Lege promulgată: Persoanele condamnate pentru corupție pot înființa companii

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 1 august 2019, 17:45 Actualitate | Esenţial


Lege promulgata (foto arhiva)
Foto: Facebook - Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea de modificarea a Legii societăţilor 31/1990, prin care persoanele condamnate definitiv pentru fapte de corupţie nu au interdicţia de a avea calitatea de fondator al unei societăţi comerciale, decât prin pedeapsă complementară condamnării.

„Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile ori cărora li s-a interzis prin hotărâre judecătorească definitivă dreptul de a exercita calitatea de fondator ca pedeapsă complementară a condamnării pentru infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, infracţiuni de corupţie, delapidare, infracţiuni de fals în înscrisuri, evaziune fiscală, infracţiuni prevăzute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării terorismului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau pentru infracţiunile prevăzute de prezenta lege”, prevede modificarea adusă articolului 6 din Legea societăților nr.31/1990, promulgată, joi, de președintele Klaus Iohannis, scrie Mediafax.

Inițial, articolul 6 (2) prevedea: „Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile ori care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasă, abuz de încredere, fals, uz de fals, înşelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luare de mită, pentru infracţiunile prevăzute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism, cu modificările şi completările ulterioare, pentru infracţiunile prevăzute de art. 143 - 145 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei sau pentru cele prevăzute de prezenta lege, cu modificările şi completările ulterioare”.

Pe 3 iulie, Curtea Constituţională a respins sesizarea de neconstituţionalitate formulată în luna mai de către Klaus Iohannis privind această lege.

Pe 7 mai, președintele Klaus Iohannis a trimis Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea alin. (2) al art. 6 din Legea societăților nr. 31/1990.

Președinția reclama că proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților cu încălcarea competenței primei Camere sesizate, Senatul, care nu a dezbătut textul și soluția adoptată de Camera Deputaților.

Administrația Prezidențială nota că, în viziunea inițiatorilor legii, faptele de corupție „au un subiect calificat și privesc exercitarea unor atribuții în domeniul public”, iar „săvârșirea unei infracțiuni care privește exercitarea unor atribuții într-o funcție sau demnitate publică nu influențează activitatea unei societăți din mediul privat”.

Forma legii supusă votului de către Senat a fost cea a inițiatorului legii, iar în urma votului exprimat în ședința din data de 2 mai 2018 Senatul a respins propunerea legislativă.

Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a adoptat Legea pentru modificarea alin. (2) al art. 6 din Legea societăților nr. 31/1990 având articolul promulgat de președinte.

"Din compararea celor două forme (cea a inițiatorului, respinsă de Senat și cea adoptată de Camera Deputaților), se poate observa că în forma adoptată de Camera decizională este schimbat în mod fundamental conținutul legii criticate. Potrivit acesteia din urmă, nu poate avea calitatea de fondator al unei societăți, persoana căreia i s-a interzis expres acest drept prin hotărâre judecătorească definitivă, ca pedeapsă complementară a condamnării pentru infracțiunile prevăzute în cuprinsul normei", mai arată sesizarea transmisă Curții Constituționale.

Președintele nota că în lipsa corelării legislative cu Codul penal, instanța de judecată nu poate stabili pedeapsa complementară care vizează calitatea de fondator al unei societăți.

Potrivit Administrației de la Cotroceni, sancțiunea nu este prevăzută de Codul penal.

Președinția arăta că o astfel de reglementare lasă fără obiect interdicția legii sesizate, fiind o normă care nu va putea fi aplicată niciodată.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1733 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  . (Joi, 1 august 2019, 17:58)

  Toate nickname-urile erau luate [utilizator]

  Păi să nu discriminăm, nu? fmm de curte cu 9 wc-uri ambulante
 • -4 (4 voturi)    
  fain kiwi....iarasi dormi? (Joi, 1 august 2019, 18:12)

  linarel [utilizator]

  sau semnezi ca primarul ?
 • +1 (1 vot)    
  Este foarte bine pă sistem! (Vineri, 2 august 2019, 12:01)

  Spiky [utilizator]

  Că dă ce să să facă corupție pă persoană fizică și statu să nu ia nimic? Da legea e inconplectă - tre să fie obligatoriu să să înființeze companii special păntru corupție, că așa să remediază și problema la deficitu care nu este bani la buget... O să dea bugetu p-afară dă câte lovele s-or aduna în el.. Noroc cu licitațiili cu daddycație, pardon, că daddy e puțintel la pârnaie....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by