Ministerul de Externe informează românii care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în China în legătură cu desfășurarea unor proteste, în perioada iulie-august, și asupra riscului ca Aeroportul Internațional Hong Kong să fie blocat de către protestatari, scrie Mediafax.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong a Republicii Populare Chineze că, urmare protestelor precedente, unele chiar degenerând în confruntări violente între manifestanți și forțele de ordine, este probabilă continuarea, în săptămânile următoare, a unor acțiuni similare, care vor afecta circulația rutieră și pietonală, precum și rețeaua de transport public subteran.

Există un risc reprezentat de faptul că și accesul în / din Aeroportul Internațional Hong Kong să fie blocat de către protestatari”, transmite instituția, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

MAE recomandă românilor „să monitorizeze evoluția acțiunilor de protest, atât din mass-media locală, cât și din cea internațională, pentru a preîntâmpina posibile disfuncții în activitățile desfășurate și să evite zonele în care au loc protestele (în zona Admiralty, Central, WanChai), să manifeste atenție sporită în planificarea călătoriilor, fiind posibile blocaje ale drumurilor, ale stațiilor de metrou de pe Linia Albastră (Central, Admiralty, WanChai, Causeway Bay și Tin Hau), ale suprafețelor comerciale, precum și ale altor elemente de infrastructură”.

Sursa citată mai spune că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Hong Kong: +85225233813 și +85225233817, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al Consulatului General al României în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong a Republicii Populare Chineze: +85296137370.

De asemenea, MAE recomandă consultarea paginilor de Internet http://hongkong.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection, www.mae.ro și reamintește faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Un grup de indivizi mascați, înarmați cu bastoane, au agresat duminică mai multe persoane într-o gară din Hong Kong, la scurt timp după un nou miting pro-democrație în centrul orașului, ce a fost însă dispersat de forțele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. Cel puțin 36 de persoane au fost rănite în urma incidentului produs în districtul Yuen Long din Hong Kong, informează BBC News.

Aproximativ 4.000 de polițiști au fost mobilizați pentru a asigura securitatea în cursul protestelor. Organizatorii au transmis că la protestul de duminică au participat peste 430.000 de persoane, în timp ce poliția a estimat numărul manifestanților la 138.000.