Compania care administrează platforma de socializare online Facebook a informat joi că a șters peste 1.800 de pagini și conturi din Thailanda, Rusia, Ucraina și Honduras, ca parte a strategiei de combatere a propagandei politice și a știrilor false.

FacebookFoto: Pexels

Aproximativ 294 de conturi, 1.509 pagini și 32 de grupuri au fost șterse din cele patru țări pentru "comportament neautentic coordonat".

În total, paginile și conturile șterse erau urmărite de cel puțin 274.000 de persoane, relatează Reuters, citată de Mediafax.

Acțiunea face parte dintr-o campanie a companiei Facebook de a șterge astfel de conturi la nivel global, după ce a fost criticată de mai multe guverne pentru că nu a dezvoltat modalități de a combate conținutul extremist și operațiunile de propagandă.

"Nu am observat o legătură între ele, dar toate folosesc conturi false pentru a decepționa oamenii în legătură cu identitatea și ocupația persoanelor respective", a declarat șeful Securității cibernetice, Nathaniel Gleicher.

Acesta a adăugat că decizia de a șterge conturile a fost luată în urma observării unui comportament "înșelător" și nu în baza conținutului postat.

În Thailanda, conturile șterse foloseau "persoane fictive" pentru a promova păreri despre politica thailandeză, relațiile SUA-China, protestele din Hong Kong și critici la adresa activiștilor democrați.

Conturile și paginile din Rusia și o regiune ucraineană foloseau nume false pentru a discuta despre politica din Ucraina și pentru a critica Guvernul de la Kiev.

Oficialii din cadrul companiei Facebook au mai informat că au eliminat mult mai multe pagini în 2019 față de 2018.