Aproape 20.000 de deținuți, eliberați în baza recursului compensatoriu. 840 erau condamnați pentru omor, iar 566 pentru viol / 1.300 au recidivat și s-au întors în penitenciar - UPDATE

de MH     HotNews.ro
Sâmbătă, 3 august 2019, 13:11 Actualitate | Esenţial


penitenciar
Foto: Hotnews
​Aproape 20.000 de deținuți au fost eliberați în perioada august 2017- iunie 2019 în baza controversatei legi a recursului compensatoriu, potrivit datelor transmise Ministerului Justiției de către Administrața Națională a Penitenciarelor. Dintre aceștia, 840 erau condamnați pentru omor, 73 pentru omor calificat, 191 pentru trafic de minori și 566 pentru viol. 1.300 au recidivat și s-au întors în penitenciar. 39 aveau condamnări pentru viol, 7 pentru trafic de persoane și 186 pentru tâlhării.

Datele au fost făcute publice de către deputatul Florin Roman, care i-a transmis o interpelare ministrului Justiţiei, solicitându-i să publice informațiile oficiale privind deţinuţii eliberaţi ȋn baza regimului compensatoriu.

În perioada 19.10 2017- 21.06.2019 din unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor au fost puse în libertate, în baza Legii 169/2017 privind recursul compensatoriu, 18.849 de persoane.

Conform datelor Administrației Naționale a Penitenciarelor, 87 de condamnați eliberați în baza recursului compensatoriu aveau condamnări pentru trafic de persoane, 191 pentru trafic de minori, 566 pentru viol, iar 108 pentru lipsire de libertate în mod ilegal. În aceeași perioadă, au fost eliberați în baza recursului compensatoriu și 1.460 de deținuți condamnați pentru tâlhărie calificată.

Situația pe infracțiuni relevante:
 • 840 - deținuți care aveau condamnări pentru omor
 • 73 - pentru omor calificat
 • 143 - ucidere din culpă
 • 355 - lovire sau alte violențe
 • 81 - loviri sau vătămări cauzatoare de moarte
 • 108 - lipsire de libertate
 • 191 - trafic de minori
 • 98 - proxenetism
 • 566 - viol
 • 103 - act sexual cu un minor
 • 2 - racolarea minorilor în scopuri sexuale
 • 643 - tâlhărie
 • 1.460 - tâlhărie calificată
 • 3.048 - furt calificat
 • 356 - furt
 • 147 - constituire de grup infracțional organizat
Aproape 1.300 de condamnați eliberați au recidivat și s-au întors în penitenciar

Aceleași date arată că din totalul persoanelor care au fost puse în libertate în baza recursului compensatoriu, 1.299 au fost rearestate și s-au întors în penitenciar.

Între cei care au recidivat se află și 39 de persoane cu condamnări pentru viol, 12 condamnați pentru omor calificat, 7 pentru trafic de minori și 186 pentru tâlhărie.

Opoziția a solicitat o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a modifica legislația în urma crimei de la Caracal, cerând abrogarea Legii recursului compensatoriu. "În 11 iunie majoritatea parlamentară PSD-ALDE a votat ȋmpotriva proiectului de lege depus de Partidul Naţional Liberal pentru abrogarea Recursului Compensatoriu şi stoparea eliberării timpurie a infractorilor din puşcării. Somăm majoritatea parlamentară ca măcar ȋn al doisprezecelea ceas să se trezească la realitate şi să abroge legea recursului compensatoriu!", spune deputatul Florin Roman.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat, marți, că dacă Parlamentul găsește oportună desființarea recursului compensatoriu, atunci așa va proceda. El a ținut să menționeze că recursul compensatoriu a fost propus de fostul ministru Raluca Prună, în guvernarea Cioloș.

"Epopeea" legii privind recursul compensatoriu

Guvernul condus de Dacian Cioloș, cu Raluca Prună ministru al Justiției, a adoptat, în ultima lună de mandat, în 23 noiembrie 2016, proiectul de lege privind recursul compensatoriu, care prevedea în esență scăderea a 3 zile din pedeapsa la fiecare o lună de închisoare executată în condiții precare. Acest proiect a fost clasat de către parlament pentru că până la finalul legislaturii nu a fost pus pe ordinea de zi. Ulterior, legea recursului compensatoriu a fost printre primele depuse de Guvernul condus de Sorin Grindeanu, pe 31 ianuarie 2017, atunci când ministru al Justiției era Florin Iordache, și a suferit o serie de modificări în Parlament până la adoptarea acesteia.

