​România ar fi încălcat convenţia privind regimul navigaţiei pe Dunăre după ce a blocat un transport cu blindate rusești dinspre Rusia către Serbia, a scris presa sârbă. Ministerul Afacerilor Externe a reacționat, vineri, spunând că transportul nu îndeplinea condițiile europene, astfel încât nu a primit licență de tranzit.

blindate RusiaFoto: Hotnews

Presa sârbă a scris, citând un oficial de la Belgrad, că România a împiedicat, pe Dunăre, un transport de 30 de tancuri T-72B3 şi 30 de vehicule blindate BRDM-2 dinspre Rusia către Serbia. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reacționat, vineri, spunând că transportul nu îndeplinea condițiile europene, astfel încât nu a primit licență de tranzit.

Ce spune MAE:

  • "Conform normelor aplicabile, pentru eliberarea unei licențe de tranzit pentru un transport cu produse militare (potrivit legii, licența poate fi emisă numai în favoarea unui operator român) se impune îndeplinirea unor condiții, între care se numără și aceea ca serviciul oferit de operatorul român, în baza licenței de tranzit, să nu servească direct sau indirect unei persoane fizice sau juridice, unei entități sau organism din Federația Rusă sau în scopul utilizării în Federația Rusă (în conformitate cu Decizia 2014/512/PESC a Consiliului UE privind măsuri restrictive având în vedere acțiunile Federației Ruse de destabilizare a situației în Ucraina, care este parte a dreptului intern al României).
  • Această condiție nu a fost îndeplinită în situația în atenție, astfel încât o astfel de licență nu ar fi fost posibil a fi emisă de autoritatea română competentă".

România a împiedicat un transport de 30 de tancuri T-72B3 şi 30 de vehicule blindate BRDM-2 dinspre Rusia către Serbia, pe Dunăre, scrie balkanist.ru, citând agenţia RIA „Novîi Deni“, potrivit Adevărul. Informaţia a fost confirmată de Miroslav Lazanki, un reputat jurnalist militar de la Belgrad şi membru al Parlamentului sârb. La Belgrad, această decizie este interpretată ca o încălcare a Convenţiei privind regimul navigaţiei pe Dunăre, notează balkanist.ru.

"Tancurile şi vehiculele blindate au fost reparate şi modernizate, dar a apărut o problemă cu transportul lor. Cea mai ieftină cale de transfer dinspre Rusia către Serbia este pe Dunăre. Dunărea este o arteră de transport internaţional, iar Serbia şi Rusia sunt părţi ale Conveniei din 1998 privind regimul navigaţiei pe Dunăre. Articolul 27 al Convenţiei prevede că un stat poate inspecta o încărcătură transportată prin sectorul său al Dunării, dar nu poate împiedica trecerea ei. Această prevedere se aplică oricărui tip de încărcătură, atât civilă, cât şi militară. Nu există nicio prevedere în Convenţia Dunării care să interzică un transport legal şi convenit de arme de-a lungul Dunării“, a declarat Miroslav Lazanski, care a fost numit recent ambasador al Serbiei în Rusia.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, anunța miercuri la televiziunea publică RTS că Serbia așteaptă să primească de la Rusia, cu titlu gratuit, zece vehicule amfibie de tip BRDM-2 și vehicule de patrulare. „Urmează să primim cadou zece astfel de vehicule”, a afirmat președintele Serbiei. Vucic a precizat că Serbia a primit deja până acum de la Rusia șase vehicule BRDM-2 modernizate, care sunt de mare ajutor consolidării capacităților combative ale armatei.