Fostul ministru tehnocrat al Justiției, Raluca Prună, spune că statul român este incapabil să-și apere cetățenii, este sexist și are o atitudine medievală. Pe de altă parte, ea a comentat, la RFI, că referendumul propus de premierul Viorica Dăncilă după crimele din Caracal este o grozăvie nemaiîntâlnită, autorul moral al tragediei fiind coaliția PSD-ALDE și, în special, deputatul Florin Iordache.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Deși suntem sub emoție, trebuie să fim corecți și să spunem că ceea ce s-a întâmplat acolo nu are direct de-a face cu modificările aduse legilor justiției sau cu propunerile de modificare la Codul de Procedură Penală, dar există sigur un autor moral în toată această poveste, care este coaliția PSD-ALDE și mai precis, cineva care este deputat de Caracal și anume domnul Florin Iordache. Eu aduc aminte publicului românesc că la începutul anului 2018, domnul Iordache împreună cu echipa de strânsură cu care vroia să siluiască Codul de Procedură Penală propunea niște măsuri nemaiîntâlnite, propunea de exemplu ca imaginile luate de camerele amplasate în spațiul public să nu poată fi folosite ca probe. Păi, dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, noi n-am fi descoperit nici astăzi cine este autorul crimei din Caracal. Mai propunea domnul Iordache atunci, nu singur, dar domnia sa a fost vârful de lance, ca înainte de efectuarea unei percheziții, să anunțăm persoana, să-i dăm un telefon înainte ei, persoanei sau avocatului și să-i spunem mâine noi o să venim să facem o percheziție. Se mai propunea să anunțăm înainte despre o interceptare. Și toate aceste lucruri pentru 5% infracțiuni de corupție în România, care sigur că privesc probabil în marea lor parte politicienii”, a declarat ea.

Fostul ministru al Justiției critică ideea unui referendum pentru înăsprirea pedepselor pentru criminali, violatori și pedofili, propus de premierul Viorica Dăncilă: ”Mi se pare o grozăvie nemaiîntâlnită și mi se pare culmea nesimțirii. Doamna Dăncilă reprezintă nu altă coaliție decât coaliția PSD-ALDE, care și-a bătut joc de tot ce înseamnă justiție, legi ale justiției și legislație penală în această țară. Nu e nevoie de pedepse mai aspre, este pur și simplu nevoie să aplicăm legea”.

Raluca Prună mai spune că ”povestea aceasta cu castrarea chimică este o altă enormitate și eu sper ca din populism, doamna Dăncilă să nu iasă mâine și să ne propună reintroducerea pedepsei cu moartea. Nu așa se rezolvă lucrurile, noi trebuie să preîntâmpinăm (...). Autoritățile statului înainte de a propune castrări ar trebui să nu mai ia peste picior cetățenii, să ia în serios declarațiile unor părinți că le-a dispărut copilul de acasă, să nu mai fie sexiști, că ideea asta, a plecat o fată, bun, lasă că vine ea, a fugit cu unul, dar mâine se întoarce, toate lucrurile acestea sunt de Ev Mediu”.