DNA spune că a clasat doar o parte din dosarul în care este vizat primarul din Baia Mare Cătălin Cherecheș, respectiv un dosar disjuns din cel în care edilul a fost trimis în judecată în septembrie 2018, pentru fapte de corupție. Dosarul în care Cherecheș a fost trimis în judecată se află pe rolul Tribunalului Maramurș, a transmis DNA, la o zi după ce Cherecheș a susținut că procurorii i-ar fi clasat dosarul deschis în 2013 pentru abuz în serviciu, luare de mită în formă continuată, efectuarea de operațiuni financiare, acte de comerţ incompatibile cu funcția, instigare la abuz în serviciu, respectiv trafic de influenţă.

Catalin CherechesFoto: Hotnews

DNA precizează, într-un răspuns transmis marți la solicitarea HotNews.ro, că în dosarul la care face referire Cătălin Cherecheș, deschis în 2013 la DNA - Serviciul teritorial Cluj, primarul din Baia Mare a fost trimis în judecată în 19 septembrie 2018 pentru mai multe infracţiuni săvârşite în calitatea sa de edil. Potrivit DNA, în prezent dosarul se află pe rolul Tribunalului Maramureș în procedura de cameră preliminară, cu termen de judecată în 16 septembrie.

Din dosarul trimis în judecată în 2018, s-a disjuns și s-a format un alt dosar vizându-l pe Cătălin Cherecheș, pentru alte presupuse infracțiuni, respectiv abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, luare de mită în formă continuată; trafic de influență în formă continuată; efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția pe care o îndeplinește, precum și cu privire la alte persoane, afirmă DNA.

În dosarul disjuns, în 16 iulie 2019, prin ordonanță, s-a dispus clasarea cu privire la o parte dintre infracțiunile menționate, pe motiv că fapta nu există, respectiv fapta nu e prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege. Cu privire la celelalte infracțiuni, respectiv luare de mită în formă continuată în cazul lui Cătălin Cherecheș, și cu privire la infracțiuni în cazul altor persoane, prin aceeași ordonanță de clasare cauza a fost disjunsă și formează în prezent obiectul unui dosar aflat în curs de urmărire penală pe rolul Serviciului teritorial Cluj, conform procurorilor anticorupție.

De asemenea, DNA precizează că într-un dosar separat instrumentat de Serviciul Teritorial Cluj, în 19 mai 2016 s-a dispus trimiterea în judecată a lui Cherecheș Cătălin, primar al municipiului Baia Mare, pentru luare de mită în formă continuată. În prezent, acest dosar este pe rolul Tribunalului Cluj, cu termen de judecată în 5 septembrie 2019.

Cătălin Cherecheș a susținut luni, într-o conferință de presă, că DNA i-ar fi clasat dosarul, "confirmând" astfel nevinovăția pe care el și-a susținut-o în toți acești ani. "Mi-am susţinut nevinovăţia, acum o confirmă şi ei: DNA a închis dosarul în care sunt cercetat de 6 ani. Vin în faţa băimărenilor, astăzi, manifestându-mi din nou încrederea în instituţiile judiciare din România", a afirmat Cherecheş în conferinţa de presă în care şi-a anunţat candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 2020, potrivit Agerpres.

El a ţinut să "remarce profesionalismul, bunul simţ şi buna măsură" a celor de la DNA.

Cătălin Cherecheş a fost arestat preventiv pentru luare de mită în formă continuată de Tribunalul Cluj în 27 aprilie 2016, pe o perioadă de 30 de zile, iar Curtea de Apel Cluj a menţinut această hotărâre. Tribunalul Maramureş a prelungit, în 24 mai 2016, arestul preventiv al acestuia. Cătălin Cherecheş s-a aflat în perioada august – decembrie 2016 în arest la domiciliu, după care a fost plasat sub control judiciar.

Cherecheş a fost reales, în urma ultimelor alegeri locale din 2016, în funcţia de primar al municipiului Baia Mare cu peste 70% din voturi, și a depus jurământul, însă a fost suspendat din funcţie prin ordin al prefectului judeţului Maramureş. În mai 2017, Curtea de Apel Cluj a admis contestaţia lui Cherecheş la o decizie a Tribunalului Cluj şi a decis ridicarea măsurii controlului judiciar, astfel că acesta a revenit la Primărie.