Ministrul Justiției, Ana Birchall, cere Direcției de eleborare a actelor normative din Ministerul Justiției să evalueze legislația în domeniu atât în ceea ce privește percheziția domiciliară, protecția victimelor și realizarea acțiunii de prindere în flagrant, precum și să propună de urgență, măsuri de modificare a legislației, astfel încât situații precum cea a fetei de 15 ani să fie evitate pe viitor. Ea spune că acest caz halucinant a fost generat de lipsă de profesionalism, necorelare a activităților sau fugă de răspundere, rezultatul fiind catastrofal.

Ana BirchallFoto: Administratia Prezidentiala

Ministrul Justiției spune că a luat la cunoștință din mass-media despre "această situație halucinantă generată de lipsă de profesionalism, necorelare a activităților sau fugă de răspundere, rezultatul fiind catastrofal, respectiv pierderea unei vieți omenești".

"Cuvintele sunt insuficiente pentru a exprima mâhnirea și regretul față de această crimă oribilă", a transmis Birchall, susținând că va face "tot ceea ce ține de competența sa legală".

Ea mai spune că i-a solicitat procurorului general al României "să dispună verificări cu fermitate și cu celeritate pentru a se stabili modul de derulare a anchetei în cazul decesului din județul Olt, având în vedere că, așa cum a relatat și presa, au existat anumite disfuncționalități în aplicarea legii".

De asemenea, Birchall afirmă că a cerut Direcției de Elaborare Acte Normative din cadrul Ministerului Justiției să evalueze legislația în domeniu, atât în ceea ce privește percheziția domiciliară, protecția victimelor și realizarea acțiunii de prindere în flagrant, precum și să propună de urgență, măsuri de modificare a legislației, astfel încât asemenea situații să fie evitate pe viitor.

Alexandra, în vârstă de 15 ani, a fost dată dispărută miercuri, iar joi fata a sunat la ora 11.00 de trei ori la Serviciul de Urgență 112, anunțând că este sechestrată. Cu toate datele furnizate, Serviciul de Telecomunicații Speciale nu a reușit să furnizeze o locație exactă, ci o arie de căutare, polițiștii având nevoie de 19 ore pentru a intra în imobilul principalului suspect.

Ulterior, STS a revenit cu explicații, precizând că fata a fost localizată de anchetatori în zona indicată de Serviciu în urma a două din cele trei apeluri la Serviciul de Urgență 112.

Suspectul este un bărbat de 57 de ani, Gheorghe Dincă, tată a trei copii. În casa lui a fost găsit un bidon cu resturi umane și bijuterii în special inele, care i-ar fi aparținut Alexandrei.

Polițiștii au aflat adresa principalului suspect în cazul uciderii fetei de 15 ani joi noapte, în intervalul 02.00-03.00, dar au intrat în locuință abia la ora 6.00 pentru că "autorizația de percheziție, emisă în jurul orei 3.30, era pentru ora 6.00 dimineața", spune șeful Poliției Române, chestorul Ion Buda, care invocă și "un vid legislativ". Explicațiile acestuia legat de cele câteva ore în care polițiștii nu au intervenit sunt incoerente, iar concluzia acestuia este: "Da, Poliția putea să intre în locuință la ora 3.00 dacă erau indicii corecte cu privire la sechestrarea unei persoane".

Anchetatorii încearcă să identifice o a doua victimă, o fată de 18 ani, care a dispărut în urmă cu mai bine de trei luni și care era din județul Dolj.