Turismul comunist in anii 60

Romania pentru straini: localitati infrumusetate, benzinarii si ghisee valutare - toate stabilite prin act normativ secret

de Bety Blagu     HotNews.ro
Luni, 11 februarie 2008, 15:54 Actualitate | Esenţial


 documente
(11 Feb 2008) PDF, 7MB
Hotararea Consiliului de Ministri 528 din 30 aprilie 1960, semnata personal de Ion Gheorghe Maurer si tinuta la secret, stabilea ceea ce acum s-ar numi strategia de atragere a turistilor straini in Romania. Masura a fost luata "in scopul crearii unor largi posibilitati pentru turistii straini de a cunoaste realizarile regimului democrat popular si frumusetile patriei noastre."

Hotararea reglementa notiunea de viza turistica pe care strainii o primeau pe loc daca acceptau sa vina in Romania exclusiv pe itinerariile stabilite de Oficiul National pentru Turism (ONT). Daca veneau in grupuri organizate, "fratii" nostri din tarile comuniste intrau in tara doar cu buletinul. Hotararea a fost facuta publica de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania.


Cei care doreau sa viziteze, in timpul excursiei, rudele din tara sau locurile natale, erau obligati sa anunte acest lucru din momentul contractarii calatoriei, iar lor li se acorda "o atentie speciala".
 • "ONT Carpati va lua masuri se se aduca la cunostinta turistilor itinerariile si obligatia pe care ei o au de a le respecta intocmai, ca o conditie a obtinerii vizei turistice. Itinerariile curpinzand si zonele turistice respective se stabilesc de ONT Carpati impreuna cu celelalte organe centrale interesate"
 • "Pentru turistii din tarile socialiste care vin in grupuri organizate de agentiile turistice din tarile respective, pe baza contractelor acestora cu ONT Carpati, viza de intrare in RPR se desfiinteaza. Aceste grupuri vor calatori pe baza listelor colective intocmite de agentiile turistice, cuprinzand datele de identitate ale membrilor grupului. Listele vor fi intocmite in trei exemplare si vor fi anexate la documentul de calatorie al conducatorului grupului turistic. Legitimarea acestor persoane la punctele de control trecere-frontiera se va face in baza buletinului de identitate."
 • "[ONT] va da o atentie deosebita turistilor straini care doresc sa viziteze rudele sau locurile natale."
Hotararea facea referire si la probleme financiare. Astfel, in "strategia" comunistilor, strainii, dupa ce au admirat "realizarile regimului democratic" si "frumusetile patriei", puteau sa ia ca amintire doar anumite obiecte cumparate din comert, lista fiind stabilita de ONT. Pentru cumpararea acestora, turistii aveau la dispozitie ghisee in care schimbul valutar se realiza la un "curs special de schimb turistic", cu un adaos de doar 150% fata de ceea ce era pe-atunci considerat curs oficial.
 • "Pentru turistii straini veniti prin ONT se aproba scoaterea declarata din tara a unor articole cumparate de ei din comert."
 • "ONT Carpati va reconsidera preturile practicate pana in prezent, astfel ca ele sa favorizeze dezvoltarea turismului in RPR; va introduce tarife speciale globale, care sa includa cazarea, hrana si transportul."
 • "Se aproba un curs special de schimb turistic, calculat cu o prima de 150%, care sa stimuleze cumpararea de marfuri romanesti de catre turistii straini veniti prin ONT Carpati."
 • "Ministerul Comertului si UCECOM de comun acord cu ONT Carpati va lua masurile necesare pentru organizarea desfacerii de marfuri - si in special a obiectelor de artizanat - catre turistii straini."
Prevederea expresa ca turistii straini sa poata fi plimbati doar pe itinerarii stabilite de ONT impreuna cu "celelalte organe centrale interesate" era completata cu cele privind amenajarea acestor trasee, astfel incat "realizarile" si "frumusetile" sa fie vizibile. Indirect, aceste masuri dispuse de conducatorii de-atunci recunosteau faptul ca draumurile nu erau bine intretinute, ca localitatile nu sunt tocmai estetice, ca atelierele de reparatii auto erau rare si ca romanii nu se bucurau de conditiile cerute de "turismul international".
 • "ONT Carpati va asigura turistilor veniti in tara cu mijloace auto (autocare sau autoturisme), carburantii si lubrifiantii necesari, pe baza unui sistem de cupoane contra valuta, la un pret stimulativ pentru acest gen de turism. Comitetul de Stat al PLanificarii va repartiza cotele corespunzatoare de carburanti si luprifianti necesare acestora actiuni. Ministerul Industriei Petrolului si Chimiei impreuna cu ONJT Carpati vor lua masurile necesare pentru asigurarea desfacerii pe traseele turistice, in bune conditiuni, a carburantilor si lubrifiantilor."
 • "Banca de Stat a RPR - ghisee de schimb in punctele de pe traseele turistice in care este necesar a se asigura posibilitatea incasarii si schimbului de valuta (puncte de frontiera, aerogari, statiuni balneo-climaterice, hoteluri etc)."
 • "Comitetele executive ale sfaturilor populare vor lua urmatoarele masuri: sa infrumuseteze localitatile de pe itinerariile turistice"
 • "Ministerul Transporturilor si Telecomunicatiilor va asigura: conditii de buna deservire a turistilor straini care calatoresc cu mijloace de transport romanesti si amenajarea corespunzatoare a statiilor de cale ferata, aerogari si gari fluviale si maritime, frecventate de turisti straini; o buna intretinere a soselei Barlad-Husi-Albita, in vederea deschiderii imediate a itinerariului turistic international cu URSS prin acest punct; retele de statiuni de intretinere si mici reparatii auto pe traseele turistice internationale.
 • "ONT Carpati, impreuna cu celelalte organe interesate, va studia si va face propuneri in vederea efectuarii amenajarilor necesare pe principalele trasee turistice internationale, folosite de turistii automobilisti (parcare, cazare, hrana si folosirea conturilor proprii).
 • Ministerul Comertului impreuna cu ONT Carpati vor propuner Consiliului de Ministri hotelurile si restaurantele de pe principalele trasee turistice care sa treaca in administrarea Ministerului Comertului, in vederea asigurarii deservirii turistilor straini la nivelul cerintelor turismului international."