Legea recursului compensatoriu a fost votată în 9 mai 2017 de Camera Deputaților, decizională, cu 175 de voturi pentru, din partea PSD, ALDE, UDMR și minorități, și 85 împotrivă, de la PNL și USR. Forma ajunsă în Parlament a fost modificată substanțial de către actuala coaliție la putere, față de forma propusă de guvernul tehnocrat.

Legea a devenit una dintre principalele teme de pe agenda publică în urma valului de infracțiuni comise de condamnați eliberați în baza recursului compensatoriu.

Actul normativ a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 şi, potrivit acestuia, deţinuţii care au stat în condiţii improprii beneficiază de şase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi.

Fostul ministr al Justiției Tudorel Toader a susținut în numeroase rânduri că el nu are nicio responsabilitate în privința acestei legi, care a intrat în vigoare după ce el a fost învestit în funcția de ministru, și că toate consecințele acestui proiect trebuie asumate de inițiatori - Guvernul tehnocrat.

Ce prevede legea

Principala prevedere este aceea că deținuții încarcerați în condiții necorespunzătoare beneficiază de 6 zile reduse din pedeapsă pentru fiecare 30 de zile executate. Proiectul a fost contestat de PNL și USR la Curtea Constituțională, care însă a decis că acesta este constituțional.

Cum sunt definite în lege "condițiile necorespunzătoare" de detenție:
 • a) cazarea într-un spațiu mai mic sau egal cu 4mp/deținut, care se calculează excluzând suprafața grupului sanitar și a spațiilor de depozitare a alimentelor, prin împărțirea suprafeței totale a camerei de deținere la numărul de persoane cazate în camera respectivă;
 • b) lipsa accesului la activități în aer liber;
 • c) lipsa accesului la lumina naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilație;
 • d) lipsa temperaturii adecvate a camerei;
 • e) lipsa posibilității de a folosi toaleta în privat și de a se respecta normele sanitare de bază precum și a cerințelor de igienă;
 • f) existenta infiltrațiilor umezelii mucegaiului în pereții camerelor de detenție.
De asemenea, față de legea care era în vigoare, deținuții care prestează muncă remunerată vor beneficia de 4 zile considerate executate pentru trei zile de muncă (un plus de 2,5 zile libere la 30 muncite, față de legea în vigoare), deținuții care prestează muncă neremunerată vor beneficia de 3 zile reduse din pedeapsa pentru fiecare 2 muncite (un plus de 5 zile la 30 de zile muncite față de legea în vigoare), iar deținuții care muncesc pe timp de noapte vor avea două zile reduse dintr-una muncită (un plus de 15 zile la 30 de nopți lucrate față de legea în vigoare).

Un amendament depus la acea vreme de deputatul UDMR Marton Arpad și adoptat apoi prevede posibilitatea "cumpărării" de zile libere în plus, prin renunțarea la remunerație. Astfel, în forma actuală a legii, un deținut care desfășoară muncă remunerată primește 40% din venit, iar 60% va merge către penitenciar. Potrivit amendamentului, dacă deținutul renunță la 40% din remunerație, respectiv cota care îi revine potrivit legii, poate fi încadrat la capitolul "muncă neremunerata", unde sporul de zile considerate executate pentru zilele muncite este mai mare.

La propunerea deputatului PSD Oana Florea, s-a votat atunci și eliminarea supravegherii vizuale în cazul convorbirilor telefonice, aceasta precizând că ANP intenționează să mute telefoanele în camera de detenție, întrucât sunt probleme cu scoaterea deținuților la telefon.

CITEȘTE ȘI: Tudorel Toader îl critică pe procurorul care nu a autorizat percheziția la Dincă înainte de ora 6.00, dar nu își asumă nicio responsabilitate pentru bulversarea sistemului: Nu îmi asum nimic din ce au făcut alții


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15414 vizualizari

 • +25 (29 voturi)    
  concluzia (Sâmbătă, 3 august 2019, 13:19)

  zot [utilizator]

  magistratului baltag:
  - meritam pensii speciale si chiar majorarea lor!
  chiar as fi de acord daca le platesc criminalii si coruptii,
  dar cu dedicatie, asta ca sa stim si noi.
  • -20 (30 voturi)    
   Daca nu-i omorati pe toti in puscarie... (Sâmbătă, 3 august 2019, 14:11)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui zot

   Daca nu-i omorati pe toti in puscarie, unii detinuti sunt chiar - ce sa vezi - chiar eliberati, dupa ce si-au facut termenul.

