Presa internațională relatează pe larg despre eșecul poliției române de a salva viața Alexandrei, tânăra de 15 ani care a fost răpită și ucisă în Caracal, după ce adolescenta a sunat de trei ori la numărul de urgențe 112. Jurnaliștii relatează despre protestele care au avut loc la București și despre demiterea șefilor poliției, dar și despre ”incompetența”, lipsa de tehnică, necunoașterea legii și lipsa de personal din poliție. În context, jurnaliștii mai amintesc și de slăbirea sistemului judiciar prin modificarea legislației penale de către guvernul PSD.

Protest in memory of Caracal victim Alexandra in Bucharest SaturdayFoto: Agerpres

Deutsche Welle scrie că eșecul poliției de a interveni prompt în cazul Alexandrei a generat furie în România. Ziariștii notează că tânăra de 15 ani a sunat de trei ori la 112 alertând autoritățile și spunând că a fost răpită, sechestrată și violată, însă poliția a avut nevoie de nu mai puțin de 19 ore pentru a ajunge la casa criminalului, timp în care adolescenta a fost ucisă.

Bărbatul suspectat de uciderea fetei, Alexandra Măceșanu, și-a mărturisit crima, dar și uciderea unei alte tinere, Luiza Melencu, de 18 ani, care a fost dată dispărută în luna aprilie. Jurnaliștii mai consemnează că mărturia criminalului a intervenit la o zi după ce mii de oameni au ieșit pe străzile capitalei pentru a protesta față de incompentența poliției a cărei intervenție a fost tardivă și față de guvernul român, demiterea conducerii poliției nefiind suficientă pentru a calma tensiunile din societate.

Ziariștii mai notează că unul dintre motivele pentru care oamenii sunt nemulțumiți este acela că guvernul condus de Viorica Dăncilă a slăbit sistemul judiciar.

Președintele Klaus Iohannis a cerut imperativ demiterea tuturor celor responsabili de cazul care a avut consecințe dramatice. Iohannis a mai criticat guvernul și PSD pentru promovarea în funcții cheie a unor oameni incompetenți și corupți.

Euronews relatează, de asemenea, desfășurarea evenimentelor, notând că uciderea celor două tinere a stârnit furia oamenilor care au ieșit în stradă, în timp ce premierul Viorica Dăncilă a anunțat că ia în considerare majorarea pedepselor, în cadrul unui referendum (deși nu are dreptul de a declanșa consultare publică n.red.).

New York Times preia știrea agenției Reuters marșând tot pe furia față de autorități, generată de incompetența poliției, după ce două adolescente și-au pierdut viața în condiții dramatice, după ce au fost răpite de criminal.

”Declarațiile oficiale arată că a fost nevoie de nu mai puțin de 19 ore pentru ca autoritățile să localizeze casa criminalului Gheorghe Dincă, luptându-se cu o tehnologie inadecvată, încercând să obțină mandate judecătorești care nu erau necesare și confruntându-se cu lipsa de personal”, scriu ziariștii.

Jurnaliștii subliniază că miile de oameni au ieșit în stradă acuzând partidul de guvernământ de slăbirea sistemului judiciar prin numeroasele modificări legislative.

Guardian a scris că România a fost cutremurată de uciderea unei fete de 15 ani, în condițiile în care poliția a așteptat 19 ore pentru a încerca să o salveze, deși fata a sunat la 112, opinia publică reproșând autorităților că aceste ore au costat viața adolescentei.

În contextul tragediei din Caracal, postul de televiziune Sky News a transmis un reportaj despre soarta tinerelor din România care sunt victime ale traficului de persoane, majoritatea adolescente.

Marți este Ziua Internațională de Combatere a Traficului de Persoane. Corespondentul Sky News remarcă faptul că potrivit ultimelor statistici, din 2017, 51% dintre victimele acestui fenomen infracțional sunt copii, 76% sunt femei, dintre care 69% sunt traficate în scopuri sexuale, iar România este țara cu cel mai mare număr de victime.