Un bărbat care, de două ori, în zile diferite, l-a pus pe copilul de 12 ani al unor vecini să îl masturbeze, a fost pus în libertate după o săptămână de arest preventiv, scrie publicația locală debraila.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Suspectul, în vârstă de 32 de ani, a contestat hotărârea Judecătoriei Făurei, care admisese propunerea de arestare preventivă a Parchetului Făurei, iar Tribunalul Brăila, la sfârșitul săptămânii trecute, l-a pus în libertate, înlocuind măsura arestării preventive cu cea a controlului judiciar pe o durata de 60 de zile.

Dacă judecătorul de drepturi și libertăți de la Judecătorie a văzut fapta de agresiune sexuală că fiind „una extrem de gravă și reprobabilă, prohibită atât din punct de vedere penal, dar și din punct de vedere moral” – care reclamă „o reacție fermă și rapidă din partea organelor judiciare”, cel de la Tribunal a apreciat ca „relevante” lipsa antecedentelor penale și conduita sinceră a brăileanului încă de la debutul anchetei judiciare.

Judecătorul de la Tribunal a considerat că „este suficientă luarea față de inculpat a unei măsuri restrictive de libertate care, prin conținutul ei concret (măsuri de supraveghere și obligații ce urmează a fi impuse spre respectare), va asigura atingerea scopurilor procesuale și sociale ale măsurilor preventive”.

Principalele argumente ale judecătorului de la Tribunalul Brăila:

  • „Dacă gravitatea faptei săvârșite reprezintă un criteriu obiectiv, periculozitatea poate fi percepută doar prin raportare la o persoană. (…) Periculozitatea nu poate fi stabilită însă în mod matematic, ci se bazează pe un pronostic ce rareori își găsește suport în lege.”
  • „Lipsa antecedentelor penale și conduita sinceră a inculpatului încă de la debutul anchetei judiciare sunt de natură a conduce la concluzia că lăsarea în libertate supravegheată nu este de natură a menține sau crea o stare de pericol la adresa ordinii publice.”
  • „Având în vedere și modalitatea concretă de săvârșire a prezumtivei fapte, se va aprecia că măsura arestării preventive este excesivă în situația dată.”