Hotararea Consiliului de Ministri 528 din 30 aprilie 1960, semnata personal de Ion Gheorghe Maurer si tinuta la secret, stabilea ceea ce acum s-ar numi strategia de atragere a turistilor straini in Romania. Masura a fost luata "in scopul crearii unor largi posibilitati pentru turistii straini de a cunoaste realizarile regimului democrat popular si frumusetile patriei noastre."

Hotararea reglementa notiunea de viza turistica pe care strainii o primeau pe loc daca acceptau sa vina in Romania exclusiv pe itinerariile stabilite de Oficiul National pentru Turism (ONT). Daca veneau in grupuri organizate, "fratii" nostri din tarile comuniste intrau in tara doar cu buletinul. Hotararea a fost facuta publica de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania.

Cei care doreau sa viziteze, in timpul excursiei, rudele din tara sau locurile natale, erau obligati sa anunte acest lucru din momentul contractarii calatoriei, iar lor li se acorda "o atentie speciala".

  • "ONT Carpati va lua masuri se se aduca la cunostinta turistilor itinerariile si obligatia pe care ei o au de a le respecta intocmai, ca o conditie a obtinerii vizei turistice. Itinerariile curpinzand si zonele turistice respective se stabilesc de ONT Carpati impreuna cu celelalte organe centrale interesate"
  • "Pentru turistii din tarile socialiste care vin in grupuri organizate de agentiile turistice din tarile respective, pe baza contractelor acestora cu ONT Carpati, viza de intrare in RPR se desfiinteaza. Aceste grupuri vor calatori pe baza listelor colective intocmite de agentiile turistice, cuprinzand datele de identitate ale membrilor grupului. Listele vor fi intocmite in trei exemplare si vor fi anexate la documentul de calatorie al conducatorului grupului turistic. Legitimarea acestor persoane la punctele de control trecere-frontiera se va face in baza buletinului de identitate."
  • "[ONT] va da o atentie deosebita turistilor straini care doresc sa viziteze rudele sau locurile natale."

Hotararea facea referire si la probleme financiare. Astfel, in "strategia" comunistilor, strainii, dupa ce au admirat "realizarile regimului democratic" si "frumusetile patriei", puteau sa ia ca amintire doar anumite obiecte cumparate din comert, lista fiind stabilita de ONT. Pentru cumpararea acestora, turistii aveau la dispozitie ghisee in care schimbul valutar se realiza la un "curs special de schimb turistic", cu un adaos de doar 150% fata de ceea ce era pe-atunci considerat curs oficial.

  • "Pentru turistii straini veniti prin ONT se aproba scoaterea declarata din tara a unor articole cumparate de ei din comert."
  • "ONT Carpati va reconsidera preturile practicate pana in prezent, astfel ca ele sa favorizeze dezvoltarea turismului in RPR; va introduce tarife speciale globale, care sa includa cazarea, hrana si transportul."
  • "Se aproba un curs special de schimb turistic, calculat cu o prima de 150%, care sa stimuleze cumpararea de marfuri romanesti de catre turistii straini veniti prin ONT Carpati."
  • "Ministerul Comertului si UCECOM de comun acord cu ONT Carpati va lua masurile necesare pentru organizarea desfacerii de marfuri - si in special a obiectelor de artizanat - catre turistii straini."

Prevederea expresa ca turistii straini sa poata fi plimbati doar pe itinerarii stabilite de ONT impreuna cu "celelalte organe centrale interesate" era completata cu cele privind amenajarea acestor trasee, astfel incat "realizarile" si "frumusetile" sa fie vizibile. Indirect, aceste masuri dispuse de conducatorii de-atunci recunosteau faptul ca draumurile nu erau bine intretinute, ca localitatile nu sunt tocmai estetice, ca atelierele de reparatii auto erau rare si ca romanii nu se bucurau de conditiile cerute de "turismul international".

  • "ONT Carpati va asigura turistilor veniti in tara cu mijloace auto (autocare sau autoturisme), carburantii si lubrifiantii necesari, pe baza unui sistem de cupoane contra valuta, la un pret stimulativ pentru acest gen de turism. Comitetul de Stat al PLanificarii va repartiza cotele corespunzatoare de carburanti si luprifianti necesare acestora actiuni. Ministerul Industriei Petrolului si Chimiei impreuna cu ONJT Carpati vor lua masurile necesare pentru asigurarea desfacerii pe traseele turistice, in bune conditiuni, a carburantilor si lubrifiantilor."
  • "Banca de Stat a RPR - ghisee de schimb in punctele de pe traseele turistice in care este necesar a se asigura posibilitatea incasarii si schimbului de valuta (puncte de frontiera, aerogari, statiuni balneo-climaterice, hoteluri etc)."
  • "Comitetele executive ale sfaturilor populare vor lua urmatoarele masuri: sa infrumuseteze localitatile de pe itinerariile turistice"
  • "Ministerul Transporturilor si Telecomunicatiilor va asigura: conditii de buna deservire a turistilor straini care calatoresc cu mijloace de transport romanesti si amenajarea corespunzatoare a statiilor de cale ferata, aerogari si gari fluviale si maritime, frecventate de turisti straini; o buna intretinere a soselei Barlad-Husi-Albita, in vederea deschiderii imediate a itinerariului turistic international cu URSS prin acest punct; retele de statiuni de intretinere si mici reparatii auto pe traseele turistice internationale.
  • "ONT Carpati, impreuna cu celelalte organe interesate, va studia si va face propuneri in vederea efectuarii amenajarilor necesare pe principalele trasee turistice internationale, folosite de turistii automobilisti (parcare, cazare, hrana si folosirea conturilor proprii).
  • Ministerul Comertului impreuna cu ONT Carpati vor propuner Consiliului de Ministri hotelurile si restaurantele de pe principalele trasee turistice care sa treaca in administrarea Ministerului Comertului, in vederea asigurarii deservirii turistilor straini la nivelul cerintelor turismului international."

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania a facut luni public un set de 69 de acte normative clasificate in perioada 1948-1989. Reprezentantii IICCR sustin ca in cei 51 de ani, mii de acte normative emise de autoritatile comuniste nu au fost publicate in Buletinul Oficial al RPR/RSR, fiind tinute la secret. O parte dintre ele sunt inca clasificate, iar IICCR face demersuri la Secretariatul General al Guvernului pentru desecretizare.