​Adolescenta de 15 ani care a sunat de 3 ori la 112 într-un interval de 7 minute ar fi putut fi localizată cu precizie dacă ar fi folosit aplicația "Apel 112", dezvoltată de STS, ce poate fi descărcată pe orice smartphone. "Ar fi fost vital să folosească aplicația", au declarat vineri reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale pentru HotNews.ro. Precizia de localizare în urma apelului inițiat prin aplicație poate fi de maximum 16 metri, spre deosebire de apelul telefonic, care permite doar localizarea pe o arie mult mai mare, de câțiva kilometri sau chiar zeci de kilometri.

Aplicația Apel 112Foto: STS

Aplicația Apel 112 a fost lansată pe 15 februarie anul acesta, iar până în prezent, prin intermediul aplicației au fost efectuate 409 apeluri în situații de urgență. În 39 dintre aceste cazuri, apelanţii nu au ştiut să dea detalii relevante despre locul în care se află, iar operatorul 112 a folosit datele de localizare transmise de aplicaţia mobilă pentru identificarea poziţiei GPS a apelantului în momentul apelului, au transmis reprezentanții STS, la solicitarea HotNews.ro.

  • Poliția Română: "A trecut un timp îndelungat până când au fost indicate de STS cele trei locații diferite, greșite"

STS spune, de asemenea, că nu identifică locul telefonului și nici celula operatorului de telefonie prin care se efectuează apelul: "Toate aceste informații sunt furnizate de către furnizorul reţelei publice mobile de telefonie la iniţierea apelului, sub forma unor sectoare de cerc și sunt disponibile la nivelul operatorilor și dispecerilor implicați în gestionarea cazului."

Reacția STS vine după ce Poliția a comunicat că Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis coordonatele a trei locații greșite. Poliția Română a anunțat că, după apelul de joi la 112 al tinerei, a cerut sprijinul STS pentru a identifica locul exact, fiindu-i comunicate însă coordonate de pe o arie destul de mare, respectiv pentru trei locații care s-au dovedit a fi greșite și unde joi au fost făcute percheziții, fără niciun rezultat.

În acest moment, nu se știe de pe ce fel de telefon au fost făcute cele 3 apeluri către 112 ale adolescentei de 15 ani - dacă a fost vorba despre un smartphone sau un alt tip de telefon.

"A trecut un timp îndelungat până când au fost indicate de STS cele trei locații diferite, greșite, dar și până la obținerea mandatelor de percheziții pentru verificări la cele trei adrese", a declarat vineri pentru HotNews.ro Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române.

Rămășițe umane arse au fost găsite în locuința unui mecanic auto din Caracal, percheziționată vineri dimineața la ora 6:00, după dispariția a două tinere care au făcut autostopul. Ultima dintre ele, în vârstă de 15 ani, a dispărut miercuri, iar joi a sunat la 112 să spună că este ținută captivă într-o casă. Locuința principalului suspect se află lângă o hală dezafectată de la marginea Caracalului.

Suspectul, în vârstă de 57 de ani, mecanic auto a fost ridicat și este audiat vineri.