Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îi avertizează pe românii care se află sau care vor să meargă în Grecia că autoritățile elene au informat despre riscul contractării virusului West Nile pentru perioada de vară. Până acum, au fost raportate 25 de cazuri, dintre care două decese.

TantariFoto: MorgueFile.com

Potrivit Ministerului român de Externe, regiunile afectate până în prezent sunt: Katerini, Topeiros Xanthi, Nestos Kavala, Larisa, Sofades Kaditsas, East Attica, Spata.

Până în prezent, au fost raportate 25 de cazuri de infectare cu virusul West Nile, iar două persoane au decedat.

Se recomandă să se folosească îmbrăcăminte care să acopere cea mai mare parte a corpului și, de asemenea, folosirea unui spray special atât pentru corp, cât și pentru mediul înconjurător.

Românii pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Atena: +302106728879, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCR) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație de urgență au la dispoziție și telefonul de permanență al Ambasadei României în Republica Elenă +306978996222 și pe cel al Consulatului General al României la Salonic +306906479076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://atena.mae.ro http://salonic.mae.ro, www.mae.ro și reamintește că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația “Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Semnele infectării cu virusul West Nile

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, semnele infectării cu virusul West Nile sunt: febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături, erupţii cutanate, iar persoanele care au aceste simptome trebuie să meargă la cel mai apropiat cabinet medical.

Totuși, conform sursei citate, aproximativ 80% dintre persoanele infectate cu West Nile nu au simptome.

În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani, cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară, spun specialiştii.

Recomandările specialiștilor de la Institutul ”Cantacuzino” pentru a preveni contractarea bolilor transmise de ţânţari:

  • evitarea expunerii între apusul de soare şi zorii zilei, când ţânţarii au cea mai mare activitate sau îmbrăcarea unor bluze cu mâneci lungi, pantaloni lungi şi șosete;
  • utilizarea de substanţe repelente, care conţin DEET (N,N-diethyl-3-methylbenzamide), pe părţile neacoperite ale corpului; - evitarea pătrunderii ţânţarilor în case prin montarea de plase la uşi şi ferestre;
  • folosirea benzilor impregnate cu permethrin în zonele unde nu este posibilă evitarea intrării ţânţarilor în camera de dormit;
  • utilizarea în interiorul locuinţei a spray-urilor sau a altor produse insecticide, dar și a uleiurilor aromatice pe bază de lavandă sau ulei de crizantemă;
  • aplicarea de permethrin pe haine, plase de ţânţari, pereţii cortului sau pe alte materiale, dar nu pe piele;
  • eliminarea apei stagnate, prin golirea recipientelor de colectare a apei pluviale, a jardinierelor, bidoanelor şi găleţilor, îndepărtarea anvelopelor uzate din curţi, curăţarea jgheaburilor înfundate, îndepărtarea gunoiului menajer.