Hotararea reglementa notiunea de viza turistica pe care strainii o primeau pe loc daca acceptau sa vina in Romania exclusiv pe itinerariile stabilite de Oficiul National pentru Turism (ONT). Daca veneau in grupuri organizate, "fratii" nostri din tarile comuniste intrau in tara doar cu buletinul. Hotararea a fost facuta publica de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania.
Cei care doreau sa viziteze, in timpul excursiei, rudele din tara sau locurile natale, erau obligati sa anunte acest lucru din momentul contractarii calatoriei, iar lor li se acorda "o atentie speciala".
- "ONT Carpati va lua masuri se se aduca la cunostinta turistilor itinerariile si obligatia pe care ei o au de a le respecta intocmai, ca o conditie a obtinerii vizei turistice. Itinerariile curpinzand si zonele turistice respective se stabilesc de ONT Carpati impreuna cu celelalte organe centrale interesate"
- "Pentru turistii din tarile socialiste care vin in grupuri organizate de agentiile turistice din tarile respective, pe baza contractelor acestora cu ONT Carpati, viza de intrare in RPR se desfiinteaza. Aceste grupuri vor calatori pe baza listelor colective intocmite de agentiile turistice, cuprinzand datele de identitate ale membrilor grupului. Listele vor fi intocmite in trei exemplare si vor fi anexate la documentul de calatorie al conducatorului grupului turistic. Legitimarea acestor persoane la punctele de control trecere-frontiera se va face in baza buletinului de identitate."
- "[ONT] va da o atentie deosebita turistilor straini care doresc sa viziteze rudele sau locurile natale."
- "Pentru turistii straini veniti prin ONT se aproba scoaterea declarata din tara a unor articole cumparate de ei din comert."
- "ONT Carpati va reconsidera preturile practicate pana in prezent, astfel ca ele sa favorizeze dezvoltarea turismului in RPR; va introduce tarife speciale globale, care sa includa cazarea, hrana si transportul."
- "Se aproba un curs special de schimb turistic, calculat cu o prima de 150%, care sa stimuleze cumpararea de marfuri romanesti de catre turistii straini veniti prin ONT Carpati."
- "Ministerul Comertului si UCECOM de comun acord cu ONT Carpati va lua masurile necesare pentru organizarea desfacerii de marfuri - si in special a obiectelor de artizanat - catre turistii straini."
- "ONT Carpati va asigura turistilor veniti in tara cu mijloace auto (autocare sau autoturisme), carburantii si lubrifiantii necesari, pe baza unui sistem de cupoane contra valuta, la un pret stimulativ pentru acest gen de turism. Comitetul de Stat al PLanificarii va repartiza cotele corespunzatoare de carburanti si luprifianti necesare acestora actiuni. Ministerul Industriei Petrolului si Chimiei impreuna cu ONJT Carpati vor lua masurile necesare pentru asigurarea desfacerii pe traseele turistice, in bune conditiuni, a carburantilor si lubrifiantilor."
- "Banca de Stat a RPR - ghisee de schimb in punctele de pe traseele turistice in care este necesar a se asigura posibilitatea incasarii si schimbului de valuta (puncte de frontiera, aerogari, statiuni balneo-climaterice, hoteluri etc)."
- "Comitetele executive ale sfaturilor populare vor lua urmatoarele masuri: sa infrumuseteze localitatile de pe itinerariile turistice"
- "Ministerul Transporturilor si Telecomunicatiilor va asigura: conditii de buna deservire a turistilor straini care calatoresc cu mijloace de transport romanesti si amenajarea corespunzatoare a statiilor de cale ferata, aerogari si gari fluviale si maritime, frecventate de turisti straini; o buna intretinere a soselei Barlad-Husi-Albita, in vederea deschiderii imediate a itinerariului turistic international cu URSS prin acest punct; retele de statiuni de intretinere si mici reparatii auto pe traseele turistice internationale.
- "ONT Carpati, impreuna cu celelalte organe interesate, va studia si va face propuneri in vederea efectuarii amenajarilor necesare pe principalele trasee turistice internationale, folosite de turistii automobilisti (parcare, cazare, hrana si folosirea conturilor proprii).
- Ministerul Comertului impreuna cu ONT Carpati vor propuner Consiliului de Ministri hotelurile si restaurantele de pe principalele trasee turistice care sa treaca in administrarea Ministerului Comertului, in vederea asigurarii deservirii turistilor straini la nivelul cerintelor turismului international."