   De fapt, kikirezul gasit e au fost eliberati cu o saptamana, doua, mai devreme decat nu stiu care alt termen stabilit tot artificial de societate. Oamenii aia TOT AR FI FOST ELIBERATI; probabil, chiar FOARTE POSIBIL cifrele ar fi fost foarte asemanatoare.

   Acum, zic si eu, intreb:
   - saptamana/luna aia face diferenta in societate sau muuult mai importanta e contributia data de inrairea sociala generata TOCMAI de conditiile din inchisori?

   Inteleg ca o parte dintre infractori sunt iremediabili, ca asa-i natura umana, dar pentru partea aia, mult mai mare, care poate fi recuperata pentru societate, ce facem? Ii dam conditii ca in epoca de piatra? Cum ne asteptam sa reactioneze cei ce supravietuiesc acestor conditii?

   Crede societatea ca aceasta ura continua "recupereaza" mai multi membri decat tratarea lor ca fiinte umane, inclusiv o anumita compensatie cand acest tratament e incalcat?
   Daca da, bine ati venit in secolul 14 sau care o fi el. Dar nu va mirati ca pe strazi sentimentul de securitate sociala e tot ca in secolul respectiv !
   • +18 (20 voturi)    
    De Recuperat Clasa Politica (Sâmbătă, 3 august 2019, 14:57)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Care este Cleptocrata si Infractoare

    Minim 50 miliarde euro se pot confisca de la politicienii activi intre 1990 -2016

    Dar se vrea ?
    • -23 (23 voturi)    
     NE SUTOR ULTRA CREPIDAM! (Sâmbătă, 3 august 2019, 15:26)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui un domn

     NE SUTOR ULTRA CREPIDAM!

     Ramai la minusuri, acolo te pricepi.
     • +11 (11 voturi)    
      Auzi,maître d' ,da trolii... (Sâmbătă, 3 august 2019, 16:36)

      persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      trolii,cum erau denumiti in Latium???
     • +4 (8 voturi)    
      Pentru cel Care Merita (Sâmbătă, 3 august 2019, 16:52)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      Aequa lege necessitas sortitur insignes et imos
      • +6 (6 voturi)    
       Orice troll mort (Sâmbătă, 3 august 2019, 18:40)

       ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui un domn

       este un troll bun.
    • +3 (3 voturi)    
     CE NU SE POATE RECUPERA, SE INCENDIAZA (Sâmbătă, 3 august 2019, 17:54)

     Penalu [utilizator] i-a raspuns lui un domn

     Arde f bine!
 • +22 (26 voturi)    
  ? (Sâmbătă, 3 august 2019, 13:26)

  tirolez [utilizator]

  Plateste cineva in vreun fel pentru cei 1300? Cele 1300 de victime au si familii, deci mult mai multi oameni afectati pentru fiecare nenorocit din asta?
  • -2 (2 voturi)    
   plateste (Duminică, 4 august 2019, 7:09)

   gpavel [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   credeti ca fara recurs,deci cu cateva luni in plus la inchisoare,"cei 1300"ar fi fost mai putini?
 • +25 (31 voturi)    
  Bulibasii talharilor sunt psderbedeii & d'alde (Sâmbătă, 3 august 2019, 13:32)

  Plagarus [utilizator]

  Ro,tzara in care orice este posibil. !!!!!!
 • +24 (28 voturi)    
  clasa politica (Sâmbătă, 3 august 2019, 13:33)

  ------ [utilizator]

  Aceasta adunatura numita clasa politica isi bate joc de Poporul Roman ,dac la anul psd si alde vor domina parlamentul atunci ne meritam soarta.
 • +27 (33 voturi)    
  complicitate (Sâmbătă, 3 august 2019, 13:42)

  Ilidia [utilizator]

  Toti cei care au aprobat aceasta lege ar trebui acuzati si condamnati ptr. complicitate si favorizarea infractorului...
  • +15 (15 voturi)    
   ? (Sâmbătă, 3 august 2019, 14:38)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

   ce gluma, nu vedeti caracatita?
  • +13 (15 voturi)    
   care-s acei vinovati ... (Sâmbătă, 3 august 2019, 14:41)

   sareta [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

   Pe primul loc se afla CCR
  • +5 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 3 august 2019, 22:28)

