Adjuncții Poliției Olt au mers la Caracal abia după ora 18.15. Unul dintre ei fusese anunțat la 11.44 / Șeful IPJ Olt a anunțat cazul la ora 18.24, doar pe grup intern de whatsapp

de MH     HotNews.ro
Joi, 1 august 2019, 15:44 Actualitate | Esenţial


Suspectul din Caracal, Gheorghe Dinca
Foto: Agerpres/EPA
​Deși joi, la ora 11.44, un polițist l-a informat pe adjunctul șefului IPJ Olt despre dispariția Alexandrei, acesta a preferat să participe la bilanțul unor poliții locale, cei doi adjuncți ai IPJ Olt ajungând în Caracal abia după ora 18.15. De asemenea, șeful demis al Poliției Olt a postat un mesaj pe whatsapp, pe grupul de comandă din care fac parte șefii inspectoratelor județene, adjuncții acestora și conducerea I.G.P.R., fără a-l informa însă direct pe șeful Poliției Române, potrivit Mediafax. Acestea sunt o parte din concluziile raportului Ministerului de Interne, care arată că operatorii 112, dar şi poliţiştii din teren, precum şi cei din conducerea IPJ Olt au încălcat numeroase proceduri. În același document se mai menționează că operatorul 112 de la Poliția Olt lucrează singur pe o tură de 24 de ore.

Tatăl Alexandrei a anunţat dispariţia fiicei sale miercuri, la ora la 20.30, iar poliţiştii au început cercetările abia a doua zi

Deşi tatăl fetei de 15 ani a anunţat dispariţia Alexandrei miercuri, 24 iulie, la 20.30, cercetările în acest caz au început abia a doua zi dimineaţă, la 8.30, debutând tardiv, arată concluziile raportului Ministerului Afacerilor Interne.
 • "Neraportarea situaţiei de către ofiţer şefului său ierarhic a avut drept consecinţă faptul că în intervalul orar 08.30 – 11.00, din data de 25.07.2019, acţiunile operative au fost efectuate doar de către şeful postului de poliţie, fără a fi angrenaţi aţi poliţişti în sprijin, operaţiunile derulându-se pe o arie restrânsă.
 • Şeful Poliţiei municipiului Caracal, deşi a luat la cunoştinţă de eveniment de la şeful P.P. Dobrosloveni la ora 08.30 de dispariţia minorei, iar la 11.45 fiind informat că aceasta a apelat prin SNUAU 112 şi a solicitat ajutor reclamând că a fost răpită şi violată, ofiţerul s-a limitat ca la ora 12.15 să apeleze pe reţeaua internă de telefonie a MAI pe adjunctul şefului I.P.J. Olt, ocazie cu care secretara acestuia din urmă i-a precizat că ambii adjuncţi ai şefului inspectoratului sunt ieşiţi din unitate, cel aflat la comandă aflându-se la bilanţul Poliţiei oraşului Scorniceşti".
Totodată, şeful Poliţiei Caracal nu i-a cerut secretarei să îi transmită ofiţerului aflat la conducerea inspectoratului un mesaj cu privire la situaţia de fapt sau să îl apeleze personal pe telefonul mobil pentru a-i raporta despre eveniment. Astfel, ofiţerul nu a raportat situaţia şefilor ierarhici şi a limitat astfel implicarea mai multor agenţi în cazul de dispariţie.

Raportul MAI mai arată că deşi joi, la ora 11.44, un poliţist l-a informat pe adjunctul IPJ Olt de la acea vreme despre dispariţia Alexandrei, acesta a preferat totuşi să participe la bilanţul de la Poliţia oraşului Potcoava, între orele 11.00-13.00, şi apoi a mers şi la bilanţul Poliţiei Scorniceşti, între orele 13.00 – 16.00. Astfel, adjunctul a ignorat complet datele existente până la acea oră şi nu a luat nicio decizie în caz.

În timp ce era la bilanţul de la Poliţia Potcoava, poliţistul a fost sunat de către ofiţerul de serviciu, care i-a spus despre dispariţia Alexandrei, precizând totodată că de cercetarea cazului se ocupa deja o echipă constituită la nivelul Poliţiei Caracal. Abia atunci, adjunctul respectiv i-a spus să ia legătura cu şeful S.I.C., care să constituie o echipă complexă şi să meargă la faţa locului să desfăşoare cercetarea, spunându-i că el se află la bilanţul Poliţiei Potcoava, iar în unitate se află celălalt adjunct al şefului I.P.J. Olt, care are în responsabilitate Poliţia Caracal şi poate gestiona situaţia.

