Românii care se află sau vor să meargă în Croaţia sunt atenționați de către Ministerul de Externe că vineri şi sâmbătă majoritatea regiunilor ţării se află sub un val de caniculă, conform datelor transmise de Institutul Hidro-Meteorologic local.

CaniculaFoto: Flickr

Autorităţile locale au emis cod portocaliu pentru temperaturi ridicate valabil vineri în regiunile Zagreb, Knin şi Rijeka. A fost emis şi un cod galben de caniculă pentru regiunile Karlovac, Gospic, Split şi Dubrovnik.

Autorităţile croate avertizează cu privire la posibilitatea existenţei unor disfuncţionalităţi în reţeaua electrică, precum şi a riscului apariţiei incendiilor de vegetaţie, precizează sursa citată.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet ale Institutului Hidro-Meteorologic: https://www.meteo.hr; Automobil Clubului Croat: http://www.hak.hr/en#traffic-flow-and-road-conditions; Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate: http://www.hznet.hr; Autorităţii Portuare Croate: http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă: http://www.ccaa.hr.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe le reaminteşte cetăţenilor români că, în situaţii de urgenţă, pe teritoriul Croaţiei pot apela numărul european unic de urgenţă 112. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Românii care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Croaţia: +38598414341. Ministerul Afacerilor Externe recomandă şi consultarea paginii de Internet http://zagreb.mae.ro, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro şi reaminteşte că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă"(http:/www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.