Membri ai comunității Declic au mers, miercuri la prânz, la sediul Ministerului Justiției, pentru a-i duce ministrului Ana Birchall o petiție semnată de peste 17.700 de persoane care cer desființarea Secției de anchetare a magistraților, așa cum a recomandat GRECO. Semnatarii spun că "într-un moment în care era cu adevărat nevoie de investigarea procurorilor și judecătorilor care nu și-au făcut treaba în cazul uciderii Alexandrei, Secția specială și-a dovedit ineficiența".

HotNews.roFoto: Hotnews

Manifestația a început după ora 12.30, când mai mulți reprezentanți ai comunității Declic au protestat în fața Ministerului Justiției, cerând desființarea Secției speciale. O delegație a acestora a mers să depună la biroului ministrului Justiției, Ana Birchall, o petiție semnată de peste 17.700 de persoane pentru desființarea acestei structuri de parchet.

"Începând de astăzi, ministrul Justiției, Ana Birchall, are termen 30 de zile să respecte recomandările GRECO și solicitările celor 17 000 de cetățeni. În momentul în care putea să își dovedească utilitatea, Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a avut nevoie de 5 zile ca să înceapă anchetarea celor care nu și-au făcut treaba în cazul crimelor de la Caracal. Într-un moment în care era cu adevărat nevoie de investigarea procurorilor și judecătorilor care nu și-au făcut treaba în cazul uciderii Alexandrei, Secția Specială și-a dovedit ineficiența. Nu am văzut decât un comunicat că s-au sesizat din oficiu. Apoi, la fel ca în cazul de la Caracal, procurorii Secției Speciale și-au luat liber în weekend. În cazuri similare investigațiile se derulau și peste weekend, pentru că infractorii nu au zile libere, așa că nici anchetatorii nu pot avea, în situații de urgență", spun reprezentanții Declic.

Petiția a fost semnată până miercuri de 17.713 persoane, care cer "desființarea urgentă a Secției pentru anchetarea magistraților, o anomalie a sistemului judiciar, așa cum a fost numită de experții GRECO": "Această secție este un atac la independența Justiției. Procurorii SS (Secția Specială pentru anchetarea magistraților) nu s-au remarcat prin anchete împotriva procurorilor și judecătorilor care au încălcat legea. În schimb, au închis dosare importante de corupție și au deschis alte dosare penale împotriva magistraților care anchetau politicieni. Susținem poziția GRECO care consideră că SS pune în pericol independența Justiției. Prin urmare, este necesară desființarea acestei secții de către Guvern și revenirea la o justiție imparțială".