Guvernul condus de Boris Johnson a transmis că devine tot mai clar că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se va produce fără niciun acord, acuzând liderii UE că sunt ”îndărătnici„ și nu vor să renegocieze termenii divorțului care ar urma să se producă la 31 octombrie, după mai multe amânări.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mai mulți investitori consideră că o ieșire din blocul comunitar fără acord va produce unde de șoc pentru economie, la nivel global, va arunca economia britanică în recesiune, va bulversa piața financiară și va slăbi poziția Londrei de centru financiar internațional, scrie Reuters.

Lira sterlină, al cărei curs era de 1,50 dolari în ziua referendumului din 2016, a scăzut cu 0,4% la 1.2325 de dolari, cel mai scăzut nivel din martie 2017.

Premierul Johnson mizează pe faptul că amenințarea unui Brexit fără acord va convinge marile puteri UE- Germania și Franța- să cedeze și să fie de acord să se așeze din nou la masa negocierilor, pentru a modifica acordul convenit de Bruxelles cu fostul premier Theresa May și respins de Parlament de trei ori.

Premierul britanic Boris Johnson le-a transmis liderilor UE că va purta discuții privind Brexit atunci când aceștia vor arăta că sunt pregătiți să își schimbe poziția privind acordul de ieșire, a informat purtătoarea de cuvânt a șefului Guvernului de la Londra, relatează Reuters.

De la preluarea funcției de premier al Marii Britanii, Boris Johnson a discutat cu mai mulți lideri UE, însă nu a efectuat încă nicio vizită oficială. "Premierul le-a explicat liderilor europeni poziția sa...că acordul de retragere, cu soluția de rezervă privind Irlanda de Nord, a fost respins în Parlament de trei ori. De aceea, trebuie schimbat", a declarat purtătoarea de cuvânt.

"Premierul vrea să poarte discuții când poziția lor se va schimba", a adăugat aceasta.

Consiliul European a decis amânarea ieşirii Marii Britanii din UE până pe 31 octombrie 2019, la solicitarea guvernului de la Londra care nu a reușit să obțină aprobarea Parlamentului asupra acordului Brexit. Liderii europeni au transmis în repetate rânduri că acordul negociat cu premierul de atunci, Theresa May, nu este renegociabil.

Parlamentul de la Londra a respins de trei ori Acordul negociat de fostul guvern cu Uniunea Europeană. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă imediat.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale.

Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. În contextul impasului politic, premierul Theresa May şi-a prezentat, de asemenea, demisia.