În 2005, societatea românească avea să fie șocată de uciderea Larisei - o fetiță de 8 ani din Iași. Ea a fost violată, sugrumată, iar trupul i-a fost înfășurat într-un covor și ascuns la subsolul blocului, cadavrul fiind găsit după câteva luni, în tomberonul de lângă blocul în care locuia copila. Cel care a ucis-o avea 17 ani și era prietenul fratelui fetiței. El a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, iar acum este liber, fiind eliberat în noiembrie 2014, după ce a executat 8 ani de închisoare, în baza unei modificări a Codului penal. În timpul procesului, tatăl Larisei s-a spânzurat. De asemenea, un taximetrist suspectat în dosar s-a sinucis în curtea Spitalului Socola.

Larisa ChelaruFoto: Ziarul de Iasi

Larisa Chelaru, în vârstă de doar 8 ani, din localitatea ieșeană Lunca Cetățuii, a fost dată dispărută în 18 octombrie 2005.

Familia a căutat-o cu disperare, iar fotografia cu fetița îmbrăcată cu uniformă a fost văzută de o țară întreagă. După două luni, familia a fost anunțată că fetița nu mai este în viaţă. Corpul neînsuflețit al Larisei a fost găsit în 29 decembrie 2005 într-un container de gunoi de lângă blocul în care locuia familia Chelaru. Cadavrul, ascuns într-o cutie de carton, a fost găsit în stare de putrefacție de către angajatii de la salubritate.

Tot atunci, anchetatorii au descoperit că fetița fusese omorâtă de către Robert Ciobanu, un băiat de 17 ani, vecin cu familia Chelaru și prieten al fratelui Larisei.

Conform anchetatorilor, Robert Ciobanu a invitat-o pe Larisa la el acasă, unde ar fi încercat să o violeze. Băiatul a sugrumat-o pe fetiță, apoi i-a înfășurat corpul într-un covor, pe care l-a ascuns la subsolul blocului. În timpul audierilor, Ciobanu şi-a recunoscut faptele şi le-a explicat anchetatorilor că a chemat-o în apartamentul său ca să o violeze, a bătut-o şi mai apoi a sufocat-o. I-a ascuns trupul în beciul blocului, iar după ceva vreme l-a aruncat în tomberonul de lângă bloc.

Cazul a dus la demiterea a trei șefi din Poliția Iași, pentru "deficienţele înregistrate în activitatea la comanda instutuţiei”.

În iulie 2006, Constantin Chelaru, tatăl Larisei, a fost găsit de către colegi spânzurat, la serviciu. El s-a sinucis la numai o zi dupa ce avocatul asasinului Larisei a cerut modificarea încadrării juridice a faptelor lui Robert Ciobanu - de la omor calificat săvârșit cu cruzime, în omor calificat. De asemenea, un taximetrist din Iaşi s-a sinucis în curtea Spitalului Socola după ce a aflat că este suspectat de uciderea Larisei.

La scurt timp, magistraţii Tribunalului Iaşi l-au condamnat pe Robert Ciobanu la 20 de ani de închisoare, iar tânărul a fost încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi. Conform sentinței judecătorilor, Robert Ciobanu trebuia să ispășească 16 ani de închisoare pentru omor calificat și cinci ani pentru perversiuni sexuale. Din cauza gravității faptei, judecătorii au decis să îi dea încă 4 ani spor de pedeapsă.

Robert Ciobanu a fost pus în libertate însă în noiembrie 2014, după ce a ispășit mai puțin de jumătate din pedeapsă, mai exact 8 ani de închisoare. A fost posibil prin schimbarea Codului penal, care la acea vreme a revoltat societatea.

Astfel, Ciobanu a beneficiat de o prevedere potrivit căreia minorii sau condamnații care au comis o infracțiune până la vârsta de 18 ani pot fi transferați din închisori în centre educative, eliberarea lor totală fiind urgentată în caz de bună purtare. În februarie 2014, pedeapsa de 20 de ani i-a fost înlocuită cu măsura internării, pentru 15 ani, într-un centru de detenţie. În toamna aceluiaşi an, Robert Ciobanu a ieşit din Penitenciarul pentru Minori de la Tichileşti.

14 ani mai târziu, două fete de 15 și 18 ani sunt ucise la Caracal de către un bărbat care le-a luat cu mașina la ocazie, iar autoritățile își dovedesc din nou ineficiența. Alexandra, fata de 15 ani, și-a anunțat răpirea la 112, însă anchetatorii au pătruns în casa ucigașului abia 19 ore mai târziu. Așa a fost descoperită și uciderea fetei de 18 ani, Luiza, care era dată dispărută din luna aprilie.