​Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-a reunit astăzi, iar în ședință, pe agendă figurând rapoartele Ministerului de Interne și STS în urma tragediei de la Caracal, unde au fost ucise două fete de 15 și 18 ani. Tragedia a scos la iveală ineficiența autotrităților, care au intrat în locuința suspectului la 19 ore după ce Alexandra a sunat de 3 ori la 112 și a anunțat că a fost răpită, violată și sechestrată. Cealaltă fată, Luiza, era dată dispărută din luna aprilie.

Sedinta CSATFoto: Presidency.ro

La ședință a participat și ministrul demisionar al Internelor, Nicolae Moga.

Președintele Klaus Iohannis declara că va fi o discuție foarte serioasă asupra aspectelor legate de cazul din Olt, iar Guvernul ar trebui să analizeze dacă nu cumva este autorul moral al tragediei. "Nu mă voi pronunța pe detaliile acestui caz până la finalizarea anchetei și a rapoartelor pe care le vom discuta, în mod foarte serios, în CSAT. În mod normal, însă, nu ar fi trebuit să ajungem să discutăm un asemenea caz în CSAT. Și resping abordarea politicianistă propusă de Guvernul României, care ar trebui să se gândească dacă nu cumva este autorul moral al acestei tragedii”, a afirmat Klaus Iohannis.

El a mai spus că va cere în CSAT premierului și miniștrilor de Interne și Justiției să găsească soluții concrete, inclusiv de modificare a legilor și a procedurilor.

În ședința CSAT, ministrul de Interne Nicolae Moga ar urma să prezinte raportul detaliat în cazul intervenției autorităților în cazul de la Caracal.

Luni, directorul STS, Ionel-Sorinel Vasilca, a demisionat. El susținea că și-a dat demisia "pentru a nu afecta prestigiul instituției".

Opt poliţişti - cinci ofiţeri şi trei agenţi - sunt cercetaţi disciplinar pentru modul de intervenţie în perioada scursă de la dispariţia Alexandrei până la momentul la care anchetatorii au intrat în locuința victimei, vineri dimineață, la ora 6.00, la 19 ore la apelurile fetei la 112. De asemenea, a fost sesizat Parchetul în cazul polițistului de la IPJ Olt care a preluat apelul Alexandrei la 112.

"Pe parcursul verificărilor Corpului de control al ministrului, au rezultat mai multe deficienţe, inclusiv pe linia exercitării actului managerial la nivelul conducerii IPJ Olt, care denotă o lipsă de implicare din partea factorilor de conducere ai inspectoratului în coordonarea efectivelor din subordine", preciza luni Ministerul de Interne.

În urma tragediei, au fost demiși șeful Poliției Olt, cei doi adjuncţi ai acestuia, șeful Poliţiei Caracal și adjunctul acestuia.

Alexandra, fata de 15 ani sechestrată, violată și ucisă de către Gheorghe Dincă, care o luase cu mașina la ocazie, a reușit să sune de 3 ori la 112, din locuința suspectului, anunțând că este sechestrată. Fata a sunat la 112 joi, primul apel fiind la ora 11.05, iar anchetatorii au intrat în locuință abia vineri, la ora 6.00. Poliția a acuzat STS că a furnizat trei adrese eronate și a durat câteva ore identificarea adresei și, în plus, a fost cerut mandat de percheziție, emis doar pentru ora 6.00. Anchetatorii au descoperit astfel că și Luiza Melencu, de 18 ani, dispărută în luna aprilie, a fost ucisă de Gheorghe Dincă, tot după ce a luat-o cu mașina la ocazie. Duminică, bărbatul a recunoscut ambele crime.