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania a facut luni public un set de 69 de acte normative clasificate in perioada 1948-1989. Reprezentantii IICCR sustin ca in cei 51 de ani, mii de acte normative emise de autoritatile comuniste nu au fost publicate in Buletinul Oficial al RPR/RSR, fiind tinute la secret. O parte dintre ele sunt inca clasificate, iar IICCR face demersuri la Secretariatul General al Guvernului pentru desecretizare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1735 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  So?... (Luni, 11 februarie 2008, 20:44)

  marius [anonim]

  Am citit de doua ori articolul... Masurile, desi anacronice pentru aceste vremuri, erau laudabile pentru momentul la care au fost adoptate. Jecmanirea strainilor pe teritoriul patriei s-a tot intamplat inca de cand legiunile romane cumparau artizanat dac la suprapret in vama de la Drobeta.
  Daca Hotniuj ne-a prezentat aceasta strategie a comunistilor pentru a sublinia impotenta actualilor guvernanti, a esuat. Eu am inteles doar ca Baselu a facut trafic cu blugi si tigari pe vremea cand incendia vapoare frantuzesti pe sest.
 • 0 (0 voturi)    
  Dracul pe jumatate negru (Luni, 11 februarie 2008, 21:54)

  reisemitherz [anonim]

  E bine ca tinerii, si nu numai ei, sa stie...Insa turismul in Romania, din epoca dinainte de 90, n-a fost doar japca si trasee prestabilite. Pentru respectarea exigentei contractelor de turism cu firme ca TUI, Neckermann, etc. era normal sa se asigure cazari in complexe turistice si plimbari pe rute de standarde internationale. Se face si acum.

  Cursul de schimb valutar era 4,5 lei la marca germana, 9 lei la dolar, cca 2 lei la marca dederista. Cursurile de schimb erau difuzate zilnic la oficiile de schimb sau la shop-uri, deci probabil ca "prima de 150%" era calculata in pretul produsului artizanal vandut.

  Turistii, sau asa-zisii turisti, care nu veneau neaparat in scop turistic, ci in vizita la rude (de ex. nemtii repatriati in fostul RFG) erau supusi unui schimb valutar obligatoriu, de 10 $/zi. Nu era o masura chiar nefireasca, majoritatea aduceau in tara marfa pe care o vindeau la negru, cu bun profit, facand astfel lei multi si negri. Iar tara avea nevoie, ca si acum, de valuta.

