DIICOT a cerut, vineri, Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt declinarea dosarului dispariției fetei de 15 ani, constatând că există același mod de operare cu cel al unei alte tinere dispărute în luna aprilie, precizează DIICOT. Potrivit sursei citate, este vorba de răpire a unei persoane de sex feminin tânără, pieton ce apela la serviciile automobiliștilor ocazionali, inclusiv apeluri telefonice adresate membrilor familiei victimei prin care s-a încercat liniștirea lor sau inducerea unei piste false,precum și împrejurările de timp și de loc.

DIICOTFoto: DIICOT

DIICOT precizează, într-un comunicat că, în cazul persoanei dispărute în urmă cu trei luni, persoane necunoscute l-au sunat, pe 15 și 19 aprilie 2019, pe bunicul Mihaelei, fata în vârstă de 18 ani din Dolj, și i-au spus acestuia ca tânăra este în Elveția și nu mai vrea să se întoarcă acasaă.

Pe 15 aprilie 2019, lucrătorii Postului de Poliție Dioști au fost sesizați, prin plângere, de către un bărbat din comuna Dioști, sat Radomir, județul Dolj, cu privire la faptul că, nepoata sa, în vârstă de 18 ani, a plecat voluntar de acasă, din comuna Dioști, către municipiul Caracal și nu a mai revenit.

Trei zile mai târziu, pe 18 aprilie, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Coșoveni au dispus începerea urmăriririi penale pentru lipsire de libertate în mod ilegal.

Ulterior, dosarul a fost declinat către filiala DIICOT, sub acuzația de trafic de persoane, asta având în vedere că bunicul adolescentei a fost sunat ed două ori, pe 15 și 19 aprilie, și i s-a spus că Mihaela este în Elveția și nu mai dorește să se întoarcă în țară.

"Prin ordonanța din 30.05.2019, Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a dispus declinarea dosarului către D.I.I.C.O.T. - S.T. Craiova, în vederea efectuării de cercetări cu privire la infracțiunea de trafic de persoane, prev. de art.210 C.p. alin.1 lit. a C.p., având în vedere că bunicul fetei a fost contactat telefonic, în datele de 15.04.2019 și 19.04.2019, de către persoane necunoscute, care i-au comunicat că aceasta nu mai dorește să se întoarcă acasă, fiind pe teritoriul Elveției. Prin ordonanța din 06.06.2019 a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la infracțiunea de trafic de persoane, prev. de art.210 alin.1 lit. a C.p, raportat la împrejurările cauzei, la modul și mijloacele de săvârșire, la datele personale ale victimei, la locul de unde fuseseră inițiate apeluri telefonice către familia victimei, considerându-se că sunt indicii temeinice de recrutare a victimei prin răpire/constrângere în scopul exploatării sexuale", se arată în comunicatul DIICOT.

Pe 26 iulie 2019, DIICOT Craiova a cerut Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt declinarea competenței de soluționare a dosarului înregistrată la această unitate de parchet în vederea reunirii la cauza penală ce are ca obiect infracțiunea de trafic de persoane, având în vedere faptul că, din datele obținute de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal și ulterior din surse publice, au rezultat indicii că între cauza penală înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt și cauza penală a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova există cazul de reunire.

Astfel, s-a constatat același modus operandi, respectiv răpire a unei persoane de sex feminin tânără, pieton ce apela la serviciile automobiliștilor ocazionali, inclusiv apeluri telefonice adresate membrilor familiei victimei prin care s-a încercat liniștirea lor sau inducerea unei piste false,precum și împrejurările de timp și de loc.

Procurorii DIICOT arată că în cauza înregistrată la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au fost efectuate cercetări cu privire la faptă, iar din datele existente până în prezent nu a rezultat vreo bănuială rezonabilă cu privire la identitatea făptuitorilor.

Mihaela a plecat de acasă, din localitatea Dioști, județul Dolj, pentru a ajunge la Caracal și nu s-a mai întors. Tânăra de 19 ani este elevă în clasa a XII-a la Liceul Tehnic Costin D. Nenițescu, din Craiova. Rudele au dat-o dispărută pe fată, iar polițiștii o caută de mai bine de mai bine de trei luni.