Justiţia rusă a anunţat sâmbătă deschiderea unei anchete pentru ''spălare de bani'' împotriva organizaţiei principalului opozant al Kremlinului, Alexei Navalnîi, într-un moment în care susţinătorii opoziţiei s-au adunat la Moscova pentru o manifestaţie în favoarea alegerilor libere.

Alexei NavalniiFoto: Agerpres/AP

Potrivit anchetatorilor, persoane având legături cu Fondul de luptă împotriva corupţiei al lui Navalnîi ar fi primit ilegal sume de până la aproape un miliard de ruble (13,8 milioane de euro). Ele ar fi "spălat" apoi aceşti bani cu ajutorul mai multor conturi bancare înainte de a-i transfera în conturile organizaţiei, scrie AFP, citată de Agerpres.

"Anchetatorii vor determina sursele acestor fonduri criminale, valoarea lor, precum şi orice grup de persoane implicate în acest mecanism de finanţare ilegal", a transmis Comitetul de Anchetă într-un comunicat.

Fondul de luptă împotriva corupţiei al lui Navalnîi este la originea multor anchete privind stilul de viaţă fastuos şi corupţia din sânul elitei ruse. Ignorată de media publice, organizaţia este extrem de prezentă pe reţelele de socializare, unde rapoartele sale sunt foarte mult distribuite, în special cel care îl acuză pe premierul Dmitri Medvedev că se află la conducerea unui imperiu imobiliar.

În ultima sa anchetă difuzată joi, Navalnîi a acuzat-o pe adjuncta primarului Moscovei, Natalia Sergunina, că a deturnat miliarde de ruble din bani publici prin gestionarea parcului imobiliar al primăriei.

Alexei Navalnîi ispăşeşte de la 24 iulie o pedeapsă de 30 de zile de închisoare pentru apeluri la manifestaţii. Spitalizat în weekendul trecut pentru o "gravă reacţie alergică" înainte de a fi trimis în celulă, el a sesizat justiţia, acuzând o posibilă "otrăvire".

Acuzaţiile justiţiei ruse survin în contextul în care sute de persoane s-au adunat sâmbătă în centrul Moscovei pentru o nouă manifestaţie care cere să li se permite candidaţilor opoziţiei să participe la alegerile locale de la 8 septembrie. Conform organizaţiei neguvernamentale OVD-Info, specializată în monitorizarea arestărilor, peste 600 de persoane au fost reţinute de poliţie în timpul manifestaţiei.