Decizia Curții Constituționale din România de a respinge luni modificarea codurilor penale a ajuns și în presa internațională. Reuters transmite că decizia CCR de a bloca codurile penale elaborate de PSD și care ar fi blocat multe dosare ”în una dintre cele mai corupte țări din Uniunea Europeană” vine, într-un moment sensibil după ce lumea a ieșit în stradă în semn de protest față de modul în care autoritățile au gestionat cazul uciderii a două adolescente.

Mars de protest pe Calea VictorieiFoto: Hotnews

Protestatarii au reclamat faptul că modul deficitar în care au acționat autoritățile în cazul crimelor arată că schimbările legislative au slăbit nu doar lupta anticorupție, ci și lupta împotriva criminalității.

Este pentru a doua oară când Curtea Constituțională a respins codurile penale elaborate de coaliția de guvernământ PSD-ALDE, notează Reuters.

De la preluarea puterii, în 2016, guvernul PSD a făcut o serie de modificări ale legislației și schimbări de personal care sunt considerate amenințări la adresa independenței justiției și care au stârnit îngrijorarea Uniunii Europene, a Departamentului de Stat al SUA, a mii de magistrați români, în timp ce Comisia de la Veneția a cerut abrogarea modificărilor.

Reuters mai notează că CCR urmează să își motiveze decizia de luni, iar legile se vor întoarce în Parlament, acesta având obligația de a le pune în acord cu hotărârea Curții.