Avertisment ONU: Masa de aer cald care a dus la temperaturi record în vestul Europei se va duce spre Groenlanda, unde va provoca o topire accentuată a banchizei
Clare Nullis, purtătoare de cuvânt al Organizației Mondiale Meteorologice a ONU, a spus că aerul cald ce urcă din nordul Africii nu doar că a doborât joi recorduri de temperatură în Europa, ci le-a depășit cu 2, 3 sau 4 grade Celsius, ea adăugând că acest lucru i se pare ”absolut incredibil”.
”Potrivit prognozelor - și asta este îngrijorător - fluxul atmosferic va duce acum căldura spre Groenlanda”, a declarat ea într-o conferință de presă organizată de ONU la Geneva.
”Asta va însemna temperaturi mai mari și, în consecință, o topire accentuată a banchizei din Groenlanda. Nu știm, încă, dacă va depăși nivelul din 2012, dar e aproape”, a spus reprezentanta Organizației.
”Doar în iulie a pierdut 160 de miliarde de tone de gheață prin topire la suprafață. Este echivalentul a 64 de de bazine de înot olimpice. Doar în iulie. Doar topirea de la suprafață, nu include și topirea din ocean”, a adăugat Nullis.
Banchiza Groenlandei acoperă 80% din suprafața insulei și s-a dezvoltat timp de multe mii de ani, straturile de zăpadă fiind comprimate până s-au transformat în gheață.
Vârful masei de gheață se ridică până la altitudini de 3.000 de metri, iar volumul total al banchizei este de aproximativ 2,9 milioane de kilometri cubi, ceea ce înseamnă că dacă s-ar topi în totalitate nivelul mărilor la nivel global ar crește cu 7 metri.

INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României
Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
P.S. Am gasit stirea originala. e vorba de 64 de milioane de bazine olimpice, tonele erau corecte.
Caldura asta este foarte senzitiva la “ semnături “
Gheata din Groenlanda sta pe uscat si se numeste calota (Calota glaciara groenlandeza).
Banchiza e formata majoritar din apa oceanica inghetata si se topeste (mai mult sau mai putin) in fiecare vara, iar in timpul iernii se formeaza din nou (pe o suprafata variabila). Topirea ghetii plutitoare (banchiza) nu influenteaza nivelul oceanic.
Calotele glaciare din Antarctica si Groenlanda au un volum combinat de aproximativ 33 mil. km cubi. Anual o parte din gheata asta se topeste si influenteaza cresterea nivelului oceanic. Cata gheata se topeste si cu cat influenteaza? Aproximativ 225 km cubi se „pierd” anual din calotele glaciare, iar cresterea nivelului oceanic este de 0,6 mm pe an, adica 6 cm pe secol. Trebuie sa asteptam destul de mult timp pentru a sesiza o crestere oceanica semnificativa.
P.S. Supralicitez! Daca se topeste toata gheata din Antarctica nivelul oceanic ar creste cu 70m, pentru ca Antarctica are de 10 ori mai multa gheata decat Groenlanda. Se va intampla asa ceva? In ritmul de 225kmc/an, puteti calcula si voi timpul. Unitatile de masura de genul „bazin olimpic” sunt o bataie de joc la adresa publicului, inventate ca sa ia ochii celor care nu stiu sa socoteasca bine.