Deputatul USR Stelian Ion spune că alianța cu PLUS "abia a trecut" de votul Comitetului Politic USR

de G.S.     HotNews.ro
Sâmbătă, 10 august 2019, 17:18 Actualitate | Esenţial


Stelian Ion
Foto: Camera Deputatilor
Deputatul USR Stelian Ion susține că alianța politică cu PLUS a trecut cu greutate de Comitetul Politic al USR, fiind neînțelegeri în partid și între cele două formațiuni politice privind condițiile formării alianței. O mare parte din USR nu a dorit alianța, potrivit unui mesaj obținut de Mediafax.

"Dragi colegi, Mă leagă multe de USR-ul ăsta și mă cred în stare de multe pentru el, pentru că sunt convins că acest partid este salvarea României. Cu o condiție însă: spiritul lui să rămână viu. România are nevoie de profesioniști, dar are, în egală măsură, nevoie ca de aer de oameni cu caracter. Am văzut sâmbătă, în comitetul politic, mulți oameni cu caracter. Am fost puși în fața unor alegeri pe care nici nu știam, în acea dimineață, că le avem de făcut. De fapt, nici nu au fost alegeri prea complicate, alianța electorală a trecut cu o majoritate covârșitoare, noi am dezbătut doar condițiile partenerilor noștri: susținerea candidaturii lui Dan și condiționarea colaborării de validarea alianței politice. Așa că m-am întrebat și vă întreb: cine se joacă cu salvarea României?", arată un mesaj al deputatului USR Stelian Ion, publicat pe un grup intern al partidului, după Comitetul Politic de săptămâna trecută.

"Surprinzător pentru mine, câțiva colegi s-au transformat în avocații PLUS stârnind revolta unei majorități din Comitetul Politic. De multe ori prezumând, chiar dincolo de rezonabil, ce și-ar dori PLUS. «Nu cred că PLUS ar accepta așa ceva», «am discutat în negocieri și au refuzat» etc. Ni s-a cerut, tot timpul, nu să fim USR, ci să ne punem în locul PLUS", conform sursei.

"Grupul din jurul lui Dan Barna a socotit că CP va fi o simplă formalitate și de aceea s-au grăbit să anunțe startul campaniei pe 4, fără să știe dacă alianta politică va fi sau nu acceptată. S-au înșelat și au oferit colegilor de la PLUS o monedă de șantaj pe care aceștia nu au ezitat să o folosească. Au făcut-o, dezamăgitor pentru mine, atât Dacian Cioloș cât și Vlad Voiculescu. Au declarat public, în timp ce eram în plină ședință, că noi, cei din USR ne ținem de interese mărunte, de «târguieli» pe funcții, de «(...)». Democrația nu e o (...). Sper să înțeleagă în final și partenerii noștri că democrația internă nu e un moft și că șantajul ăsta de 2 lei nu le face cinste", conform mesajului.

"Au mizat pe faptul că suntem oameni care-și respectă promisiunea de a merge până la capăt în această Alianță, dar au subestimat voința noastră de a apăra interesele USR, spiritul lui, dar mai ales determinarea noastre de a fi altfel. Cum este USR așa va fi și România și de fapt asta a fost miza Comitetului Politic. Să nu ne încălcăm propriile reguli, să nu facem compromisuri inacceptabile, să nu înghițim broaște râioase pentru o funcție, oricare ar fi aceea…Când Dan și grupul lui și-au dat seama că nu vom închide ochii la texte inacceptabile, care transformau democrația internă în cenușă, au cedat și au acceptat câteva dintre amendamentele noastre, de substanță, ceea ce nu e puțin lucru", a scris deputatul.

"Oricum, Dacian e de felicitat! A obținut imposibilul: o alianță în care are putere de decizie egală cu USR în condițiile în care noi deținem un aport de «capital politic» de 20%, iar PLUS-ul doar 6%. Pentru mine e uluitor și e foarte clar că, fără ajutorul unor colegi ai noștri, cei mai importanți, foști colegi din guvernul Ciolos, acest lucru nu era cu putință", arată sursa.

Acesta a mai transmis că alianța politică USR PLUS a trecut cu dificultate de votul Comitetului Politic al USR iar o mare parte din partid s-a împotrivit.

