Procurorul general Bogdan Licu a atacat cu apel decizia Judecătoriei Slatina care i-a permis Sorinei, fetița de 8 ani luată cu mascații de la fosta asistentă maternală, să plece din țară, în Statele Unite, împreună cu părinții adoptivi. Judecătoria Slatina respinsese solicitarea lui Licu de emitere a unei ordonanţe preşedinţiale prin care fetei să îi fie interzis să părăsească țara.

Sorina si mama adoptivaFoto: Digi24.ro

Potrivit purtătorului de cuvânt al Judecătoriei Slatina, judecătorul Ana Maria Lixandru, citat de Agerpres, documentul prin care procurorul general a făcut apel la decizia instanţei a fost transmis marţi, prin fax, iar dosarul va fi judecat la Tribunalul Olt.

În 18 iulie, magistraţii Judecătoriei Slatina au respins solicitarea procurorului general de emitere a unei ordonanţe preşedinţiale prin care să fie interzisă părăsirea teritoriului României de către Sorina, fata adoptată de soţii Săcărin. La câteva zile după soluţia dată de Judecătoria Slatina, Sorina, împreună cu părinţii adoptivi, a plecat din România.

Dosarul a ajuns la Judecătoria Slatina după ce competenţa soluţionării cauzei a fost declinată către această instanţă, pe 10 iulie, de magistraţii de la Tribunalul Olt, unde a fost strămutat prin decizie a Curţii de Apel Craiova. Dosarul s-a plimbat, de altfel, prin câteva instanțe, solicitarea inițială fiind făcută de către procurorul general la Tribunalul Mehedinţi.

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a contestat în instanţă și decizia judecătorilor prin care fetiţa din Baia de Aramă a fost dată spre adopţie. Curtea de Apel Craiova a respins, pe 5 iulie, cererea procurorului general prin care se solicita suspendarea adopţiei în cazul fetiţei. Aceeaşi instanţă a decis, pe 11 iulie, să respingă cererea procurorului general de revizuire a adopţiei Sorinei, aceasta urmând să rămână în continuare la soţii Săcărin, cu dublă cetăţenie, română şi americană, care au adoptat-o.

Sorina a fost luată, pe 21 iunie, de către procurorul de caz din locuinţa familiei asistentei maternale din Baia de Aramă, unde locuia de la vârsta de un an şi două luni. Procurorul, însoţit şi de un psiholog şi un asistent social de la DGASPC Dolj, a descins cu mascaţii la familia respectivă pentru a face o percheziţie domiciliară, pe motiv că fetiţa era adoptată de familia din Craiova care are şi cetăţenie americană, printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Craiova, iar asistentul maternal nu mai avea dreptul să o deţină pe Sorina. Potrivit presei locale, asistentei maternale i s-a desfăcut contractul de muncă, iar autorităţile au considerat că fata stă ilegal la domiciliul acesteia.

Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a dispus începerea urmăririi penale pentru purtare abuzivă în cazul procuroarei Maria Piţurcă de la Parchetul Curţii de Apel Craiova, cea care ar fi bruscat-o pe Sorina, fetiţa de opt ani din Baia de Aramă, în timp ce copilul era ridicat din casa asistentului maternal pentru a fi dat spre adopţie, potrivit unor surse judiciare.