Alpinistul a cărui dispariție a fost anunțată sâmbătă dimineața la 112 a fost găsit mort în zona Vârfului Negoiu, au anunțat reprezentanții salvamont Sibiu. Potrivit acestora, este vorba de celebrul Torok Zsolt, care a dobărât mai multe recorduri în alpinismul românesc și mondial.

Torok Zsolt (sursa foto- Facebook)Foto: Hotnews

Alpinistul român în vârstă de 45 de ani, a cărui dispariție a fost anunțată sâmbătă dimineață de soția acestuia, a fost găsit mort. „Din păcate a fost găsit decedat. A căzut printre stânci în zona Vârfului Negoiu”, au precizat, pentru Mediafax, reprezentanții Salvamont Sibiu.

Căutările au început imediat după anunțarea dispariției și în acțiune au fost implicați salvamontiști și jandarmi din județele Sibiu și Argeș, dar și un elicopter al MAI. Potrivit salvamontiștilor, bărbatul găsit mort este Torok Zsolt, unul dintre cei mai cunoscuți alpiniști din România.

În 2016, Torok Zsolt a urcat cinci vârfuri în Himalaya, iar în trei dintre ascensiuni i-a fost alături Vlad Căpuşan. Cei doi au realizat în 2016 în Himalaya două premiere naţionale şi o premieră mondială, în acest caz fiind primii oameni care au ajuns pe Peak 5 din regiunea Makalu, un munte înalt de 6.421 de metri, care nu a mai fost urcat de nimeni până în acel moment, în condiţiile în care vârful a fost deschis ascensiunii în 2003.

În 2013, Torok Zsolt a condus expediţia românească ce a ajuns pe Nanga Parbat, 8.126 de metri, considerată cea mai mare performanţă în alpinismul românesc. Zsolt Torok este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi alpinişti români la nivel mondial, realizator al mai multor premiere. Printre altele, a fost pe Maratonul Marilor Pereţi, Trilogia Alpilor şi pe K2.