Ministerul Afacerilor Externe îi atenționează pe cei care călătoresc în Ungaria că sistemul pentru plata taxelor rutiere din Ungaria nu va fi disponibil începând cu data de 10 august 2019, orele 23:00 până la data de 11 august 2019, cel târziu până la ora 03:00, anunță Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Ungaria că, având în vedere comunicatul de presă remis de către Serviciul maghiar pentru Plata Taxelor de Drum (NÚSZ), sistemul pentru plata taxelor rutiere din Ungaria nu va fi disponibil începând cu data de 10 august 2019, orele 23:00 până la data de 11 august 2019, cel târziu până la ora 03:00", potrivit unui comunicat publicat vineri.

Ministerul transmite că vor fi afectați cei care utilizează E-VINIETTE sau E-TOLL, cât şi utilizatorii de track-ere GPS instalate în sistemul de bord al vehiculului. Totodată, nu vor putea fi efectuate plăți iar soldul nu va putea fi reîncărcat.

"Potrivit comunicatului, se va derula activitatea de mentenanţă periodică, care va afecta atât clienţii care utilizează E-VINIETTE sau E-TOLL, cât şi utilizatorii de track-ere GPS instalate în sistemul de bord al vehiculului. În intervalul menţionat, printre altele, nu va exista posibilitatea de a se efectua plăţi sau de a se reîncărca soldul. Declaraţiile legate de taxa de drum pentru vehiculele dotate cu track-ere GPS vor fi acceptate în cazul existenţei soldurilor necesare, după finalizarea activităţii de mentenanţă. În comunicat, se mai atrage atenţia asupra faptului că tronsoanele de drum cu taxă nu vor fi disponibile gratuit în timpul intervenţiilor de mentenanță asupra sistemului", potrivit sursei citate.

Se recomandă achiziţionarea dreptului de utilizare a drumului (E-VINIETTE, E-TOLL) înaintea perioadei de mentenanţă, de pe site-urile www.ematrica.nemzetiutdij.hu, respectiv www.HU-GO.hu, la oficiile de relaţii cu clienţii ale NÚSZ Zrt. (https://nemzetiutdij.hu) sau la partenerii acestuia.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Budapesta: +3613847689, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României la Budapesta: +36305356912.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://budapesta.mae.ro, http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/HU-Ungaria.html, http://www.utinform.hu și www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă" (http:/www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.