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania a facut luni public un set de 69 de acte normative clasificate in perioada 1948-1989. Reprezentantii IICCR sustin ca in cei 51 de ani, mii de acte normative emise de autoritatile comuniste nu au fost publicate in Buletinul Oficial al RPR/RSR, fiind tinute la secret. O parte dintre ele sunt inca clasificate, iar IICCR face demersuri la Secretariatul General al Guvernului pentru desecretizare.
Daca Hotniuj ne-a prezentat aceasta strategie a comunistilor pentru a sublinia impotenta actualilor guvernanti, a esuat. Eu am inteles doar ca Baselu a facut trafic cu blugi si tigari pe vremea cand incendia vapoare frantuzesti pe sest.
Cursul de schimb valutar era 4,5 lei la marca germana, 9 lei la dolar, cca 2 lei la marca dederista. Cursurile de schimb erau difuzate zilnic la oficiile de schimb sau la shop-uri, deci probabil ca "prima de 150%" era calculata in pretul produsului artizanal vandut.
Turistii, sau asa-zisii turisti, care nu veneau neaparat in scop turistic, ci in vizita la rude (de ex. nemtii repatriati in fostul RFG) erau supusi unui schimb valutar obligatoriu, de 10 $/zi. Nu era o masura chiar nefireasca, majoritatea aduceau in tara marfa pe care o vindeau la negru, cu bun profit, facand astfel lei multi si negri. Iar tara avea nevoie, ca si acum, de valuta.
Din afaceri cu bonurile de benzina pe lei, din valuta schimbata (sau doar lei reciclati),ca si din alte mismasuri in sfera serviciilor turistice, s-au imbogatit multi. Atunci, smecherii s-au imbogatit asa, acum se imbogatesc altfel.
Si cel de ieri, dar mai ales cel de azi, transmit un dublu mesaj: generic - deriziv, pe de o parte, critic la adresa sistemului comunist (cum e normal, datorita comenzii politice actuale) si implicit - apologetic, pe de alta parte, scotand discret in evidenta: a/. existenta unei politici sistematice de stat, cu caracter strategic, privind dezvoltarea sportului/turismului; b/. un program coerent si inteligibil de actiuni pentru realizarea acestei strategii; c/. o viziune de perspectiva, cu obiective clare si concrete. Rezultat - un exemplu doar: in anii '70 intrau in tara peste 1 miliard de dolari/an din turismul international (cca. 5 mld Euro la paritatea actuala). Se poate confirma prin consultarea statisticilor timpului, care nu au fost infirmate pana in prezent. Ca sa nu mai vorbim de rezultatele in sport, incl. in fotbal (1986).
[...si acum, injuraturile urmatorilor postatori...]
Cu toate acestea situatia nu este comparabila. Da, exista o viziune, o strategie si actiuni concrete de implementare pe termen mediu si lung. Dar acestea erau garantate de statul comunist, o prezenta constanta in viata economica a tarii.
Astazi nu exista o prezenta constanta in viata economica a tarii si chiar daca ar fi. Exista banca nationala si alte cateva organisme, dar politicile vireaza in toate directiile si, cel mai grav, la schimbarea oamenilor se abandoneaza proiectele, fiind inlocuite cu altele care raspund la comenzile noilor mafii.
In prezent turismul este afectat de lipsa de viziune, de cardasia mafiota intre politic si afaceri si nu in ultimul rand de lipsa unui sistem managerial de tip occidental, orientat pe EFICIENTA si SERVICII de CALITATE.
Ca si in alte domenii, solutia este aplicarea legii fara mila. E singura solutie intr-un sistem democratic. Cu totii avem momente de furie cand ne dorim ca diversi indivizi sa fie pur si simplu "impuscati", dar asa ceva nu este posibil. Legea trebuie sa aiba singurul cuvant.
PS: Institutul pentru investigarea crimelor comunismului e o adunatura de incompetenti. Un foc de paie. O sa le acord respectul atunci cand vor:
- scoate la iveala adevaratele crime facute in anii '50 de echipa Pauker, Brucan, Grundman si toti ceilalti
- cand vor studia lovitura de stat din 1989 si responsabilitatea celor 4000 de crime
Statisticile sant una, oamenii alta!
N-ai fost umilit fiindca esti prea tanar sau fiinca...
@mp1950 - de acord cu milogi si umilinta, dar nu vad legatura. Oricum, erau facilitati pt. autohtoni: de ex. o camera de hotel categ. A era 75 lei sau 20 USD (tarifare dubla). Sa nu uitam ca eram in LAGARUL socialist