Chestorul Ioan Buda, șeful Poliției Române, a declarat vineri seară, la Caracal, că a luat act de demiterea sa pentru intervenția defectuoasă în cazul fetei de la Caracal, despre care există indicii că a fost ucisă. Buda a spus că apelul Alexandrei s-a terminat cu „Vine, vine”, transmite Mediafax.

Ioan BudaFoto: Politia de Frontiera

Ioan Buda a declarat că știe ce activități s-au desfășurat în cazul fetei dispărute și își asumă această intervenție „neadecvată”.

„Am luat act de demiterea mea și din cauza acestei intervenții neadecvate pe care mi-o asum. Am fost înștiințat și mi s-au raportat cronologic activitățile care s-au derulat aici. Știu despre ce este vorba, cunosc exact cam ce activități s-au desfășurat în acest caz. În continuare toate activitățile vor fi coordonate de către comisarul Dragnea Florian”, a spus Buda.

Întrebat ce spus Alexandra când a sunat la 112, chestorul Ioan Buda a răspuns: „A spus și cu asta s-a încheiat”, a spus Buda.

Șeful Poliției Române a spus că transmite condoleanțe familiei Alexandrei.

De asemenea, întrebat la ce oră a survenit decesul fetei, Buda a răspuns: „Probabil undeva imediat după apel”.

Ioan Buda: Poliţiştii au cerut „imperativ” să intervină chiar și fără mandat, dar procurorul de caz nu a fost de acord

Întrebat de asemenea de ce nu au intervenit polițiștii imediat ce au avut informații că Alexandra este în casa lui Gheorghe Dincă, chestorul Ioan Buda a spus că acest lucru s-a dorit, dar procurorul nu a permis intervenția Poliției decât la ora 6.

Buda a declarat că polițiștii ar fi putut lua alte măsuri, însă au preferat să intervină conform mandatului în casa suspectului Gheorghe Dincă.

„Nu puteau interveni polițiștii mai devreme de ora 6, pentru că procurorul nu a permis intervenția Poliției decât la ora 6”, a spus Buda.

Întrebat dacă ordinul procurorului putea fi încălcat, Buda a răspuns afirmativ.

„Da, puteau fi luate și alte măsuri, puteau găsi alte teritupuri, puteau să intervină, nu au intervenit. Pentru că au așteptat ora 6, pentru a se interveni la această percheziție conform mandatului. Mandatul a fost eliberat aproximativ la ora 4”, a mai spus Ioan Buda.

El a precizat că deşi poliţiştii au cerut „imperativ” să intervină chiar şi fără mandat, procurorul de caz nu a fost de acord.

„Îmi asum această declaraţie pentru că adjunctul inspectorului şef ne-a spus chestiunea asta, în prezenţa tuturor. Procurorul de caz nu a fost de acord cu această intervenţie”, a susţinut Buda.

El a mai afirmat ca trebuie efectuate toate activităţile necesare pentru a se afla ce a făcut bărbatul respectiv în toată perioada de timp cât a trecut până la intervenţie.

Potrivit acestuia, în ambele cazuri ale fetelor dispărute din Caracal, Alexandra și Mihaela, „polițiștii au făcut tot ceea ce puteau face din momentul în care părinții au sesizat Poliția”.

****

Potrivit articolului 150 din Codul de Procedură Penală, perchezițiile pot să aibă loc fără mandat în următoarele condiții:

„(14) În mod excepţional, percheziţia poate începe fără înmânarea copiei mandatului de percheziţie, fără solicitarea prealabilă de predare a persoanei sau a obiectelor, precum şi fără informarea prealabilă privind posibilitatea solicitării prezenţei unui avocat ori a unei persoane de încredere, în următoarele cazuri:

a) când este evident faptul că se fac pregătiri pentru acoperirea urmelor sau distrugerea probelor ori a elementelor ce prezintă importanţă pentru cauză;

b) dacă există suspiciunea că în spaţiul în care urmează a se efectua percheziţia se află o persoană a cărei viaţă sau integritate fizică este pusă în pericol;

c) dacă există suspiciunea că persoana căutată s-ar putea sustrage procedurii", se arată în textul de lege.

****

O fata de 15 ani din comuna Dobrosloveni, judeţul Olt, a dispărut miercuri, după ce a plecat spre municipiul Caracal cu o maşină "la ocazie".

Minora a sunat de trei ori la numărul de urgenţă 112, spunând că a fost sechestrată de un bărbat, însă autorităţile nu au reuşit să identifice locul în care se afla. Anchetatorii au început percheziţia domiciliară la locuinţa suspectului (un bărbat de 57 de ani, pe nume Gheorghe Dincă) vineri dimineaţa, la circa 19 ore de la apelul fetei.

La locuinţa bărbatului, mecanic auto de profesie, au fost găsite rămăşiţe care par a fi de natură umană. Astfel, într-un butoi au fost identificate oseminte, dar şi bijuterii ce par a fi ale fetei dispărute pe data de 24 iulie.

Totodată, anchetatorii încearcă să identifice o a doua victimă, care se pare că a dispărut în luna aprilie a acestui an și care era din județul Dolj. Mihaela a plecat de acasă, din localitatea Dioști, județul Dolj, pentru a ajunge la Caracal și nu s-a mai întors. Tânăra de 19 ani este elevă în clasa a XII-a la Liceul Tehnic Costin D. Nenițescu din Craiova. Rudele au dat-o dispărută pe fată, iar polițiștii o caută de mai bine de trei luni.

****

Citește pe acest subiect: