Proiect MAI: Polițiștii vor putea folosi metode de localizare și intercepta comunicații fără mandat de la judecător în cazul persoanelor dispărute, aflate în pericol grav / Sistemul RO-ALERT, folosit în cazul răpirii de minori

de C.D.     HotNews.ro
Vineri, 2 august 2019, 9:53 Actualitate | Esenţial


politia
Foto: tion.ro
 documente
(02 Aug 2019) PDF, 576KB
​Polițiștii vor putea utiliza mijloace și metode de localizare, intercepta comunicații și accesa sisteme informatice doar cu autorizare de la procuror, în caz de pericol grav în care se află o persoană dispărută, potrivit unui proiect de lege inițiat de MAI și pus în dezbatere Publică. De asemenea, sistemul RO-ALERT poate fi folosit în cazul răpirii unui minor.

Proiectul de lege prevede posibilitatea utilizării unor mijloace și metode de localizare, specifice până în prezent doar procesului penal, pentru găsirea unei persoane dispărute aflate într-o situație de vulnerabilitate. La acest moment nu există posibilitatea legală de a găsi o persoană dispărută prin localizarea telefonului mobil pe care îl are asupra sa, acest lucru fiind posibil doar atunci când există indicii că este vorba de o infracțiune și se deschide un dosar penal, se arată într-un comunicat al MAI. Potrivit sursei citate, proiectul prevede posibilitatea utilizării tehnicii de localizare și atunci când persoana dispărută aflată într-o situație de vulnerabilitate contactează autoritățile prin mijloace informatice de comunicare.

Persoane vulnerabile:

• persoana cu privire la care există date și informații că este victima unor infracțiuni contra vieții, de lipsire de libertate în mod ilegal, de trafic și exploatare a persoanelor vulnerabile sau a unei infracțiuni contra libertății și integrității sexuale;
• copiii;
• persoana care urmează un tratament medical a cărui întrerupere îi pune în pericol integritatea corporală, sănătatea sau viața;
• persoana cunoscută cu un comportament suicidal sau cea cu privire la care există date și informații că planifică să se sinucidă.

Metodele speciale de căutare:

• localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice;
• interceptarea comunicațiilor ori a oricărui tip de comunicare la distanță;
• accesul la un sistem informatic;
• obținerea datelor de trafic și de localizare prelucrate de către furnizorii de rețele publice de comunicații electronice ori furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului
• reținerea, predarea sau percheziționarea trimiterilor poștale;
• obținerea datelor privind tranzacțiile financiare ale unei persoane;
• cercetarea criminalistică în domiciliul, reședința sau sediul unor persoane, fără acordul acestora;
• obținerea datelor privind situația medicală a unei persoane.

Utilizarea acestor metode se va face în baza unei autorizații emise de judecător pe o durată de cel mult 30 de zile, dar în caz de pericol se va face doar în baza autorizării procurorului pe o durată de maxim 48 de ore, urmând ca autorizarea judecătorului să fie solicitată până la expirarea acestui termen.

„Autorizația privind utilizarea metodelor speciale se pune în executare de către lucrători specializați din cadrul Poliției Române, care folosesc nemijlocit sisteme tehnice și proceduri adecvate, de natură să asigure integritatea și confidențialitatea datelor și informațiilor colectate. Pentru punerea în executare a autorizației, Poliția Română poate utiliza inclusiv lucrătorii specializați și infrastructura tehnică deținută de către această instituție în scopul punerii în executare a mandatelor de supraveghere tehnică în cauze penale”, se arată în proiect.

De asemenea, căutarea unei persoane dispărute aflată într-o situație de vulnerabilitate într-o locuință sau orice spațiu delimitat în orice mod, ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, se face cu acordul acesteia sau al reprezentatului legal. Prin excepție, nu este necesar acordul atunci când există indicii că viața sau integritatea corporală a persoanei dispărute aflată în spațiul respectiv este în pericol.

