Șeful Jandarmeriei, Cătălin Ionuț Sindile, va fi schimbat din funcție, urmând să fie înlocuit cu inspectorul șef al Jandarmeriei Dolj, Constantin Florea, au declarat, pentru Mediafax surse din Ministerul Afacerilor Interne. Sindile era împuternicit la comanda Jandarmeriei din 15 august 2018, după violențele de la mitingul din 10 august, când jandarmii au intervenit în forță împotriva manifestanților. La momentul 10 august, Sindile era prim-adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoș.

Ionut Catalin SindileFoto: Jandarmeria Romana

În 21 septembrie 2018, Cătălin Ionuț Sindile a fost pus sub acuzare de către procurori pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în dosarul violențelor de la protestul din 10 august 2018 din Piața Victoriei, alături de Sebastian Cucoș, fostul șef al Jandarmeriei, dar și alături de cel care conduce și acum Jandarmeria Bucureşti, maiorul Laurenţiu Cazan, precum și alături de comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din Ministerul Afacerilor Interne.

Sindile era împuternicit în funcția de inspector general al Jandarmeriei Române din 15 august 2018. ”Această decizie a fost luată având în vedere importanța sarcinilor ce revin Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, precum și necesitatea asigurării, cu celeritate, a actului managerial", motiva atunci Ministerul de Interne codus de Carmen Dan.

Colonelul Ionuț Cătălin Sindile are 41 de ani și este născut în județul Teleorman. A absolvit Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, la arma jandarmi, în anul 2000 și are o experiență de 19 ani în Jandarmeria Română. El era perceput drept un apropiat al lui Carmen Dan, înlocuită recent de Viorica Dăncilă din funcția de ministru de Interne.

Cine este succesorul lui Sindile la șefia Jandarmeriei

Viitorul șef al Jandarmeriei, generalul de brigadă Constantin Florea, în vârstă de 53 de ani, este inspector-șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi "Mihai Bravu” Dolj din anul 2009.

Potrivit CV-ului său de pe site-ul instituției, între 2005 și 2009 Florea a fost comandant adjunct al Grupării Mobile de Jandarmi "Frații Buzeşti” Craiova, iar înainte, respectiv între 2004-2005, a fost adjunct al comandantului şi șef de stat major la Comandamentul Județean de Jandarmi Dolj.

Constantin Florea a absolvit Colegiul Național de Apărare, dar și Colegiul Național de Informații din cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” Bucureşti.