Un caz similar celui de la Caracal - uciderea unei fete de 15 ani - petrecut în Serbia în urmă cu 5 ani a dus la schimbarea legilor în acestă țară. Legea, care poartă numele adolescentei, Tijana, prevede închisoarea pe viață fără drept de eliberare condiționată pentru criminali și violatori.

catuseFoto: Digi 24

Parlamentul din Serbia a adoptat, în luna mai, mai multe amendamente la Codul Penal, printre care și Legea Tijana, care prevede închisoare pe viață pentru violarea și uciderea minorilor. Inițial, o persoană care comitea astfel de infracțiuni putea fi condamnată la închisoare pentru o perioadă de 30-40 de ani.

Amendamentul la Codul Penal a fost numit Legea Tijana, în memoria Tijanei Juric, o fată în vârstă de 15 ani care a fost răpită și ucisă în anul 2014 în zona Sombor din nordul Serbiei, eveniment care a generat un val de revoltă în rândul cetățenilor sârbi, scrie Mediafax, citând Euronews.

Crimele care au îngrozit Serbia

Tijana Juric a fost răpită în noaptea dintre 25 și 26 iulie 2014 de către Dragan Djuric, un bărbat în vârstă de 34 de ani care locuia în cartierul Surcin din Belgrad. După 12 zile, cadavrul fetei a fost găsit îngropat în zona Sombor din nordul Serbiei. La scurt timp după, alte două fete - Ivana Podrascic, în vârstă de 14 ani și Dragana Ciric, în vârstă de 18 ani - au fost răpite, violate și ucise, relatează publicația Balkan Insight.

Legea a fost adoptată în urma unei campanii duse de tatăl fetei, Igor Juric.

O altă prevedere a Legii Tijana este că autoritățile trebuie să înceapă căutările unui minor declarat dispărut în momentul în care părinții anunță dispariția, nu după 48 de ore, cum a fost în cazul Tijanei Juric și a altor minori dați dispăruți până în acel moment.

De asemenea, modificările aduse Codului Penal prevăd pedeapsa pe viață și pentru uciderea unui oficial de stat, pentru acte de terorism, crime de război sau crime împotriva umanității. În aceste cazuri, persoanele condamnate pot cere eliberarea condiționată după 27 de ani petrecuți în închisoare.

Duminică, Gheorghe Dincă, autorul crimelor de la Caracal, a recunoscut că le-a ucis pe cele două fete - Alexandra și Luiza.

Luiza Melencu (18 ani) a dispărut în luna aprilie, după ce a fost luată de Dincă la ocazie. În același mod a dispărut miercuri și Alexandra Măceșanu (15 ani). Autoritățile au descins la locuința suspectului abia vineri dimineață, la ora 6.00, la 19 ore de la cele 3 apeluri date de Alexandra la 112. Fata a sunat de 3 ori la 112 pentru a-și anunța răpirea.