Special pentru găsirea copiilor, se introduce sistemul telefonic call-center ”Dispariție minor”, care va asigura preluarea cu celeritate a apelurilor, inclusiv a unor fotografii, și declanșarea procedurilor de căutare imediat de către organele de poliție competente în cauză. Apelurile de dispariție copil făcute la 112 se vor redirecționa către acest call-center. De asemenea, vor fi înființate în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române unități cu personal specializat în cazuri de persoane dispărute.

Pentru situații în care există suspiciuni de răpire a copilului se simplifică activarea mecanismului “Alertă răpire copil”, un mecanism deja existent care asigură popularizarea anunțului de posibilă răpire, prin persoane juridice partenere, inclusiv prin mass-media.

De asemenea, sistemul RO-ALERT poate fi utilizat și pentru transmiterea către populație a mesajului de alertă în cazul răpirii unui minor, se mai arată în proiect.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5785 vizualizari

 • +20 (26 voturi)    
  600 de Potential Infractori (Vineri, 2 august 2019, 9:58)

  un domn [utilizator]

  Nu sunt interceptati ! Se plimba pe banii nostrii la Parlament- hotel (acasa) si retur !

  Eu imi doresc sa fie Interceptati si cand merg la veceu, acolo unde Dragnea invita presa
  • -8 (10 voturi)    
   Chiar si tu esti un potential infractor (Vineri, 2 august 2019, 12:38)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   care se plimba liber fara a fi interceptat!
   • +6 (8 voturi)    
    Mircica, breh, tu ai interceptat ceva (Vineri, 2 august 2019, 12:46)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    apoi cinci secunde nu ai simtit Planeta !
 • +13 (17 voturi)    
  deci (Vineri, 2 august 2019, 10:01)

  liviu_ [utilizator]

  au scapat cumva porumbelul?!

  "madat de la judecator"?

  pai pana la urma e vinovat procurorul ala sau nu?! chiar as dori sa ne explice cineva care cunoaste legea si e impartial!

  descoperim si noi apa calda dupa ce mor oameni... frumos!
  • +3 (9 voturi)    
   deci nu (Vineri, 2 august 2019, 10:57)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   ideea de baza este ca pana acum incercau sa se acopere de hartii ca sa nu isi asume nimeni responsabilitatea deciziilor. acum cand toata lumea s-a prins ca trageau de timp, vor sa scape complet de orice responsabilitate.

   conform acestui proiect, nu trebuie decat sa declare cineva o disparitie si politistii au automat mandat de interceptare. procedura poate fi utila in cazuri urgente, dar poate fi foarte usor abuzata.
   • -7 (9 voturi)    
    Da, dar daca declara disparitia si se iau (Vineri, 2 august 2019, 12:42)

    xrogo [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    masurile de mai sus, la descoperirea falsei disparitii ghici cine va fi pedepsit, ala care-a declarat asta!
    • +4 (6 voturi)    
     mircica, breh, asa ai spus cu Rarinca (Vineri, 2 august 2019, 12:48)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

     Statuuu Paralel..etc..apoi ati pus batista pe tzambal
    • +3 (3 voturi)    
     cum va fi pedepsit? (Vineri, 2 august 2019, 13:33)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

     in primul rand, cum demonstrezi o "falsa disparitie"? daca esti in public cu familia, te uiti in jur si nu-ti vezi odrasla 30 de secunde, e suficient sa-ti tripleze pulsul..
     in al doilea rand, daca cineva declara o disparitie, apoi se dovedeste ca persoana disparuta a fugit de acasa.. pe cine pedepsesti? ar fi un precedent periculos, cu urmari triste.

     legea era suficient de clara pana acum. procurorul poate oricand da mandat politistilor in cazuri urgente. un procuror este disponibil 24/7, deci nu se pune problema intarzierilor. dar asta insemna ca un magistrat filtreaza cererile. de bind, de rau.. procurorul macar are pregatire juridica. cu noua propunere, un garcea cu 10 clase face ce-l taie capul..
  • +4 (10 voturi)    
   art 141 din Codul de procedură penală ... (Vineri, 2 august 2019, 11:06)

   BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   (1) Procurorul poate autoriza, pe o durata de maximum 48 de ore, masurile de supraveghere tehnica atunci cand:
   a) exista urgenta, iar obtinerea mandatului de supraveghere tehnica in conditiile art. 140 ar conduce la o intarziere substantiala a cercetarilor, la pierderea, alterarea sau distrugerea probelor ori ar pune in pericol siguranta persoanei vatamate, a martorului sau membrilor familiilor acestora; si
   b) sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 139 alin. (1) si (2).
   • 0 (0 voturi)    
    Huh? (Vineri, 2 august 2019, 15:29)

    tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui BleahBleah

    Supravegherea tehnica se refera la interceptarea convorbirilor, nu la localizarea unui apel telefonic, despre ce vorbesti ?

    procurorul poate solicita judecătorului autorizarea interceptării comunicațiilor ori înregistrării acestora, precum și a oricăror tipuri de comunicări efectuate de aceasta prin orice mijloc de comunicare, indiferent de natura infracțiunii ce formează obiectul cercetării (Art. 140).
    • -1 (1 vot)    
     Supravegherea tehnică include şi localizarea ... (Vineri, 2 august 2019, 16:11)

     BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

     nu doar interceptarea convorbirilor telefonice
     • -1 (1 vot)    
      Art 138 cod procedură penală ... (Vineri, 2 august 2019, 17:39)

      BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui BleahBleah

      Căci am omis ...
  • -7 (9 voturi)    
   Daca taceai filozof ramaneai, procurorul (Vineri, 2 august 2019, 12:40)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   ala pe care se pare ca tu il aperi avea mandat de la judecator, mandat care ii permitea sa intervina, dar acel mandat s-a obtinut la cererea sa desi putea interveni si fara mandat, fiind vorba de amenintare la viata unui copil!
   • +5 (7 voturi)    
    intr o supa de cuvinte (Vineri, 2 august 2019, 12:48)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    DOAR un telespectator Latrina trei desuleste ce vrei sa spui
  • +1 (1 vot)    
   Hmm (Vineri, 2 august 2019, 14:24)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Ce imi aduc aminte din faculatea de drept (mentionez ca nu profesez in domeniu):
   - art 157 cod procedura penala - perchezitia se face la cererea procurorului cu accordul judecătorului de drepturi și libertăți (un judecator care in mare parte doar asta face si le face rapid)
   - art 159 cod procedura penala - Percheziția domiciliară nu poate fi începută înainte de ora 6,00 sau după ora 20,00, cu excepția infracțiunii flagrante

   Cu inflatia de legi din Romanistan nu stiu ce alte legi, ordonante sau mai stiu eu ce exista care sa acopere sechestrarea de persoane. Ca ne-specialist consider ca procurorul a respectat litera legii ... acum, ca legile sunt praf e altceva, legiutorii nsotrii sunt ocupati cu recursul compensatoriu pt prietenillor lor condamnati pt coruptie, nu sa gaseasca carente in legile care privesc restul populatiei! Amarastenii si populimea sa se descurce cum pot, conducatorii au paza 24/24 de la politie si elicopter care ii duce la spital cand se caca pe ei, nu le pasa ca politia nu poate executa un mandat de perchezitie cand viata cuiva e in joc, nu e viata lor, ei sunt aparati!
   • -1 (1 vot)    
    Art 159, alin 14, lit. b ... (Vineri, 2 august 2019, 16:44)

    BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    Îi dădea voie ...
 • +13 (17 voturi)    
  ? (Vineri, 2 august 2019, 10:21)

  tirolez [utilizator]

  Si pedepsele? Tot asa le dati drumul dupa 24 de ore?
 • +7 (11 voturi)    
  Localizare si interceptare (Vineri, 2 august 2019, 11:00)

  hamurabi [utilizator]

  Ma intreb totusi daca politia dispune de astfel de mijloace tehnice eficiente ! Ca si chestia cu vorbitul la telefon la volan, cred ca nici 50% din vinovati nu sunt sanctionati ! E usor sa dai legi dar trebuie sa asiguri si aplicarea lor altfel e demagogie !
 • +13 (13 voturi)    
  Si cu ce ajuta ? (Vineri, 2 august 2019, 11:08)

  CezarN [utilizator]

  Si cu ce ajuta aceste super-drepturi acordate politiei la bunul simt, intelegerea si empatia cu care un politist ar trebui sa-i trateze pe mama/tata/sotul/sotia/fratele celui disparut atunci cand anunta disparitia?

