Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP) Constantin Buică a declarat pentru Mediafax că a propus destituirea a doi directori din cadrul Autorității deoarece Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) folosit la alegerile din 26 mai este necertificat.

Presedinte AEPFoto: Captura video

"Am cerut Parlamentului destituirea a doi directori pentru nereguli, pentru neurmărirea acțiunilor pe care trebuiau să le implementeze pentru organizarea procesului electoral pentru alegerile din 26 mai. Nereguli nu rezultă, dar suspiciuni clar, atâta timp cât nu au urmărit, nu avem documente, nu avem avize. Am cerut un audit intern astăzi (luni – n.r.) la cele două departamente, pentru că am constatat toate aceste lucruri. Pe 23 iulie am trimis documentele la Parlament și astăzi am cerut audit în cele două structuri, ambele departamente – Organizarea Proceselor Electorale și Direcția de Coordonare a Sistemului Informațional Electoral Național”, a declarat, luni, Constantin-Florin Mituleţu-Buică.

Șeful AEP a adăugat că la cele două direcții din AEP a existat un management defectuos pentru organizarea procesului electoral din 26 mai, iar în prima fază directorii au fost sancționați cu avertisment.

"Am documentele interne pe baza cărora am ajuns la concluzia să propun eliberarea din funcție. I-am sancționat întâi pe ambii directori, cu avertisment, am propus destituirea lor și am declanșat audit intern la departamentele respective pentru a vedea cât de gravă este situația. A fost un management defectuos pentru organizarea procesului electoral din 26 mai la cele două compartimente”, a explicat Buică.

Președintele Autorității a mai explicat că departamentele respective se ocupă cu supravegherea desfășurării proceselor electorale, avizarea și certificarea aplicații informatice, certificarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV). "Se pare că la nivelul Autorității nu am avut astfel de chestiuni. Am dat termen o lună pentru audit, pentru că sunt niște structuri la care nu s-a făcut audit de mult”, a adăugat șeful AEP.

Miercurea trecută, Constantin Buică a anunţat că Autoritatea va trimite documente către Comisia parlamentară de anchetă privind posibile fraude la europarlamentare, când mii de oameni au stat la cozi interminabile pentru a putea vota. El a precizat că are date primite inclusiv de la STS.

Comisia de anchetă pentru posibile fraude la europarlamentare a audiat-o, în urmă cu câteva săptămâni, pe fostul ministru de Interne Carmen Dan. Ea a susținut că Serviciul de Telecomunicaii Speciale (STS) nu ar trebui să se mai ocupe de alegerile din România, iar sarcinile STS ar putea fi preluate de AEP. De asemenea, din partea MAE secretarul general al instituţiei Laura Elena Chiorean a spus, la audiere, că misiunile diplomatice au raportat multe incidente la alegerile de pe 26 mai, susținând că „în multe cazuri s-a intrat cu forţa în secţiile de votare, inclusiv pentru a se sustrage buletine de vot”.