Directorul general al Oracle România, Sorin Mîndruțescu, acuzat de procurori că ar fi primit mită aproape 870.000 de euro de la reprezentanții unor firme IT, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, a anunțat DNA. Instituția mai precizează că el a depus o garanție pentru cauțiunea stabilită la 500.000 de euro.

Sorin MindrutescuFoto: AGERPRES

Potrivit DNA, Mîndruțescu a respectat obligațiile privind cauțiunea, în sensul că a pus la dispoziția procurorilor înscrisuri din care rezultă constituirea unei garanții reale imobiliare asupra unui imobil evaluat la 835.000 de euro.

Totodată, DNA precizează că în cazul directorului Oracle a fost luată măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile. "Inculpatului Mîndruțescu Sorin Mihai i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive", spun procurorii.

În conformitate cu dispozițiile art. 217 C.p.p. cauțiunea garantează participarea inculpaților la procesul penal și respectarea de către aceștia a obligațiilor, putând servi pentru repararea pagubelor cauzate prin infracțiune, a cheltuielilor judiciare sau a amenzii, adaugă DNA.

Acuzațiile procurorilor:

  • "Sorin Mihai Mîndruțescu a pretins și ulterior a primit mită suma totală de 869.413 euro de la reprezentanții unor firme din domeniul IT (parteneri acreditați ai companiei multinaționale), pentru ca, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să pună la dispoziția acestora oferte de preț avantajoase privind produsele comercializate de filiala din România a Oracle, astfel ca respectivele societăți să poată să se înscrie și să participe la anumite licitații publice organizate de diverse instituții de stat sau cu capital de stat - Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Compania Națională de Transport al Energiei Electrice ”TRANSELECTRICA” SA, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Administrația Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).
  • Ofertele de preț priveau produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, în special licențele IT necesare instituțiilor publice.
  • Licitațiile organizate de companiile de stat aveau ca obiect achiziția de echipamente de tehnică de calcul, componente, accesorii, produse și aplicații software și servicii conexe necesare implementării unor proiecte de servicii on-line, ori a unor proiecte de dezvoltarea, extinderea și adaptarea sistemelor informatice; de asemenea, licitațiile aveau ca obiect suplimentarea ori reînnoirea de produse software ori servicii de suport tehnic și mentenanță.
  • Suma totală de 869.413 euro a fost pretinsă și primită de Mîndruțescu, cu titlu de mită, în opt situații, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013. Banii au fost primiți fie în conturi personale ale inculpatului, fie în conturi ale unor societăți controlate de inculpat".

Miercuri seară, la finalul audierilor la DNA, directorul general Oracle România, Sorin Mîndruțescu, le-a spus jurnaliștilor că este vorba despre "o regretabilă neînțelegere". "Compania Oracle nu este parte din acest dosar. Noi considerăm că este vorba - din datele care au fost puse la dispoziție - de o regretabilă neînțelegere și împreună cu avocații vom încerca să aducem în zilele următoare probele necesare pentru a încerca să rezolvăm această regretabilă neînțelegere”, a susținut Mîndruțescu, la ieșirea de la DNA.

Cine este Sorin Mîndruțescu, șeful Oracle România, urmărit penal după ce ar fi luat aproape 900.000 de euro mită