnice, religioase) vs "oprimatori" (albul crestin, patriot si heterosxual).

     Desigur, s-a descoperit atunci ca Europa este cea mai rasista. misogina, homofoba, islamofoba, xenofoba, transfoba, etc civilizatie din istoria umanitatii.

     lupta pt drepturile minoritatilor "oprimate" si pt adevaratele valori europene, continua neobosita.
  • +11 (29 voturi)    
   bazat pe biserica (Marţi, 20 august 2019, 15:41)

   himself [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

   S-a bazat pe valori crestine pe draku.
   Civilizatia s-a dezvoltat doar prin stiinta.
   Cind biserica (crestinismul tau) a luat-o razna (vezi inchizitia) stiinta s-a mutat o periodata la arabi.
   • -5 (21 voturi)    
    La apariția Inchiziției ... (Marţi, 20 august 2019, 17:41)

    BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui himself

    Așa zisa era de aur a islamului era la apus ... Și perioada aia de aur s-a datorat cuceririlor Imperiului Persan și al multor provincii ale Imperiului Bizantin ...
    Iar Vestul era prea ocupat în perioada aia cu invazii pentru a mai avea grija științei ... Că să ai știință au nevoie de diviziunea muncii, că să ai diviziunea muncii trebuie să ai ceva prosperitate economică, că să ai prosperitate economică trebuie să ai un climat geopolitic stabil ... Aia lipsea în Evul Mediu timpuriu în Europa de Vest ... Iar știinta și filosofia a supraviețuit și ulterior s-au dezvoltat în Vest tot datorită bisericii, singurii care erau literați și care aveau timp pentru așa ceva fiind clericii ... Ulterior tot clericii au fost cei care au răspândit știința și filosofia înființând școli și universități ... Dovadă fiind faptul că majoritatea universităților cu vechime și renume din Vestul Europei au fost înființate de oameni ai Bisericii ...
   • -5 (23 voturi)    
    cand Inchizitia a fost creata... (Marţi, 20 august 2019, 17:55)

    jondo [utilizator] i-a raspuns lui himself

    ..."perioada de aur" a Islamului (exemplificata in
    special prin califatul lui Harun-al-Rasid) era terminata de mult.
    de fapt, la sf sec 9, Islamul deja ardea cartile continand filozofia anticilor greci.
    civilizatia islamica a mai rezistat din inertie inca pana in jur de 1200 cand s-a prabusit definitiv in fundamentalismul pe care il cunoastem si azi.

    in schimb, dupa 1200 deja crestinismul se edificase definitiv ca promotor al civilizatiei, prin crearea primelor universitati europene (Bologna, Vicenza, Oxford, Salamanca, Paris, etc).
    • +10 (14 voturi)    
     Au creat Universitatile ca sa aiba ce arde (Marţi, 20 august 2019, 23:01)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui jondo

     ...pe Rug later, ajungea sa spui ca Pamantul e rotund si te prajeau popeii ca pe purcel!!!
     • -6 (10 voturi)    
      Nicolaus Copernic ... (Miercuri, 21 august 2019, 8:57)

      BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

      Nu a murit ars pe rug ... Ciudat nu? ...
    • +5 (5 voturi)    
     saracii bogati erau fundamentalisti (Miercuri, 21 august 2019, 0:18)

     ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui jondo

     inca de cand jefuiau caravane cot la cot cu profetul.
   • -5 (15 voturi)    
    inchizitia (Miercuri, 21 august 2019, 8:50)

    Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui himself

    inchizitia nu a fost o lupta a crestinismului contra stiintei.

    A fost o lupta politica a conducerii catolicismului impotriva reformarii crestinismului. Iti recomand sa citeste istoria protestantismului de James Wylie.

    https://www.amazon.com/HISTORY-PROTESTANTISM-COMPLETE-CHRISTIAN-CHURCH-ebook/dp/B00GWTUY3Q
 • +10 (14 voturi)    
  Pișcotăreală cu oameni puternici și bogați? (Marţi, 20 august 2019, 13:11)

  Fides [utilizator]

  Intreb autorul: cam ce crezi că-i determină pe ăștia puternici sau pe ăia bogați să se întâlnească? Ca doar nu pișcoturile precum pe presari.
  • +1 (1 vot)    
   Piscotareala... (Joi, 22 august 2019, 16:15)

   gillda_47 [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Autorul se face ca nu intelege ca pranzul cu rugaciune e doar un pretext pentru a pune "lumea la cale", a discuta afaceri si/sau a face presiuni asupra statelor nedisciplinate!! Interesant ca in serial (The Family) apar si "romanii" iohanis, orban l.,ardelean b., aflati acum in disputa preelectorala!!!
 • +13 (27 voturi)    
  Comunistii doresc abolirea individului (Marţi, 20 august 2019, 14:05)

  ruskimushki [utilizator]

  si a proprietatii, inclusiv asupra sinelui, iar activistii suparati pro-gay precum si restul diferitilor doresc abolirea familiei.

