Consiliul de Etică și Management Universitar propune destituirea lui Tudorel Toader de la șefia Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași din cauza refuzului de a-și exprima un punct de vedere pe existența plagiatului în teza de doctorat a lui Codruț Olaru, potrivit președintelui organismului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Gheorghe Iancu, președintele Consiliului de Etică și Management Universitar, organism consultativ al Ministerului Educației Naționale, a declarat, luni, pentru Mediafax, că așteaptă un punct de vedere de câteva luni de zile din partea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a cărui rector este Tudorel Toader, pe suspiciunea de plagiat existentă în teza de doctorat a procurorului Codruț Olaru, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

“Noi așteptam de luni de zile răspunsuri de la ei și nu ne-au dat niciunul. După ce am aflat din declarația aceea făcută înțeleg că de doamna Șercan, căreia i-am respins o sesizare, sa știți. De data asta însă, treaba e serioasă. Am propus printre altele, din cauza inactivității intenționate a universității conduse de domnul Toader, care ne-a ignorat total, ne-am permis să propunem destituirea dânsului din calitate de rector (al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași -n.r.) (...) Acum s-a internat am înțeles (...) pentru ca nu se poate lua nicio măsura cât e internat. El crede că o sa fie toată viața internat”, a spus Iancu.

Întrebat dacă ar putea fi dispusă inclusiv desființarea instituției, Gheorghe Iancu a replicat: “E gravă treaba asta, e grav dacă se întâmplă treaba asta. Dacă se întâmplă treaba asta și este cam pe cale de a se întâmpla, e foarte grav. În orice caz, trebuie să răspundă și rectorul care nu are decât trei oameni în școala doctorală, adică minimum (...) are doar o școală doctorală și inactivitatea asta și a Comisiei de etică de acolo de la universitate demonstrează că vor să apere ceva, adică vor să-l apere pe domnul Codruț, ceea ce e foarte rău, e foarte complicat”.

Președintele Consiliului de Etică și Management Universitar spune că organismul pe care-l conduce a solicitat deja destituirea lui Tudorel Toader din funcția de rector, însă decizia va fi luată la nivelul conducerii Ministerului Educației Naționale.

“E foarte rău pentru că teza e 100% copiată din câte am aflat (...) sesizarea a fost făcută de către noi pentru ca CNATDCU nu a luat măsuri, îmi pare rău, nici nu putea să ia măsuri, noi ne pronunțăm asupra tuturor consiliilor când e vorba de etică, dar aici nu avea ce face CNATDCU pentru ca nu au primit nimic de la Comisia de etică de la universitate, care avea obligația să facă niște demersuri. Pentru că domnul rector a susținut o asemenea treabă, noi am propus destituirea rectorului și reluarea activității, adică realegerea mi se pare, deși am mai propus noi niște măsuri, realegerea membrilor Comisiei de etică din universitate. Există riscul să se cam reorganizeze, ca să nu spun altfel", a mai spus Gheorghe Iancu.