O tonă de cocaină a fost confiscată în Uruguay, ţară care este pe cale să devină o placă turnantă a traficului cu acest drog care are ca destinaţie Europa, informează duminică AFP, citată de Agerpres.

DroguriFoto: EuroNews

Conform anunţului făcut sâmbătă de Ministerul de Interne de la Montevideo, cocaina împărţită în 817 pachete a fost descoperită într-o locuinţă din staţiunea balneară Parque del Plata, aflată la 55 km est de capitală. Trei suspecţi uruguayeni, traficanţi de droguri, au fost arestaţi şi deferiţi justiţiei.

Capturile de cocaină în Uruguay sau provenind din această ţară, care totuşi nu produce acest drog, s-au înmulţit în ultimul an. Vineri, poliţia germană a anunţat confiscarea unei cantităţi record de 4,5 tone de cocaină în portul Hamburg, descoperită într-un container provenind din Montevideo, care urma să ajungă la Anvers (Belgia).

Pe 16 mai, 603 kilograme de cocaină au fost descoperite pe aeroportul Mulhouse-Bâle (Franţa), la bordul unui avion particular care venea din Uruguay. În urma acestor două capturi din Europa, directorul vamei din Uruguay, Enrique Canon, şi-a prezentat demisia fiind considerat responsabil pentru lejeritatea controalelor vamale la frontiere şi în porturi.

Aceste capturi "demonstrează că traficanţii ar putea avea de gând să folosească din ce în ce mai mult acest stat din America de Sud ca punct de încărcare a drogurilor destinate Europei", conform unui articol apărut pe site-ul independent de analiză a criminalităţii Insight Crime.

În opinia analistului independent şi comisar în retragere Robert Parrado, traficanţii de cocaină s-au concentrat în ultima perioadă asupra Uruguayului ca urmare a "frontierelor sale permeabile şi vulnerabile în materie de controale". La sfârşitul lunii iunie, italianul Rocco Morabito, supranumit "Regele cocainei" arestat în 2017 în Uruguay, a evadat dintr-o închisoare din Montevideo şi continuă să se afle în libertate.