  Amandoua ideologiile sunt anti-om.

  Judeca cine poate.
 • -9 (31 voturi)    
  aberatie conspirationista de stanga (Marţi, 20 august 2019, 14:22)

  jondo [utilizator]

  Exista o carte f buna care abordeaza tema organizatiilor secrete/din umbra.
  Se numeste "Piata si Turnul" (alegorie intre puterea "oficiala, la vedere" - Turnul si cea "oculta" din Piata) si este scrisa de reputatul istoric Niall Ferguson.

  Acesta ia la rand multe din organizatiile secrete identificate in istorie si le analizeaza.

  Concluzia lui e clara.

  Departe de credinta populara ca organizatiile secrete conduc de fapt lumea, el arata ca puterea este in fapt detinuta de catre Institutiile Oficiale aflate la vedere (Stat), si ca organizatiile secrete doar se lupta sa ciupeasca din aceasta putere. Si ca de fapt, de-a lungul istoriei, in loc de colaborare, intre cele 2 structuri a existat mai degraba un razboi, Istitutiile Oficiale nedorind sa imparta puterea cu Organizatiile Secrete.

  V de ex celebrul caz Templierii vs Filip cel Frumos, unde razboiul a fost deschis, sfarsind cu distrugerea Templierilor de catre Filip (un nou caz in care puterea laica distruge puterea religioasa).

  Insasi Papalitatea este supusa total lui Filip. Si asta era atunci, in "odiosul" Ev Mediu.

  Azi, cand crestinismul este atacat peste tot de propaganda stangista ce domina spatiul public, ce putere mai poate avea? Desigur, sarmanele minti prizoniere main-stream, care nu au citit vreodata cap-coada o carte de istorie a civilizatiilor, cred altceva...cred ceea ce propaganda pompeaza pe toate canalele.
 • +6 (18 voturi)    
  foarte bun articol, multumesc! (Marţi, 20 august 2019, 16:10)

  dessik [utilizator]

  Din articol e clar cam tot ce reprezinta filmul asta. Felul cum au tratat cazul "Romania", la care ne pricepem mai bine decat spectatorul mediu, trebuie sa fie similar cu felul cum au tratat si alte cazuri. Acesti "The Fellowship", ca si masonii, sunt niste neica nimeni cu nevoie sa se creada importanti. Atata timp cat nu au dat-o in terorism sau alte grozavenii, sa fie sanatosi.
 • -7 (21 voturi)    
  Hbollywood (Marţi, 20 august 2019, 18:04)

  ananstef [utilizator]

  Promotori ai stangii, un imperiu de mucava plin de tzacanitzi aflati permenent sub influenta, asa dupa cum se tot arata.
 • -9 (17 voturi)    
  Controlled opposition (Marţi, 20 august 2019, 18:39)

  Setalcott [utilizator]

  Se pretinde critic, dar articolul e propaganda de aceeasi speta cu serialul, Handsmaid Tale si tot ce scoate Hollywoodul. Definirea casatoriei nu e introducerea convingerilor religioase,la fel cum "sa nu ucizi" nu e convingere religioasa .
  Biserica Ortodoxa nu are o predispoziția naturală- către homofobie, nu mai mult decat are omenirea dintotdeauna si peste tot, inclusiv Barack Obama, mai putin elitele de pe malurile nord-atlantice, care se inchipuie reformatorii morali ai omenirii si acuza de rigiditate si nereformare pe oricine li s-ar opune.
  Ce fel de aliat al CpFului e PSDul, daca in parlamentul european voteaza cum ii dicteaza internationala socialista, organizarea referendumului s-a soldat cu invalidare, si coruptia il decredibilizeaza total, compromitand orice initiativa in care isi baga coada?
 • -10 (16 voturi)    
  National Review (Marţi, 20 august 2019, 19:41)

  Setalcott [utilizator]

  "The ritual of redemption is: renounce your old beliefs, be born again, and expiate your guilt by condemning the avatar of that which you used to be...
  Buttigieg said much of the same on NPR: While he understands that people can be “disoriented by the pace of change” surrounding the redefinition of marriage, the time is now to “move past old prejudices and move into the future.” Never once does he acknowledge the substance of the marriage debate, instead presuming that any opposition to the redefinition of a millennial Western consensus on a central societal institution is reducible to a pathological “disorientation” with “the pace of change.” "
 • +12 (14 voturi)    
  Răzvan Filip, 'bai frate' ne documentam ? (Marţi, 20 august 2019, 21:09)