  Nu poti sa dai drepturi la limita abuzului ACESTEI politii infratite cu faradelegea, care protejeaza marii infractori din aceasta tara furnizandu-le informatii, descurajand victimile sa depuna plangeri/marturii sau temporizand anchetele iar cand funia,, rar, dar se mai intampla, se apropie de par si sunt pe punctul de a fi dovediti, ei isi baga bine merci dosarul de pensionare si gata, s-a rezolvat.

  Intai REFORMA politiei, apoi drepturi suplimentare .
 • +6 (8 voturi)    
  Sunt sigur (Vineri, 2 august 2019, 11:44)

  florinos [utilizator]

  Sunt sigur ca Politia corupta nu va abuza de privilegiul de a intercepta comunicații fara mandat. Nu ar fi greu sa declare ca a fost un caz de persoana disparuta si asa au ascultat convorbirile unor cetățeni care deranjeaza sistemul.
 • +4 (4 voturi)    
  Ma gandesc (Vineri, 2 august 2019, 13:41)

  Orizont [utilizator]

  ca toata chestia asta, ori este o farsa, ori a gasit PSD o oportunitate sa poata politia/jandarmeria localiza/intercepta pe cine doreste.
  Tot noi cadem de fraieri.
 • 0 (0 voturi)    
  deci pt viitoarele cazuri similare "Caracal" (Vineri, 2 august 2019, 14:23)

  yoyosm [utilizator]

  cand o minora cu varsta de cel putin 14 ani, politia isi lasa in continuare ragaz de 48 de ore pentru inceperea cautarilor....Serbia a introdus dupa un caz similar cautarea imediata a minorului, iar vinovatul este privat de eliberare conditionata, la noi raman lucrurile cam la fel, altfel formulate...

  Art 3. Persoane dispărute aflate într-o situație de vulnerabilitate:
  b)minorul,indiferent de vârstă, cu privire la care există date și informații că se află în compania unor persoane care îi pot pune în pericol integritatea corporală, sănătatea sau viața;c)minorul care, la data dispariției, nu a împlinit vârsta de 14 ani;
  Art. 26 (3) Activitățile investigative în teren se declanșează:a) de îndată, în cazul persoanei dispărute aflate în situație de vulnerabilitate;b) în termen de maximum48de ore de la data confirmăriidispariției, în cazul persoanei dispărute ce nu se află în situație de vulnerabilitate.
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru unii cu comentarii aiurea. (Vineri, 2 august 2019, 14:30)

  asavreau [utilizator]

  În cazul Caracal era o acțiune de salvare?Da Ce căuta poliția să acționeze cu metode polițienești?De ce nu a intervenit o echipă de salvare care ar fi trebuit să aibă și voluntari?Cine răspunde de departamentul de salvare în România?Cine trebuie să facă instrucțiuni și reguli de acțiune?La ce sa întâmplat Guvernul este vinovat că nu a stabilit prin HG sarcini și responsabilități pentru cei care se lucrează la serviciile de urgență.Poate oamenii vor să facă treabă,dar,în lipsa unor metode clare de lucru ,face fiecare cum îl duce capul.Unde sunt procedurile de acțiune în astfel de cazuri?Fără ele nu putem acuza decât pe Viorica Vasilica Dăncilă prim ministru al Guvernului României.
 • -1 (3 voturi)    
  Simplu (Vineri, 2 august 2019, 14:53)

  misu81 [utilizator]

  Cel mai simplu mijloc de localizare este un sistem de supraveghere TV integrat care sa surprinda zonele de interes din orase, comune, sate.
  S-a intamplat ceva, verifici camera si gata ai si fapta si faptuitorul si tot ce ai nevoie pentru a inchide cercetarea penala.
  Asa ca pana faceti sistemele de telefonie puneti camere de supraveghere ca la Londra si pe urma mai vedem daca mai face cineva infractiuni in plina strada.
 • 0 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 2 august 2019, 15:21)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by