"Revenind la Alianța Politică. Să nu omiteți nicio clipă că ea abia a trecut de CP cu doar șase voturi diferență, iar o mare parte din USR nu a dorit-o, nici măcar în forma cu amendamentele admise de CP. Și în ciuda acestui fapt, tot au suprascris peste textul adoptat de noi. Ni se spune că ne împiedicăm de o virgulă. O virgulă poate schimba sensul unei fraze și știm că diavolul se ascunde în astfel de detalii. Dar chiar dacă nu ar fi așa, potrivit statutului, orice virgulă s-ar fi modificat, ea trebuia trecută, din nou, prin filtrul CP-ului. Nu uitați, așa cum suntem în interior, așa va fi România. Dacă azi se încalcă o regulă, mâine, cine știe?...Modificările apărute în textul votat de noi în CP mi se par inacceptabile ca procedură - eludarea Comitetului Politic și asumarea modificărilor, pe persoană fizică, de însuși președintele USR - dar și pe fond- nu toate modificările făcute din pix sunt corecturi de diacritice, așezarea corectă a unor virgule sau înlocuirea inocentă cu niște sinonime", conform lui Stelian Ion.

Acesta menționează exemple din variantele de lucru ale alianței politice.

"Câteva exemple:

În varianta votată de CP era stabilită, ca o condiție pentru însăși existența Alianței, ca toți membrii din conducerile locale, județene sau naționale ale USR și PLUS să îndeplinească condițiile de integritate ale ambelor partide. Această condiție, după modificările din pix, nu mai este o condiție esențială pentru însăși existența Alianței, ci s-a transformat intr-o condiție necesară doar pentru desemnarea candidaților (art. 6.1).

O condiție de integritate pentru a fi desemnat candidat din partea alianței era aceea ca respectivul membru să nu fi semnat un angajament cu Securitatea. (art. 6.3) Colegii de la PLUS au ținut morțiș ca aceasta condiție să nu îi vizeze pe cei care semnaseră angajamentul când erau minori. La prima vedere nu e un capăt de lume. În realitate însă, avem o mare problemă, mai ales că unii ne acuză, și pe noi dar și pe cei de la PLUS, că suntem partidul securiștilor. Întrebarea mea acum este: suntem? Am impresia că cei de la PLUS au un interes aici, ceea ce mă nemulțumește profund. Pe cine protejează? Nu vedeți aici o problemă? Cel care a semnat angajament cu securitatea când era minor și a continuat colaborarea când a devenit major e ok pentru a fi desemnat candidat din partea USR PLUS?

Am stabilit niște domenii prioritare pentru Alianță. A fost schimbată ordinea și au fost introduse noi domenii. Chiar dacă suntem de acord cu acestea, eu unul sunt de acord cu unele, potrivit statutului acestea trebuiau supuse aprobării CP. Nu că aș avea ceva împotrivă ca politica externă și de securitate să fie o prioritate, dar noi, USR, nu am considerat că este. A apărut și reforma constituțională în privința căreia eu, Silviu Dehelean, George Dircă, Vlad Gheorghe am cerut conducerii cu mult timp în urmă să abordăm frontal, fără succes. Noroc cu colegii de la PLUS care au reușit să-l convingă pe Dan... Eu am cerut ca justiția să fie introdusă printre priorități, dar nu înaintea Educației, care era prima în listă. Chestiunea asta are rol de mesaj politic".

"Toate aceste modificări aveau nevoie de o validare din partea Comitetului Politic, nu puteau fi trecute din pix. Adunarea și îngemănarea voințelor celor 2 partide trebuia facută de comisia de negociere, înainte de votul în CP, nu de președinte, sau de consilieri după vot. E ca și cum după votarea unei legi în Parlament, cei de la M Of modifică textul cu pixul după, ce acesta a fost votat. CP-ul nu a mandatat pe nimeni pentru niciun fel de modificări ulterioare, faptul că au fost făcute, ne vulnerabilizează juridic. Și până la urmă, cine stabilește că este vorba despre modificări de esență sau simple corecturi ori îmbunătățiri ale textului? Președinții, câțiva juriști, sfatul oamenilor buni și bătrâni care ei și doar ei știu care sunt adevărul și calea pentru USR? În condițiile în care AP a trecut la limită, în care există o mare nemulțumire în partid referitoare la încheierea acestei alianțe în această formă, orice modificare față de textul rezultat din CP reprezintă o sfidare și o insultă a inteligenței membrilor USR pentru care statutul, Constituția noastră, nu e o piedică, ci un sprijin de preț", conform sursei.

"Ideea că cei care acum ne «(...)» și ținem la respecatea statutului îi vrem răul lui Dan, că vrem răul României, că nu avem alt interes decât în a-i pune piedici lui Dan pentru a ajunge președinte, este iarăși jignitoare. Noi suntem cei pe care Dan se va baza în alegerile prezidențiale! Sau credeți că vor trage mai tare cei de la PLUS? Ideea că noi vrem schimbarea României și că nu contează prin ce mijloace o realizăm e falsă. Tocmai aceste «mijloace» incorecte, nerespectarea continuă a legilor, a celor mai elementare reguli ne-a adus în situația în care ne găsim. Atâția alții înaintea noastră au avut discursuri, poate mai bune decât ale noastre, și au exprimat intenții cel puțin tot atât de generoase. Când între cuvinte și fapte există o prăpastie, orice formă de credibilitate în fața oamenilor e pierdută", a transmis Stelian Ion.