Cei doi adjuncţi ai IPJ Olt au ajuns în Caracal abia joi, la ora 18.15-18.30, s-au documentat cu privire la activităţile efectuate până la acel moment, iar la ora 18.24 comisarul şef de la acea vreme, care a fost ulterior destituit din funcţie, a postat un mesaj pe whatsapp, pe grupul de comandă din care fac parte şefii inspectoratelor judeţene, adjuncţii acestora şi conducerea I.G.P.R., respectiv peste 130 de persoane, fără a-l informa în mod direct pe inspectorul general al Poliţiei Române despre cazul Alexandrei.

Niciunul din cei doi adjuncţi de la Poliția Olt nu a coordonat eficient efectivele din subordine

 • "Deşi aveau cunoştinţă de dispariţia, respectiv răpirea minorei, niciunul din cei doi adjuncţi nu a coordonat eficient efectivele din subordine, dispoziţia în vederea constituirii centrului de monitorizare fiind emisă după orele 20.00, la mai mult de 8 ore de la momentul informării comisarului şef aflat la comanda inspectoratului".
 • "Totodată, la nivelul Poliţiei Caracal înregistrarea cauzei în evidenţa lucrărilor penale s-a făcut în jurul orei 15.30, după ce şeful de post, respectiv şeful Poliţiei Caracal au primit o solicitare telefonică din partea reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal".
Concluziile raportului Ministerului Afacerilor Interne mai arată că pe parcursul verificărilor au fost constatate elemente vizând o capacitate restrânsă a operatorilor SNUAU 112 de a obţine date de la victime, precum şi oferirea unor indicaţii privind comportamentul acestora şi folosirea mijloacelor aflate la îndemână, astfel încât să faciliteze localizarea lor.

"În acest caz, operatorul 112 de la nivelul I.P.J. Olt, cu ocazia discuţiilor telefonice purtate cu victima, a avut o atitudine refractară faţă de aceasta, fără a da dovadă de solicitudine şi neimplicându-se în obţinerea de date care să conducă la identificarea locaţiei unde se afla persoana apelantă, respectiv să o consilieze pe aceasta ori să-i ofere sfaturi cu privire la comportamentul ei până la sosirea echipajelor de poliţie, astfel încălcând atribuţiile din fişa postului”, potrivit sursei citate.

Operatorul Poliției Olt de la dispeceratul 112 lucrează singur pe o tură de 24 de ore
 • "A fost constatat faptul că operatorul de la dispeceratul 112, de la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Olt, îşi desfăşoară activitatea singur pe o tură de 24 ore, putând prelua concomitent mai multe apeluri rămase în desfăşurare, ceea ce îi poate reduce capacitatea de a gestiona eficient diferitele situaţii de risc, indicate de potenţiale victime.
 • Operatorul 112 a avut însă o atitudine refractară faţă de Alexandra şi nu a reuşit să o consilieze pe tânără şi nici să-i ofere sfaturi referitor la ceea ce ar fi trebuit să facă.
 • Cu ocazia audierii înregistrării discuţiei telefonice între operatorul 112 de la nivelul I.P.J. Olt şi victimă, s-a constatat că poliţistul a avut o atitudine refractară faţă de aceasta, fără a da dovadă de solicitudine şi neimplicându-se în obţinerea de date care să conducă la identificarea locaţiei unde se afla persoana apelantă, respectiv să o consilieze pe aceasta ori să-i ofere sfaturi cu privire la comportamentul ei până la sosirea echipajelor de poliţie".
Poliţistul a fost cel care a reuşit să adune informaţii de la tânără, arată documentul obținut de Mediafax. "Cu ocazia discuţiei telefonice, poliţistul a încercat să o calmeze pe fată şi i-a cerut să-i spună dacă ştie unde se află şi ce vede în jurul ei. Acesta a relatat că este sechestrată într-o casă de un bărbat care în acel moment nu se afla langă ea, fiind plecat la farmacie să cumpere cremă pentru a-i trata rănile provocate la mâini. Totodată, victima a precizat că în acea curte se afla un brad, un nuc, o maşină platformă cu fiare vechi, un autoturism gri şi mai mulţi câini lupi dezlegaţi. În continuare, poliţistul a întrebat-o dacă are reţea internet pe telefonul de pe care vorbeşte şi răspunsul a fost negativ. Tot cu ocazia convorbirii, şeful biroului i-a solicitat să-i comunice culoarea gardului şi dacă poate să iasă din casăşi din curte. Cea în cauză a răspuns că gardul este din metal de culoare roşie şi nu poate ieşi din încăperea respectivă întrucât este legată şi afară sunt câini lupi. Conform raportului poliţistului, în acest timp, pe fundal, se auzea lătrat de câini, iar fata a afirmat că nu mai poate vorbi întrucât a revenit bărbatul. Din discuţie cea în cauză a precizat că s-ar afla în cartierul Protoşeni din Caracal şi că a fost violată de bărbat".

