​Fostul lider al PSD Buzău Vasile Ion, tatăl jurnalistei Marie Jeanne Ion, răpită în Irak în martie 2005, a murit vineri, la vârsta de 69 de ani, el suferind de cancer. Vasile Ion a fost senator, prefect şi ambasador, primul lider al FSN Buzău şi un apropiat al fostului preşedinte Ion Iliescu.

Vasile IonFoto: opiniabuzau.ro

"Mâna care a salvat atâtea vieti n-a mai putut fi salvată", a scris pe Facebook fiica acestuia, Marie Jeanne Ion.

În urmă cu șase luni, medicul Vasile Ion fusese diagnosticat cu cancer, scrie Opinia de Buzău. El se retrăsese de câțiva ani la reședința sa din Cândești, unde își gestiona afacerea viticolă, în paralel cu activitatea de medic.

În perioada 1990-2000, Vasile Ion a fost senator FSN/PDSR, între anii 2001 și 2004 a ocupat funcția de prefect (PDSR/PSD) de Buzău, pentru a reveni în Senat în perioada 2004-2012. A fost ambasador în Ecuador între 1993-1996. A condus organizația județeană a Frontului Salvării Naționale/Frontului Democrat al Salvării Naționale/Partidului Democrației Sociale din România/Partidului Social Democrat din 22 decembrie 1989 până în mai 2010, când a demisionat din partid, după care a trecut la Partidul Conservator și apoi la UNPR.

Timp de aproape două decenii, medicul Vasile Ion a fost cel mai influent politician buzoian. Până în 1989, îşi conturase renumele de chirurg pediatru, fapt care i-a înlesnit accesul la rolul de organizator al Frontului Salvării Naţionale. Apoi, a condus filiala buzoiană a formaţiunilor derivate din acesta: Frontul Democrat al Salvării Naționale, Partidul Democrației Sociale din România şi Partidul Social Democrat.

Ieşirea din scena politică a lui Vasile Ion a început în 2009, odată cu scindarea membrilor PSD într-o tabără care îl susţinea pe „Doctor” şi o alta creată în jurul tandemului Constantin Boşcodeală-Victor Mocanu (venit de la Partidul Democrat). În mai 2010, senatorul Vasile Ion a anunţat că demisionează din partid, după ce a fost revocat de la şefia PSD Buzău „în mod stalinist”.

Vasile Ion este tatăl lui Marie Jeanne Ion, jurnalista răpită în Irak în 28 martie 2005 împreună cu cameramanul său, Sorin Mișcoci, și cu jurnalistul Ovidiu Ohanesian.