Legea privind căutarea persoanelor dispărute va fi discutată în primă lectură în ședința de guvern de joi. Potrivit proiectului inițiat de MAI, ​polițiștii vor putea utiliza mijloace și metode de localizare, intercepta comunicații și accesa sisteme informatice doar cu autorizare de la procuror, în caz de pericol grav în care se află o persoană dispărută. De asemenea, sistemul RO-ALERT poate fi folosit în cazul răpirii unui minor.

PolitiaFoto: Facebook - Politia Romana

Proiectul de legeprevede posibilitatea utilizării unor mijloace și metode de localizare, specifice până în prezent doar procesului penal, pentru găsirea unei persoane dispărute aflate într-o situație de vulnerabilitate. La acest moment nu există posibilitatea legală de a găsi o persoană dispărută prin localizarea telefonului mobil pe care îl are asupra sa, acest lucru fiind posibil doar atunci când există indicii că este vorba de o infracțiune și se deschide un dosar penal, se arată într-un comunicat al MAI. Potrivit sursei citate, proiectul prevede posibilitatea utilizării tehnicii de localizare și atunci când persoana dispărută aflată într-o situație de vulnerabilitate contactează autoritățile prin mijloace informatice de comunicare.

Persoane vulnerabile:

• persoana cu privire la care există date și informații că este victima unor infracțiuni contra vieții, de lipsire de libertate în mod ilegal, de trafic și exploatare a persoanelor vulnerabile sau a unei infracțiuni contra libertății și integrității sexuale;

• copiii;

• persoana care urmează un tratament medical a cărui întrerupere îi pune în pericol integritatea corporală, sănătatea sau viața;

• persoana cunoscută cu un comportament suicidal sau cea cu privire la care există date și informații că planifică să se sinucidă.

Metodele speciale de căutare:

• localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice;

• interceptarea comunicațiilor ori a oricărui tip de comunicare la distanță;

• accesul la un sistem informatic;

• obținerea datelor de trafic și de localizare prelucrate de către furnizorii de rețele publice de comunicații electronice ori furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului

• reținerea, predarea sau percheziționarea trimiterilor poștale;

• obținerea datelor privind tranzacțiile financiare ale unei persoane;

• cercetarea criminalistică în domiciliul, reședința sau sediul unor persoane, fără acordul acestora;

• obținerea datelor privind situația medicală a unei persoane.

Utilizarea acestor metode se va face în baza unei autorizații emise de judecător pe o durată de cel mult 30 de zile, dar în caz de pericol se va face doar în baza autorizării procurorului pe o durată de maxim 48 de ore, urmând ca autorizarea judecătorului să fie solicitată până la expirarea acestui termen.

De asemenea, căutarea unei persoane dispărute aflată într-o situație de vulnerabilitate într-o locuință sau orice spațiu delimitat în orice mod, ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, se face cu acordul acesteia sau al reprezentatului legal. Prin excepție, nu este necesar acordul atunci când există indicii că viața sau integritatea corporală a persoanei dispărute aflată în spațiul respectiv este în pericol.

Special pentru găsirea copiilor, se introduce sistemul telefonic call-center ”Dispariție minor”, care va asigura preluarea cu celeritate a apelurilor, inclusiv a unor fotografii, și declanșarea procedurilor de căutare imediat de către organele de poliție competente în cauză.

Pentru situații în care există suspiciuni de răpire a copilului se simplifică activarea mecanismului “Alertă răpire copil”, un mecanism deja existent care asigură popularizarea anunțului de posibilă răpire, prin persoane juridice partenere, inclusiv prin mass-media.

De asemenea, sistemul RO-ALERT poate fi utilizat și pentru transmiterea către populație a mesajului de alertă în cazul răpirii unui minor, se mai arată în proiect.