​Reprezentanții departamentelor de urgență s-au făcut remarcați de-a lungul timpului prin exces de zel, dar nu în slujba cetățenilor de rând, ci pentru demnitari ai statului. Un exemplu concludent în acest sens este cazul unei adolescente ucise în parcul Copou din Iași, în timp ce poliția locală lipsea din dispozitiv pentru a păzi vila primarului. În schimb, când vine vorba despre relația cu cetățenii, organele de ordine dau în judecată cântăreți de hip-hop și amendează români care le aduc injurii pe Facebook.

Politia localaFoto: captura facebook

Cel mai recent caz este cel al senatorului PSD Virginel Iordache, care a folosit în interes personal elicopterul SMURD pentru ajunge la spital în București pentru o enteroviroză. Logistica serviciului de urgență a fost folosită abuziv de un senator PSD care s-a speriat din cauza unei probleme la stomac.

Senatorul PSD Virginel Iordache a cerut să fie dus la București cu elicopterul SMURD de la Spitalul Județean Suceava, unde fusese diagnosticat cu enterovirus, deoarece „nu a avut încredere” în diagnosticul medicilor suceveni, a relatat Obiectiv de Suceava. Potrivit sursei citate, la București a primit același diagnostic.

"Habar n-aveți ce mișto e să fii senator! Când te strici la burtă, în loc să bei ceai, te plimbi cu elicopterul SMURD”, că Virginel Iordache nu a ținut cont de recomandările medicilor suceveni. Ba, mai mult, le-ar fi vorbit urât și ar fi menționat în repetate rânduri că el nu va fi tratat aici, în provincie, a scris Ziarul sucevean. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a precizat public că nu el personal a autorizat deplasarea elicopterului SMURD la Suceava și că solicitarea a venit de la medicii Spitalului Județean Suceava.

În 2015, o adolescentă a fost ucisă în Parcul Copou de prietenul ei, în timp ce poliţiştii locali aveau ordin să păzească vila primarului, potrivit ziarului Adevărul.

În dosarul în care primarul de atunci al Iașiului Gheorghe Nichita a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), mai exact în rechizitoriul procurorilor, a fost menționat că Nichita avea gardă personală compusă din poliţişti locali ce îi păzeau vila din cartierul ieşean Copou. Agenţii lucrau pe schimburi şi se asigurau că strada pe care era situată casa primarului nu era blocată de autoturisme sau că nimeni nu îl apostrofează pe edil atunci când acesta pleacă sau vine de la serviciu.

În timpul în care poliţiştii locali făceau aceste servicii, zone de maximă importanţă din acelaşi cartier, printre care şi Parcul Copou, au rămas nesupravegheate. Procurorii DNA notează că un efect indirect al acţiunilor baronului a fost o crimă. Este vorba despre o adolescentă care a fost ucisă în Parcul Copou, într-o zonă nesupravegheată.

Diana Gugulică, o adolescentă de 16 ani, a fost strangulată de fostul iubit în Parcul Copou, în plină zi, într-o zonă nesupravegheată.

Supravegherea vilei lui Nichita a adus un prejudiciu de 124.195,66 lei Poliţiei Locale, potrivit DNA. Suma reprezintă jumătate din întreg prejudiciul imputat lui Nichita în dosarul în care a fost trimis în judecată.

În 2017, ministrul de Interne Carmen Dan reclama public că a găsit microfoane în casa în care locuiește și a depus plângere penală că i-a fost violat domiciliul și viața privată. Carmen Dan a declarat public că a găsit în locuința sa un dispozitiv care pare a fi unul de înregistrare audio, precizând că a sesizat Poliția care, evident, a deschis un dosar penal.

La câteva luni procurorii de la Parchetul General au clasat dosarul deschis pentru că microfonul ar fi fost instalat de doi bărbați chemați tocmai de ministrul de Interne Carmen Dan pentru a verifica dacă în apartament există tehnică de înregistrare!

Un alt caz de abuz al demnitarilor de logistică și aparatură a statului folosite pentru situații de urgență este si cel al lui Gabriel Oprea care, în calitatea de ministru al Apărării, folosea elicopterul instituției pentru a merge la ședințele de partid.

În 2011, Tiberiu Frăţilă, reprezentant al MAPN, a declarat public, într-o emisiune la Antena 3, că ministrul a fost plecat cu elicopterul statului mai întâi la o vizită la Galaţi, după care a plecat către alte judeţe din ţară, unde a vizitat mai multe unităţi militare. La Galați avusese loc de fapt o ședință UNPR-partidul pe care îl conducea. „Ministrul Apărării Naţionale are dreptul prin lege să folosească mijloace de transport ale MApN în interes de serviciu. În afară de ministrul Apărării, domnul Gabriel Oprea este şi parlamentar şi om politic. A fost la Sebeş, Alba, Sibiu, Galaţi şi Deva în vizite de lucru”, a explicat la acea vreme Frăţilă.

Un alt caz este legat de Darius Dan, fiul fostului ministru Carmen Dan, care în luna aprilie a fost agresat într-o discotecă din localitatea Butești, aflată cam la 15 kilometri de orașul Videle, unul dintre bărbații prezenți în local lovindu-l după ce acesta a cerut să fie schimbată muzica, scria liberinteleorman.ro. Convins de faptul că DJ-ul va schimba muzica, la aflarea veștii că e fiu de ministru, Darius a solicitat schimbarea genului muzical. Dorință care i s-a și îndeplinit.

Mai mulți tineri din comuna Poeni s-au enervat pe tânărul care le-a stricat distracția, așa că unul dintre ei l-a lovit pe Darius Dan, fără să știe cine este. Aveau să afle mai târziu, de la patronii discotecii, care l-au și ascuns pe tânăr în bucătărie, relata un martor ocular, pentru publicația locală. A venit poliția de la Videle, apoi cea de la Alexandria, care au luat probele de pe camere. "Ce am mai observat în noaptea aia a fost că în zonă apoi au patrulat continuu vreo trei mașini de poliție", spunea martorul.

În schimb, când vine vorba de relația cu cetățenii, organele de ordine dau în judecată cântăreți de hip-hop și amendează români care le aduc injurii pe Facebook.

La începutul lunii iunie, sindicaliștii din Poliție s-au arătat deranjați de o melodie cântată de trupa Paraziții. Aceștia au anunțat că vor să dea în judecată formația pe motiv că a scos recent o piesă denumită „Antimiliție” și pe care polițiștii o consideră jignitoare, din cauza versurilor.

Totodată, polițiștii sunt foarte atenți și urmăresc îndeaproape postările de pe Facebook în care sunt criticați. Potrivit Digi 24 un bărbat a fost amendat după ce a scris un mesaj plin de injurii la adresa polițiștilor locali din Galaţi. Acesta a fost amendat cu 1.000 lei de Poliția Locală pentru injurii si expresii jignitoare la adresa instituției, a agenților de poliție și a familiilor acestora.