Acesta însă atenționează că, în condițiile în care orice fel de critică este văzută ca un "sabotaj, ce vom face când vom fi la putere?".

"Trageți singuri concluziile, reflectați, sancționați derapajele, îndoiți-vă de ceea ce vi se spune. Nu asta le cerem oamenilor? Dacă în interior orice fel de critică este văzută ca un sabotaj, ce vom face când vom fi la putere? Gândiți-vă dacă nu cumva cel mai bun prieten este cel care vă atrage atenția că ați greșit, nu acela care vă laudă, încurajându-vă să persitați în greșeală. Vă rog nu fiți aceia care merg cu valul, se aliniază, fără să-și pună întrebări, aplaudă mărețele realizări, fără să privească în jur și la sine! Să aveți spor în toate și înțelepciune!", își încheie mesajul Stelian Ion.

Conducerile celor două partide au agreat, marți, ultimele modificări la protocolul de alianță politică, în urma deciziilor luate de Comitetul Politic al USR și Consiliul Național al PLUS. Din cauza procesului îndelungat de înregistrare a alianței, aceasta va fi dublată de o alianță electorală pentru prezidențiale.

Dan Barna anunțase, duminică, după ce Comitetul Politic al USR se întrunise cu o zi înainte, că partidul său a adoptat un protocol de alianță electorală pentru prezidențiale și un protocol de alianță politică cu PLUS, care avea o serie de amendamente ce urmau să fie comunicate partidului condus de Dacian Cioloș.

Alianța și-a lansat, miercuri, campania de strângere de semnături pentru candidatura lui Barna la prezidențiale, evenimentul fiind programat să aibă loc cu patru zile înainte.

Liderul USR Dan Barna a declarat că obiectivul Alianței USR-PLUS este de a fuziona pe viitor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4275 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Dar ultima declaratie..... (Sâmbătă, 10 august 2019, 17:27)

  gigiN [utilizator]

  ...a lui Barna cum a trecut ???
 • +5 (9 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 10 august 2019, 17:50)

  tirolez [utilizator]

  Ciolos ori e atat de egoist incat vrea sa fie motul si nu-i mai pasa de nimic, ori e omul psd.
  Ma uit la ce a facut cu celebra guvernare minoritara, care n-a facut decat sa netezeasca drumul lin al PSD-ului la rezultatul urias pe care l-au avut ,obtinut de fapt prin absenteism. Asta in doar 1 an de zile.
  Si acum la fel, USR a muncit si a strans semnaturi pentru referendum. El s-a marginit la a semna si a da un comunicat ca sprijina.
  Era de asteptat ca baietii din sistem sa-si bage coada, luase USR un avans prea mare. De ce nu s-a inscris in USR si atat si sa munceasca alaturi de ceilalti? Unde era PLUS cand cei de la USR erau agresati pe teren in judetele rosii?
  • -3 (3 voturi)    
   las-o ca macane (Sâmbătă, 10 august 2019, 18:33)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   sansa hotilor e sa strice ALIANTA CARE VA SCHIMBA ROMANIA- USR-PLUS.
   Sansa prostilor e sa le dea apa la moara!
 • -2 (10 voturi)    
  ce surpriza: oameni noi, mentalitati seculare (Sâmbătă, 10 august 2019, 17:52)

  Poiana lui Occam [utilizator]

  important este sa arati ca tu esti cel mai destept, restul e secundar
 • -4 (8 voturi)    
  Multa lume confunda alianta cu : USR_ul (Sâmbătă, 10 august 2019, 18:10)

  rov [utilizator]

  Pentru ca se spune Alianta USR_PLUS.
  Multi cred ca Ciolos e de la USR...
  Daca Ciolos candida la prezidentiale din partea PLUS, procentul era poate in favoarea PLUS...
  Dar intrucat scopul aliantei e accederea la guvernare, personal cred ca toti care lovesc intr-un fel sau altul acesta alianta sunt fie:
  1. PROSTI
  2. VANDUTI.
 • 0 (6 voturi)    
  Visul meu este ca PLUS si USR (Sâmbătă, 10 august 2019, 18:16)

  rov [utilizator]

  sa aterneze la conducerea Romaniei, unul la putere altul in opozitie,
  DAR, dar pana atunci trebuie sa RESETEZE ROMANIA!
  Si o pot face doar impreuna...si impreuna cu PNL din pacate!
 • -3 (5 voturi)    
  Stelain Ion e problema (Sâmbătă, 10 august 2019, 18:31)

  Adi_rus [utilizator]

  Pt mine e mai clar ca lumina zilei ca Stelian Ion e problema. Exista 2 posibile scenarii:

