Preşedintele USR Bucureşti, Roxana Wring, anunţă că va propune în cadrul următoarei şedinţe de Consiliu General al Capitalei ca Muzeul Holocaustului să fie amenajat pe terenul de la Depoul Victoria, potrivit Agerpres.

Roxana Wring Foto: Arhiva personala

Într-o postare pe Facebook, Roxana Wring, care este consilier municipal, adaugă că ideea de a construi un Muzeu al Holocaustului pe spaţiul verde din curtea Muzeului Antipa "nu este una fericită".

"Săptămâna asta vine în Consiliul General un proiect pentru a transfera terenul din spatele Guvernului către STB 'pentru a obţine venituri'. Cel mai probabil, pentru a da un tun imobiliar! Voi cere în şedinţa de Consiliu ca Municipalitatea să propună terenul de la Depoul Victoria pentru amenajarea Muzeului Holocaustului. Este vorba despre un teren de 3,5 hectare, adică de trei ori mai mult decât Parcul Ioanid. Un muzeu pe spaţiul fostului Depou, cu o amenajare exterioară care să includă obligatoriu arbori şi spaţii verzi, ar fi cea mai potrivită soluţie", a scris ea.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" a transmis pe 24 iunie Ministerului Culturii că se opune înstrăinării a 45% din suprafaţa liberă de construcţii a instituţiei. Muzeul ''Antipa'' preciza că a primit solicitarea de a răspunde unei adrese venite dinspre Secretariatul General al Guvernului privind cedarea a 5.300 de metri pătraţi din parcul muzeului în vederea realizării unei alte construcţii.

Pe 8 iulie, Academia Română aprecia că edificarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi Holocaustului este un act cultural şi istoric pe deplin justificat, însă soluţia propusă de a cere Muzeului "Grigore Antipa" să cedeze teren pentru acesta este "inadecvată" şi "păguboasă".

Pe 20 iulie, premierul Viorica Dăncilă declara că doreşte înfiinţarea Muzeului Holocaustului în cel mai scurt timp, iar dacă locaţia de lângă Muzeul 'Antipa' este cea mai bună, acolo va fi realizat acest obiectiv. Pe 26 iulie, directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" (INSHR), Alexandru Florian, îşi exprima încrederea că Muzeul de Istorie a Evreilor şi a Holocaustului din România va fi realizat în spaţiul administrat de Muzeul "Grigore Antipa".

"Muzeul de Istorie a Evreilor şi a Holocaustului din România se face începând cu 2012. Dacă se face în spaţiul administrat de Muzeul 'Antipa', la ora actuală răspunsul este afirmativ, conform ultimei declaraţii de săptămâna trecută a ministrului Culturii, care, într-un comunicat, a afirmat că se va face acolo o structură simbolică numită complex", a declarat Florian.

Potrivit unui proiect care figurează pe ordinea de zi de miercuri a Consiliului General al Capitalei, capitalul social al Societăţii de Transport Bucureşti urmează să fie majorat prin aportul în natură al unui teren de circa 34.700 mp, unde se află Depoul Victoria.

"Se aprobă trecerea din domeniul public al Municipiului Bucureşti în domeniul privat al Municipiului Bucureşti a imobilului situat în Bucureşti, strada Mexic nr. 19 - Depou Victoria, compus din teren în suprafaţă de 34.748 mp şi construcţii (...) Se acordă mandat special reprezentanţilor Municipiului Bucureşti în Adunarea Generală a Acţionarilor societăţii Societatea de Transport Bucureşti STB SA să aprobe majorarea capitalului social în condiţiile stipulate în art. 215 din Legea 31/1990 în vederea obţinerii de către STB SA de venituri proprii, să aprobe relocarea activităţii Depoului Victoria pe amplasamentul actualului Depou Titan, precum şi să aprobe actualizarea Actului Constitutiv al Societăţii de Transport Bucureşti STB SA", prevede proiectul de hotărâre.