De asemenea, s-a stabilit că în prezent, STS nu are capacitatea de a localiza cu exactitate, la momentul efectuării apelului, mai arată concluziile documentului întocmit de reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne.

O aplicaţie care ar fi permis ca informaţia să fie transmisă de la operatorul 112 la şefii din Poliţie nu funcţiona în acea zi

Raportul Ministerului Afacerilor Interne mai arată că o aplicaţie care ar permite ca informaţia de la 112 să ajungă în timp real la structurile de conducere ale Poliţiei Române nu funcţiona în acea zi.

Copy-paste în documentele de planificare a muncii de la Poliția Olt

Potrivit raportului, documentele de planificare a muncii la nivelul conducerii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Olt pentru anul 2019 sunt întocmite în mod formal, după metoda copy-paste, nereprezentând un instrument managerial eficient în coordonarea efectivelor.

"În majoritatea cazurilor, activităţile de management, prevenire, activităţi informativ-operative, sunt copiate din planurile de muncă întocmite anterior, manifestându-se astfel formalism în folosirea acestui document de lucru", se arată în raportul MAI.

Măsuri propuse pentru îmbunătăţirea activităţii Poliției Olt:
 • operatorii 112 să efectueze periodic cursuri de pregătire, inclusiv prin exersarea unor scenarii pe situaţii prestabilite
 • analiză organizaţională care să evalueze obiectiv dimensiunea structurilor operative a specialităţilor necesare pentru încadrarea acestora
 • necesarul de pregătire a personalului - pregătirea personalului trebuie să vizeze atât cunoaşterea teoreticică, cât şi aspecte practice, cum ar fi: cunoaşterea zonei de competenţă, intervenţia pe scenarii prestabilite, situaţia operativă, etc.
 • constituirea unui grup de lucru care să identifice dotările necesare pentru operaţionalizarea unui punct de comandă constituit în vederea gestionării situaţiilor de criză şi intervenţiei operative în situaţii limită.
Raportul MAI a mai evidenţiat următoarele:
 • Eficienţa scăzută a sistemului de localizare a apelurilor telefonice şi identificarea poziţiei locaţiilor în teritoriu;
 • Necesitatea revizuirii procedurilor de alertare, organizare a punctelor de comandă şi coordonare a forţelor şi mijloacelor de intervenţie;
 • Regândirea sistemului de pregătire a personalului din perspectiva creşterii capacităţii de intervenţie la situaţii excepţionale;
 • Dezvoltarea competenţelor de intervenţie a forţelor de ordine pe scenarii care să răspundă situaţiilor de criză;
 • Implementarea unei programe de formare iniţială şi pregătire profesională continuă pentru personalul MAI care încadrează funcţiile operator 112/dispecer, în vederea formării unor deprinderi necesare pentru gestionarea situaţiilor semnalate, cu caracter de urgenţă;
 • Efectuarea demersurilor necesare pentru promovarea proiectului de lege pentru identificarea persoanelor dispărute.
CITEȘTE ȘI: Raportul MAI în cazul Caracal: Jandarmeria Craiova nu a vrut să trimită oameni pentru percheziții / Purtător de cuvânt: „Nu a fost un refuz”
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5016 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  grupul de whatsapp ???? (Joi, 1 august 2019, 15:54)

  Itsoc [utilizator]

  acelasi grup pe care adjunctii si sefii se informau ce prospaturi s-au mai bagat pe piata dintre copilele oltenilor?
  • +2 (2 voturi)    
   Ha! Ha! Ha! Dar din pacate e de plans... (Joi, 1 august 2019, 18:03)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   Auzi la ei, grup de Whatsapp. Dar ce, sunt copii? Nu s-a auzit de site-uri specializate (politie, pompieri, etc) cu acces limitat numai pentru cei autorizati, etc... Pana si firmele au site-uri mai bune. Pana si eu care lucrez la o amarata de firma, ma conectez la site-ul firmei sa vad daca sefii vor ceva, nu ma duc sa vad asta pe whatsapp, facebook sau mai stiu eu unde.
 • +8 (8 voturi)    
  erau la un sprit cu niste fini (Joi, 1 august 2019, 15:55)