   [anonim] i-a raspuns lui Ilidia

 • -11 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 3 august 2019, 14:00)

  [anonim]

  • -1 (3 voturi)    
   Simplifici (Duminică, 4 august 2019, 0:07)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui

   prea mult...da' ar fi mai bine decat acum.
 • +22 (24 voturi)    
  1300... (Sâmbătă, 3 august 2019, 14:02)

  ElDiablo [utilizator]

  ...sunt cei care au recidivat si au fost prinsi. E posibil ca cifra sa fie mai mare. In rest...Sa multumim "binefacatorilor" nostri, camarilei psd-alde, care a facut asta posibil.
  • +5 (9 voturi)    
   ?? (Sâmbătă, 3 august 2019, 14:37)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui ElDiablo

   trebuia sa le multumiti cand au dat legea? Cata lume a iesit in strada?
  • +3 (3 voturi)    
   1300 prinsi si CONDAMNATI . (Sâmbătă, 3 august 2019, 20:56)

   kokos [utilizator] i-a raspuns lui ElDiablo

   Ar fi interesant sa stim cati mai prinsi si in curs de judecare.
 • +18 (20 voturi)    
  Multumim din inima (Sâmbătă, 3 august 2019, 14:18)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  tovarasului ex-procuror ceausist Toader Tudorel ex-ministru inhaitat astazi cu mafia imobiliă a șantajistului Asimionesei, patronul fițuicii BZI.
 • +12 (12 voturi)    
  Mișcări de culise (Sâmbătă, 3 august 2019, 15:05)

  spirache [utilizator]

  Interesant este că pe fondul tragediei din Caracal, ALDE ataca PSD. In primele zile, după mediatizare la Antena 3 venise să comenteze E. Nicolicea, care probabil fiind rupt de realitate, nu a realizat că fața lui pe sticlă în zilele acestea, fața lui S.Nicolae, Mitralieră și "Alta întrebare", nu fac decât să asocieze manevrele din Justiție ale partidului cu lâncezeala rezolvării cazului din Caracal, și implicit moartea feței și grija pentru drepturile lui nea Popicu Măcelaru'. Putea veni la TV oricare alt membru PSD, dar nu din ăștia 4 cavaleri ai apocalipsei judiciare. Cineva le-a spus asta și n-au mai ieșit. In schimb a ieșit Abramburica și ea a comis-o fără voie, fiind ruptă de realitate și cu șofer personal de 15-20 ani. Dar Tăriceanu nu a ieșit, își prezerva imaginea pt prezidențiale, pe fondul spargerii in capul lui V.Dancila a tuturor strachinilor, cu toată reacția ei de a demite în stânga și în dreapta și cele 10 măsuri împotriva criminalității.
 • -11 (17 voturi)    
  Va place democratia capitalista? (Sâmbătă, 3 august 2019, 15:08)

  tontu [utilizator]

  Criminalii, borfasii si incompetentii sunt bine merci, voi ceilati cum va simtiti?
  • +19 (19 voturi)    
   ... (Sâmbătă, 3 august 2019, 15:43)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui tontu

   Mihaela Runceanu iti zice ceva? Cum a protejat-o faptul ca traia in comunism? Asta ca sa dau un exemplu pe care il stie toate lumea, ca daca zic nea Vasile zici ca nu-i adevarat.
   Ne placea democratia capitalista pana sa ajunga conservele rusesti in conducerea tarii si sa elibereze criminalii.
   • +10 (10 voturi)    
    1993 - Epoca Nastase ( capitalism?, nu cred) (Sâmbătă, 3 august 2019, 17:23)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

    https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Ioan_Luchian_Mihalea

    Extras :

    În data de 29 noiembrie 1993, Oanță, așa cum îi spuneau prietenii, a fost asasinat în apartamentul său din București, cartierul Drumul Taberei, de către Nelu Florian Gavrilă și Ionel Păun, scopul crimei fiind jaful. Criminalii au fost condamnați la închisoare pe viață și închiși în Penitenciarul Giurgiu, fiind eliberați condiționat în 2015 (Nelu Florian Gavrilă), respectiv în 2016 (Ionel Păun). Ioan Luchian Mihalea este înmormântat în Cimitirul Bellu din București.