  Ovi_diu [utilizator]

  Mi-ar placea sa am o discurtie cu autorul acestui articol Răzvan Filip.
  De acord ca documentarul e superficial. Din pacate articolul scris de tine este , surpriza, scris extrem de superficial.
  Sigur PSD, Biserica Ortodoxa Romana au fost horror. Si asta a fost si norocul nostru , ca au incercat sa se urce pe val.
  Dar hai sa investigam putin pagina CpF. Iti pot trimite toate postarile lor din 2016 pana la referendum. Nu e nimic nimic romanesc sau ortodox pe pagina aia.
  La o lectura mai atenta vei obsrerva ca multe din postari/comentarii sunt chiar traduse prost din engleza.
  Sa nu-mi zici mie ca toata nebunia aia cu identitatea de gen si atacurile la presa din state au fost gandite in laboratoarele PSD si la patriarhia ortodoxa romana.
  Tocmai asta a fost una din problemele referendumului. Au adus discutia de peste ocean si nu au realizat ca trebuie adaptata la plaiurile mioritice.
  Eu zic ca merita mentionata painea (cea de toate zilele) pro referendum de la Oradea (PNL), bannerul din centrul Timisoarei, oras simbol al liberatii (PNL) si turneul lui Mihai Neamtu (surpriza: PNL)
  Răzvan Filip, poate merita sa citesti pagina CpF si sa adaugi niste statistici cu ce content e postat acolo.

  In rest, #puiePSD , noroc ca au fost atat de prosti si ei si BOR si au sabotat fara sa realizeze mizeriza penticostaliilor (care apropo au fost in toate liceeele si universitatiile din Romania !!)
 • +7 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 20 august 2019, 22:10)

  [anonim]

 • 0 (6 voturi)    
  Foarte buna analiza, inteligenta si de bun simt (Miercuri, 21 august 2019, 9:13)

  ElGrecu [utilizator]

  Am vazut si eu serialul acesta si am regasit in articol toate perplexitatile si indoielile mele, tratate echilibrat si informat! Bravo autorului
 • +6 (8 voturi)    
  teologia dominionului (Miercuri, 21 august 2019, 11:33)

  accidutzu13 [utilizator]

  ati descoperit si voi gaura la macaroana

  https://en.wikipedia.org/wiki/Dominion_theology
 • -6 (10 voturi)    
  aspecte (Miercuri, 21 august 2019, 12:49)

  Toni_Romania [utilizator]

  -"progresistii" care-s la butoane in vest (massmedia, thinktank-uri) sunt fff. suparati ca Europa Est este si va ramane 99% hetero (se distreaza la pat big time, nu-s sfanta vineri, dar pe modu hetero)
  -acum un an prim-ministrul Poloniei a zis clar ca in PL nu va fi mariaj ghei - la fel Orban Viktor
  -"Numai habotnicii sunt contra agendei Lgbt" - bazaconie, in Europa zeci de milioane de atei sunt hetero si familisti si contra agendelor de tip Lgbt
 • +3 (9 voturi)    
  Partial adevarat (Miercuri, 21 august 2019, 13:26)

  serghei21 [utilizator]

  Documentarul observa corect influenta fundamentalismului protestant in politica americana si nu numai. Efortul colosal al CPF nu era posibil fara implicarea si logistica protestantilor fundamentalisti din SUA. Acestia s-au mai implicat in referendumuri similare in estul Europei.

  A fost o sinergie bizara intre BOR, protestanti si PSD, care din fericire a esuat. Asta mai lipsea, sa ne trezim cu un nou partid politic de inspiratie fundamentalist crestina care sa faca praf si asa fragila democratie romaneasca.
 • 0 (0 voturi)    
  Exagerezi (Sâmbătă, 24 august 2019, 2:19)

  Gabriel Alin [anonim]

  In primul rand atunci cand spui ca e o conspiratie dupa egoul propriu nu e la fel de valabil cu atunci cand subiectul tinta chiar e o conspiratie. Din pacate romanul nostru s-a obijnuit sa foloseasca cuvinte ca teoria conspiratiei, fake pentru niste lucruri pe care nu ca nu ar fi reale, ci pur si simplu nu le inteleg. As fi preferat si prefer sa citesc articole macar de la cineva neutru, e mai valabil decat sa citesc ceva de la un autor cu simpatii pentru anumite orientari.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by