  1. Stelian Ion e chiar e dus cu pluta si nu intelege notiuni precum Binele Suprem sau Compromis Optimal.
  2. Stelian Ion e un inflitrat al altor forte cu menirea sa distruga unitatea noii forte politice din Romania. Marturisesc ca eu unu' sunt mai atras de aceasta a doua teorie. Sa nu uitam ca Stelian Ion a fost avocatul lui Radu Mazare deci legaturile lui cu vechea clasa politica nu sunt de neglijat. Da stiu ca o sa-mi spuneti ca vai ce actiuni si initiative valoroase a avut Stelian Ion in USR. Nu neg, dar nu exact asta face un "agent infiltrat" pt a-si castiga increderea.

  USR va trebui cat de curand sa ia masuri impotriva lui Stelian Ion. In nici o organizatie nu ti se permite sa pui noroi in ventilantor la adresa ei, indiferent ce merite ai tu. Rufele se spala in familie nu in public.
 • -2 (4 voturi)    
  Mai bine era o alianta cu PSD (Sâmbătă, 10 august 2019, 18:33)

  mihai2015 [utilizator]

  Stelian Ion face parte din oamenii care se cred perfecti, si ceilalti (PNL si Plus) sint patati.
  Numai USR e un partid de oameni puri, ar trebui sa se uite si in ograda proprie.
  Individul asta face, poate cu stiinta, jocul PSD.
  Mult succes.
 • -3 (5 voturi)    
  Ha, ha, ha... (Sâmbătă, 10 august 2019, 18:34)

  Lucky1 [utilizator]

  ...au si inceput aburii betiei de putere chiar inainte de a pune mana pe putere.
  Politicianul roman este acelas indiferent de eticheta din piept.
  Plus are ceva ce nimeni in Romania nu are in acest moment: pe Dacian Ciolos cu bunul sau renume si aprecierile mai marilor Europei.
  Pe cine are USR, pe Stelian? Care Stelian? Un fel de Orban si el...
  • +2 (2 voturi)    
   he he he (Sâmbătă, 10 august 2019, 19:41)

   /./ [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

   Eu cand am votat USR pt oameni ca Stealin am votat Nu vreau oameni cu nume, am vazut cat sunt astia de capabili de 30 de ani incoace.Vreau oameni simpli din popor iar Stealin e unul dintre ei.Plus e un partid de lider, moare liderul dispare partidul, de partide de tatuci ( Iliescu, Basescu, Tericeanu ) sunt satul pana peste cap.
   • -1 (1 vot)    
    oameni simpli... (Sâmbătă, 10 august 2019, 23:13)

    Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui /./

    macar sa stie cat face 1 si cu 1. Ce ne trebuie noua entelectuali...ca noi stie ce vrem, estem destepti...
 • +4 (4 voturi)    
  Treaba e simpla, (Sâmbătă, 10 august 2019, 18:58)

  /./ [utilizator]

  PLUS vrea jumate din felie chiar daca in sondaje stau jos de tot.Care a fost logica pt care nu s-au inscris in USR si s-a format un nou partid daca nu doar ciolanul??De fuziune nici nu vor cei de la PLUS sa auda, dar vor egalitate la bucate, destepti baietii.Sper ca cei din USR sa nu cedeze cu una cu doua la orice vine dinspre PLUS , pana la urma ei au nevoie de voi nu voi de ei.
 • +1 (1 vot)    
  totusi subiect (Sâmbătă, 10 august 2019, 21:26)

  ananstef [utilizator]

  ce treaba are PLUS cu minorii care au semnat angajament cu securitatea??? cine poate oferi un raspuns aici?
  • 0 (0 voturi)    
   securitatea (Sâmbătă, 10 august 2019, 22:02)

   RazC82 [utilizator] i-a raspuns lui ananstef

   E clar ca cei de la Plus sunt vulnerabili, altfel nu ar fi insistat pe asa ceva. Chiar si daca ai fost copil si ai semnat un angajament, ok, nu stiai ce faceai dar nu ai ce cauta in politica.

   Daca vrem oameni noi, sunt sigur ca putem gasi oameni integrii care nu au avut absolut nici o legatura cu vechiul sistem.

   Tare mi-e ca Plus e vulnerabil si or sa apara dosare la un moment dat care o sa ii traga in jos si pe astia de la USR.. Pana acum au fost doar chestii indirecte...copiii unui securist care au inffintat Plus, aluzii la Ciolos ca e ruda cu nu stiu ce general, parca vad ca or sa apara bombe reale scoase de la sertar fix cand conteaza, la alegerile pentru parlamentare.

   In politica imaginea conteaza, daca USR nu are grija sa isi respecte propriile standarde, o sa se duca la fund cu piatra de moara Plus cu tot.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by