    Eliberati Criminalii in 2015...de cineeeee ?
    De P$D !
 • +9 (15 voturi)    
  romanii sunt de vina (Sâmbătă, 3 august 2019, 15:11)

  /./ [utilizator]

  Cati romani au votat PSD-ul la europarlamentare??Sa fie vro 23% + aprox 5% ALDE+ 5% UDMR +Proromania vro 6% care sunt si aia tot PSD-isti deci ajungem la un procent de vro 40% din populatie care a fost de acord cu recursul compensatoriu.Asta suntem ca popor, din pacate singura varianta sa ne scapam de PSD este sa ne scapam de aia trecuti de 60 de ani care in procent de 80% voteaza comunistii de fiecare data.Nu exista alta varianta.
  • +11 (13 voturi)    
   ? (Sâmbătă, 3 august 2019, 15:45)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui /./

   Crezi ca toti politistii astia din Caracal nu votau PSD? Si nu aveau 60 de ani. Tot aparatul represiv umflat de beneficii ii voteaza. De ce crezi ca le-au dat toate beneficiile?
   • +1 (5 voturi)    
    evident (Sâmbătă, 3 august 2019, 16:23)

    /./ [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

    Asta se stie ca politistii si o mare parte din bugetari voteaza PSD-ul Problema e ca astia nu sunt asa multi.Dar daca ii adaugi si pe aia trecuti de 60 de ani atunci ajungi la un procent de 40% ceea ce este enorm.Oricum si dupa accidentul asta nu ma astept ca PSD-ul sa piarda prea mult, maxim 3%.
  • +8 (10 voturi)    
   Multumesc n (Sâmbătă, 3 august 2019, 17:22)

   Observatory [utilizator] i-a raspuns lui /./

   Poti sa mai repeti inca încă odată :
   Milogii au votată PSDul, alte putori au stat acasă sa și mănânce micul ( sa le stea in gât ) și uite așa au venit băieții din Gașca organizata a tractoristului , care încă mai conduce de la Pensiunea Rahova !

   Afara la vot și nu
   Va mai plângeți de mitocanii care va conduc !

   Dacă nu va interesează personal, cel puțin pentru viitorul. IP-urilor și nepoților ! Va pasa ?
 • +12 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 3 august 2019, 15:29)

  [anonim]

  • +4 (4 voturi)    
   ... (Sâmbătă, 3 august 2019, 15:45)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui

   Vezi sa nu. Cine o sa-i puna?
 • -9 (11 voturi)    
  eliberare (Sâmbătă, 3 august 2019, 15:37)

  gpavel [utilizator]

  recursul compensatoriu "elibereaza"cu cateva luni mai devreme(maxim 12),ei oricum erau eliberati(cu o anumita intarziere),in romania si condamnatii pe viata sunt eliberati conditionat dupa 25 de ani de executie a pedepsei!!
 • +6 (6 voturi)    
  Cumpănaşu (Sâmbătă, 3 august 2019, 16:00)

  Lu48 [utilizator]

  Nu cere expertiză internaţională ?
 • +2 (6 voturi)    
  natie mai prosta ca negrii (Sâmbătă, 3 august 2019, 17:19)

  drop [utilizator]

  intrati peste ei in institutii balegilor ce sunteti
 • +5 (7 voturi)    
  Ce nu intelegeti (Sâmbătă, 3 august 2019, 21:49)

  adimihai [utilizator]

  Totdeauna PSD a fost mana-in mana cu clanurile tiganesti-interlope.Tot timpul au avut pe agenda proprie ( nu cea publica) amnistii si gratieri, lumea interlopa voteaza in bloc la comenzile liderilor, acestia trebuie rasplatiti prin eliberarea " soldatilor" din puscarii, ce e greu de vazut? Acum va mirati ca politia & procuratura& servicii se balbaie la orice criza, cat de mica?
 • 0 (0 voturi)    
  Problema majora este cine ii va "baga"... (Duminică, 4 august 2019, 20:46)

  Olyx [utilizator]

  din nou la inchisoare, cine ii va prinde din nou ( conform datelor oficiale, 3/4 dintre ei se intorc...) in conditiile in care MAI-ul si-a "momit" angajatii profesionisti ( de 40-45 de ani ) cu pensii "NESIMTITE" de 110 % din salariu la implinirea acestei varste...Cine si de ce a facut acest lucru ? Din cate stiu la fel au incercat si cu magistratii numai ca aici s-a opus Comisia de la Venetia. Pai daca scoti la pensie un profesionist din Politie la 40-45 de ani, cum se numeste asta? Complicitate ?...Sa dea un raspuns cei care au initat legea asta...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by