În această zi, acum 20 de ani, președintele rus Boris Elțin l-a numit pe Vladimir Putin premier și succesor la președinția Rusiei, notează Moscow Times.

Moscow Times in 1999Foto: Moscow Times

La acel moment, cei mai mulți ruși nu știau mai nimic despre bărbatul de 46 de ani ce conducea Serviciul Federal de Securitate (FSB), Putin reușind, în general să se ferească de atenția publică.

Oponenții politici ai puterii de atunci au criticat decizia lui Elțîn, acuzând lipsa de experiență politică a lui Putin și legăturile lui cu forțele de securitate. Unii analiști chiar au considerat că acesta va pierde alegerile prezidențiale ce urmau.

Totuși, de atunci, Vladimir Putin și-a întărit poziția la vârful politicii rusești și a fost la putere, fie ca președinte, fie ca premier, timp de două decenii.

Președintele Dumei de stat din 1999, Gennady Seleznyov, spunea atunci că toți cei care au fost numiți de Elțîn drept urmași au fost până la urmă dați afară: ”Elțîn a pus cruce carierei lui Putin”.

Și analiștii politici apreciau că lui Putin, un orator stângaci, ce făcea rar declarații publice, îi va fi greu să convingă la prezidențialele ce urmau să fie organizate în anul viitor. ”Nu pot să cred că într-un an de zile Putin va putea fi transformat într-un politician viabil”, spunea, acum 20 de ani, Yevgeny Volk, de la Heritage Foundation.