Ministerul Sanatatii incepe luni controale in toata tara la distribuitorii de medicamente si in farmacii. Potrivit ministrului Eugen Nicolaescu scopul acestei actiuni este de a dovedi ca nu exista o criza a medicamentelor.

El a explicat ca ar urma sa fie verificate intrarile de medicamente din ultimele luni si modul in care se fac livrarile catre farmacii. La cestea din urma ar urma sa se stabileasca, prin sondaj, daca au stocurile prevazute de lege si daca medicamentele pe care le-au contactata se afla pe rafturi pentru a fi date pacientilor.

Echipele de control vor fi formate din reprezentanti ai Autoritatilor de Sanatate Publica, ai Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate si ai Institutelor de Sanatate Publica.

Ministerul Sanatatii a mai facut o astfel de verificare si saptamana trecuta dar la o scara mai redusa.

Controalele au fost declansate dupa ce importatorii au anuntat ca vor sista distribuirea de medicamente de import, daca autoritatile nu vor recalcula pretul produselor la cursul actual al euro. Ei au spus ca nu mai accepta sa vanda medicamente un curs de schimb de 3, 3 euro, cat le deconteaza ministerul.