  Silvius88 [utilizator]

  de la procuratura si niste cumetrii de la doisiunsfert.Plus ca mai erau niste baieti de la fisc sa faca nistre treburi.Cum sa se rupa ei de la treaba?
 • +7 (7 voturi)    
  tura de 24 ore (Joi, 1 august 2019, 15:58)

  andreiandrei [utilizator]

  tura de 24 de ore de parca ar lucra ca paznic si nu are nimic de facut
  singurul motiv pentru care lucreaza in ture de 24 de ore este sa aiba 3 zile libere !! nu are nici o scuza si complici la aceasta treaba sunt si sefii lui.
  • +4 (4 voturi)    
   Nu-mi vine sa cred!!! (Joi, 1 august 2019, 16:12)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui andreiandrei

   Un singur om si o tura de 24 ore? Ce sistem 112 e asta? Pana si multe firme au sisteme mai bune! Nu mai vorbesc de oboseala, dar daca omul se duce la baie, nu mai are voie nimeni sa sune la 112???? Si daca ai doua apeluri (sau mai multe) simultan?
 • +4 (4 voturi)    
  ... si incetineala reactiilor.. (Joi, 1 august 2019, 16:01)

  alex562 [utilizator]

  ... si mai rau neputinta analizarii adn repede, suntem ff departe... nu mai vorbim de localizare apeluri... epoca de piatra... in alte tari vedem la stiri cum incercuiesc locul si apoi vin n experti non-stop, la noi se ateapta vacanta si apoi vor "excava" cate putin doar-doar... ce??
 • +5 (5 voturi)    
  Complicitate cu infractorii (Joi, 1 august 2019, 16:11)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Vb. de Poliția (= Miliția) din RO, care nu are menirea de a apăra cetățenii, ci pe infractori. Emblematică e Academia de Poliție, o uzină de plagiatori, șantajiști, infractori și complici de-ai lor.
 • +5 (5 voturi)    
  fara sa fiu rau dat (Joi, 1 august 2019, 16:17)

  liviu_ [utilizator]

  "Operatorul Poliției Olt de la dispeceratul 112 lucrează singur pe o tură de 24 de ore " - asta e UN DEZASTRU!!!
  nu poti avea pretentii de la un om care lucreaza 24 de ore in continuu sa fie lucid macar... eu daca ma pui sa sa fac asta dupa 16 ore sunt la spital!

  inteleg ca probabil a gresit si el, dar se ignora chestia principala: LUCRA O ZI INTREABA SINGUR!!!
  omu ala nu avea timp sa se pise, nu putea sa stea cu o persoana prea mult la telefon ca veneau alte persoana etc! este o organizare DE TOT KKTU!!!
  si nu-mi spune-ti ca d-abia acum ati aflat asta?!

  tot ce se intampla dovedeste functionarea dezastruoasa a institutiilor statului! MAI este falimentar! si sa nu-mi spuna dancila ca psd nu are nici o vina!
  sunt probleme care se puteau descoperi si remedia acum multi ani, daca se dorea cu adevarat!
 • +4 (4 voturi)    
  Statul roman - comedie horror! (Joi, 1 august 2019, 16:31)

  V. Istina [utilizator]

  Bilantul politiei Scornicesti si al politiei Potcoava au avut prioritate! O fata rapita si violata... asta nu e urgenta, sindrofiile... pe primul loc!

  Vae victis! Suntem sub ocupatie! Ocupatia javrelor tradatoare si ticaloase!

  As prefera sa dau foc la toata tara, decat sa o stiu ca va ramane asa pentru copiii mei!

  Am subestimat enorm ticalosia, cumetria si incompetenta! Si acum toata hadosenia iese la iveala!

  E pur su simplu uluitor. Tara nimanui? E mult mai rau decat atat!
 • +2 (2 voturi)    
  Apropo de numar de persoane si linii de telefon (Joi, 1 august 2019, 16:38)

  LiviuX [utilizator]

  De ex in SUA, la o populatie de 327 milioane sunt circa 6000 de centre zonale 911 si circa 100.000 (o suta mii) operatori 911!! Deci unul la 3000 si ceva locuitori. Cati sunt in Romania? Numarul de linii telefonice nu se cunoaste, dar nu s-a auzit de limitari. Limitarile sunt date numai de numarul de apeluri/operator, de ex in cazul in care foarte multi dau telefon pentru a raporta un accident mare, un incendiu. Deci poate suna ocupat doar daca nu sunt operatori disponibili. Un operator, chiar daca vorbeste cu cineva la telefon, mai are inca cateva linii la dispozitie pentru a apela pe altcineva sau a face o conferinta.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by