  Din afaceri cu bonurile de benzina pe lei, din valuta schimbata (sau doar lei reciclati),ca si din alte mismasuri in sfera serviciilor turistice, s-au imbogatit multi. Atunci, smecherii s-au imbogatit asa, acum se imbogatesc altfel.
 • 0 (0 voturi)    
  Acum inteleg (Marţi, 12 februarie 2008, 8:59)

  JleCarre [anonim]

  Ieri am postat un comentariu critic privind articolul cu fotbalul in comunism. Am gresit intr-o anumita masura.
  Si cel de ieri, dar mai ales cel de azi, transmit un dublu mesaj: generic - deriziv, pe de o parte, critic la adresa sistemului comunist (cum e normal, datorita comenzii politice actuale) si implicit - apologetic, pe de alta parte, scotand discret in evidenta: a/. existenta unei politici sistematice de stat, cu caracter strategic, privind dezvoltarea sportului/turismului; b/. un program coerent si inteligibil de actiuni pentru realizarea acestei strategii; c/. o viziune de perspectiva, cu obiective clare si concrete. Rezultat - un exemplu doar: in anii '70 intrau in tara peste 1 miliard de dolari/an din turismul international (cca. 5 mld Euro la paritatea actuala). Se poate confirma prin consultarea statisticilor timpului, care nu au fost infirmate pana in prezent. Ca sa nu mai vorbim de rezultatele in sport, incl. in fotbal (1986).
  [...si acum, injuraturile urmatorilor postatori...]
  • 0 (0 voturi)    
   Eficienta vs Mafie (Marţi, 12 februarie 2008, 10:45)

   Opinat [anonim] i-a raspuns lui JleCarre

   In anii comunismului institutiile turistice erau printre putinele din tara care functionau dupa criterii de EFICIENTA ECONOMICA, si nu dupa obiective de partid, planificari multilaterale, sociale samd. Motivele fiind evidente - concurenta internationala, promovarea pe piete competitive si criterii de performanta stabilite in relatie cu nevoile turistilor internationali.

   Cu toate acestea situatia nu este comparabila. Da, exista o viziune, o strategie si actiuni concrete de implementare pe termen mediu si lung. Dar acestea erau garantate de statul comunist, o prezenta constanta in viata economica a tarii.

   Astazi nu exista o prezenta constanta in viata economica a tarii si chiar daca ar fi. Exista banca nationala si alte cateva organisme, dar politicile vireaza in toate directiile si, cel mai grav, la schimbarea oamenilor se abandoneaza proiectele, fiind inlocuite cu altele care raspund la comenzile noilor mafii.

   In prezent turismul este afectat de lipsa de viziune, de cardasia mafiota intre politic si afaceri si nu in ultimul rand de lipsa unui sistem managerial de tip occidental, orientat pe EFICIENTA si SERVICII de CALITATE.

   Ca si in alte domenii, solutia este aplicarea legii fara mila. E singura solutie intr-un sistem democratic. Cu totii avem momente de furie cand ne dorim ca diversi indivizi sa fie pur si simplu "impuscati", dar asa ceva nu este posibil. Legea trebuie sa aiba singurul cuvant.

   PS: Institutul pentru investigarea crimelor comunismului e o adunatura de incompetenti. Un foc de paie. O sa le acord respectul atunci cand vor:
   - scoate la iveala adevaratele crime facute in anii '50 de echipa Pauker, Brucan, Grundman si toti ceilalti
   - cand vor studia lovitura de stat din 1989 si responsabilitatea celor 4000 de crime
 • 0 (0 voturi)    
  JleCarre: " o viziune de perspectiva" in anii 70 (Marţi, 12 februarie 2008, 11:03)

  mp1950 [anonim]

  Poti vorbi asa fiinca n-ai fost umilit in anii aceia de inalta "viziune" cand, ca roman, iti era interzis accesul in acele magazine "strategice", in o multime de baruri, restaurante si discoteci pe litoral, pe portiuni intregi de plaja. Eram milogi in propria tara! Si o pateai rau daca fortai accesul.
  Statisticile sant una, oamenii alta!
  N-ai fost umilit fiindca esti prea tanar sau fiinca...
  • 0 (0 voturi)    
   @opinat & mp1950 (Marţi, 12 februarie 2008, 12:05)

   JleCarre [anonim] i-a raspuns lui mp1950

   Ma bucur ca putem polemiza civilizat. @opinat - este un truism ca legile trebuie respectate si aplicate, doar d-aia sunt legi. Dar nu e suficient. In Grecia si Turcia, tari cu guverne schimbatoare si lovituri de stat in perioada 1960 - 1980, au fost lansate, dezvoltate si implementate strategii nationale ref. turismul si cultura, inca de la sfarsitul anilor '50, care au functionat INDIFERENT de guvern, lov. de stat etc. Desigur, cu sprijin occidental, in special in Turcia. Iar coruptia in Grecia si Turcia era mult mai ampla decat in Romania (si ramane la fel, doar ca sunt mai discreti). Atentie la enuntul final (Pauker...4000 morti). Este antisemit si incorect (nr. decese: 1120)
   @mp1950 - de acord cu milogi si umilinta, dar nu vad legatura. Oricum, erau facilitati pt. autohtoni: de ex. o camera de hotel categ. A era 75 lei sau 20 USD (tarifare dubla). Sa nu uitam ca eram in LAGARUL socialist


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by