Inspecția Judiciară a anunțat joi că a început un control la Parchetul Judecătoriei Caracal vizând activitatea desfăşurată începând cu 1 ianuarie 2018. Și Parchetul General a început verificări la Parchetul Caracal, pornind de la modul în care s-a intervenit în cazul dispariției Alexandrei.

Inspectia JudiciaraFoto: Facebook - Inspectia Judiciara

Potrivit Inspecției Judiciare, perioada controlului va fi 1 - 9 august.

Ce se verifică:

  • modul de înregistrare, repartizare, precum şi prioritizarea soluţionării dosarelor şi lucrărilor;
  • modul de respectare de către procurori a dispoziţiilor legale vizând verificarea competenţei de efectuare sau supraveghere a urmăririi penale şi respectiv, declinarea de competenţă;
  • modul de respectare de către procurori a dispoziţiilor legale în exercitarea atribuţiei de a conduce şi supraveghea activitatea organelor de cercetare penală în soluţionarea dosarelor penale înregistrate, precum şi a oricăror alte situaţii vizând managementul cauzei;
  • modul de respectare de către procurori a dispoziţiilor legale în soluţionarea plângerilor vizând tergiversarea soluţionării dosarelor.

Și Parchetul General a anunțat joi începerea unui control la Parchetul Judecătoriei Caracal pentru a stabili dacă au fost respectate procedurile în soluționarea dosarelor penale înregistrate începând cu 1 ianuarie 2018 și vizând infracțiunile de viol și lipsire de libertate. De asemenea, vor fi verificate cauzele mai vechi de un an de la prima sesizare aflate în lucru la procuror și la organele de cercetare penală.

Tot joi, Secția pentru procurori în materie disciplinară a CSM a decis suspendarea procurorului Cristian Popescu de la Parchetul Judecătoriei Caracal, care nu le-a permis polițiștilor să pătrundă în casa lui Gheorghe Dincă înainte de ora 6:00 a zilei de vineri. Procurorul a fost suspendat din funcție la propunerea Inspecției Judiciare, pe perioada desfășurării cercetării disciplinare declanșate de inspectorii judiciari în cazul său. Inspecția Judiciară a anunțat miercuri că procurorul Cristian Popescu de la Parchetul Judecătoriei Caracal este cercetat disciplinar pentru exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă.